Nizip Ticaret Borsasý Genel Sekreteri Abdülkadir Gözegir yaptýðý yazýlý açýklamada kayýtdýþý ekonominin tam olarak ortadan kaldýrýlmasýnýn mümkün olmadýðýný, ancak gerçekleþtirilecek idari ve organizasyon ve vergi ahlakýnýn tesis edilmesi ile kayýtdýþý ekonominin boyutlarý en aza indirilebilir" dedi.
Geliþme yolunda olan ülkelerin iktisadi sorunlarý içerisinde kayýtdýþý ekonominin diðerlerine nazaran ayrý bir yeri ve önemi olduðunun altýný çizen Gözegir, "Kayýtdýþý ekonominin nedenlerine ve sonuçlarýna bakýldýðýnda diðer ekonomik sorunlardan etkilenen ve bu sorunlarý etkileyen son derece kompleks yapýlý; bazen deðiþken halinde fakat daha da önemlisi içerisinde iktisadi faktörler dýþýnda sosyal psikolojik, siyasi ve ahlaksal boyutlarýn tamamýyla yakýn ilgili olan teorik çapta bir sorun olarak ortaya çýkmaktadýr" dedi.
4369 sayýlý kanunlar vergi oranlarýnýn düþürülmesinin de kayýtdýþý ekonomiyi önlemede oldukça önemli olduðunu belirten Gözegir, çünkü yüksek vergi oranlarýnýn ikame etkisini ortaya çýkararak kayýtdýþý kesimi büyütücü etki göstereceðini söyleyerek "Vergi oranlarýnýn düþürülmesi ile hem kayýt dýþý ekonominin boyutlarýnýn küçüleceði hem de arz yönlü etkilerle büyümenin hýzlanacaðý beklenmektedir" dedi.
Gözegir açýklamasýna þöyle devam etti;
"Zira kazançlarda ise 4369 sayýlý kanun öncesinde çiftçilerin vergiye tabi olup olmayacaklarýný, vergiye tabi olacaklarsa kazanç tespit yöntemi satýþ tutarý esas alýnarak belirlenmesi, çiftçilere yaptýklarý satýþlar için belge talep etmemeye ve bu yolla hasýlatlarýný gizlemeye sevk etmiþtir. Bu þekilde belgesiz olarak ticari ve sanayi hayata intikal eden tarým ürünleri kayýtdýþý ekonomi diðer önemli bir kaynaðýný oluþturmuþtur. Bu sakýncalarýn giderilmesi amacýyla küçük çiftçi muaflýðý kaldýrýlmýþ, zirai kazançlarýn yada sadece stopaj yoluyla gerçek usulde vergilendirilmesi sistemine geçilmiþtir. Kayýtdýþý ekonominin etkileri ve kayýtdýþýlýðýn önlenmesinde 4369 sayýlý kanunla getirilen deðiþikliklerin incelendiði neticede kayýt dýþý ekonominin tam olarak ortadan kaldýrýlmasýnýn mümkün olmadýðýný belirtmemiz gerekmektedir. Ancak gerçekleþtirilecek idari ve organizasyon vergi ahlakýnýn tesis edilmesi ile kayýt dýþý ekonominin boyutlarý en aza indirilebilir".
NTB'den Ýþlem ve Ýhracat
NÝZÝP TÝCARET BORSASINDA ÝÞLEM GÖREN ÜRÜNLER VE ÝHRACAT
Nizip Ticaret Borsasý Genel Sekreteri Abdülkadir Gözegir Denge'ye yaptýðý açýklamada borsada iþlem bazýnda deðerlendirme yapýldýðýnda 2007 yýlý baþýndan bu yana 3.366.566 dolar Ticaret Borsasý mükellefleri tarafýndan ihracat iþlemi gerçekleþtirerek döviz girdisi saðladýðýný bildirdi.
Nizip Ticaret Borsasý Genel Sekreteri Abdülkadir Gözegir iþlem gören ürünleri þu þekilde sýraladý:haber: www.Nizipdenge.com
Hububat ürünlerine (Arpa-Mýsýr) 30.558.854 KG
Hububat Mamullerinde (Buðday-Bulgur) 77.807.177 KG
Bakliyat Mamullerinde (KAbuklu Mercimek-Kýrmýzý Ýç mercimek-Nohut) 2.904.094 KG
Kuru Meyvelerde (Kýrmýzý Kabuklu Fýstýk-Kýrmýzý Ýç Fýstýk- Bozfýstýk- Boz Ýç Fýstýk-Badem Ýçi- Ceviz Ýçi ve Kavrulmuþ Fýstýk) 1.418.820.09 KG
Nebati Yaðlarda (Bitkisel Yaðlar-Zeytinyaðý-Ayçiçek Yaðý ve Prina Yaðý) 953.056.40 KG
Çeþitli Gýda Maddeleri (Kekik-Sumak-Nane-Kapari-Kimyon) 238.968 KG
Çeþitli Gýda Maddeleri Hayvansal Ürünlerde (Dana Eti) 2.380.906 KG
Tekstil Ham Maddelerinde (Kütlü Pamuk ve Preseli PAmuk) 7.140.643 KG
Kasaplýk Canlý Hayvanlar (Kuzu-Dana-Döve-Koyun-Ýnek) 5.654.840 KG
Çeþitli Maddeler (Sabun) 152.906 KG iþlem gerçekleþtirildi. Öte yandan borsada yapýlan ihracatlarý anlatan Abdulkadir Gözegir;
Kýrmýzý Ýç Fýstýk, Boz Ýç Fýstýk olarak 6000 KG
Ham yemeklik Ayçiçek yaðý 11.250 KG
Rafine ay çiçek yaðý 280.098 KG
Rafine Mýsýr Özü Yaðý: 990 KG
Keber, asma yapraðý, sebze turþusu, karýþýk salatalýk turþusu, biber turþusu, yaprak sarmak: 3.405.714 KG olarak gerçekleþmiþtir. Döviz Bazýnda ise 159.987.67 Avro .