Zikir'de Belirli Yöntemler
Zikir, bir insanýn yaþamýnda yapabileceði en faydalý çalýþma þeklidir. Zikir, anlam olarak "anma, hatýrlama" dýr. Her an yeni bir þanda olan Allah'ý An'da anmak ve yaþamak da diyebiliriz. Tamamýyla teknik bir çalýþma olan zikir, inançla dahi direkt baðlantýsý olmayan bir hususiyet taþýr.
Bu hayati çalýþma, yöntem itibariyle deðiþik birkaç kategoriye ayrýlmaktadýr. Birinci yöntem, Allah'ýn belirli isimlerini belirli sayýlarda tekrar etme yöntemidir. Beyinde tekrar edilen esmalar ruha yüklenmektedir. Böylelikle, hem ruhumuz güçlenirken hem de beyin kapasitemiz geliþir. Tekrar edilen manalar yönüyle anlayýþýmýz geliþerek idrak düzeyimiz yükselir ve böylelikle o manalar hazmedilir. Nihayeti ise Ýlahi manalar ile tahakkuk etme halidir.
Ýkinci yöntem, kapsamlý ve derinlikli düþünce ile özellikle Allah kavramý üzerine odaklanarak bu isimle neye iþaret edildiði üzerinde tefekkür mekanizmasýný kullanmaktýr. Tefekkür ve Tezekkür böylece birbirini tamamlayan iki yöntem olarak belirmiþ olur. Beyin, belirli bir düþünce sisteminde yoðunlaþarak teknik zikirle açýlan ek kapasitesini ilimle deðerlendirir ve ruha iletir. Bahsettiðimiz bu tefekkür þekli kitabidir. Hakikâte dair olan bu kitabi bilgilerin evren kitabýnda afaki olarak müþahede edilmesi ise zikrin boyutunu daha da geniþletir. Kurânýn açýlýmý olan Evrensel sistem ve düzen okunur ve algýlanýr. Dolayýsýyla evren kitabýnda algýlanmakta olan her þey aslýnda birer kelime ve lafýzdýr.
Zikir çalýþmasý her türlü konumda uygulanabilir. Otururken, hareket ederken ya da yatarken yapabiliriz. Önemli olan Esmalarý bilinçli olarak yudumlayabilmektir. Anlamlarý düþünülerek yapýlan zikir daha etkili olabilmektedir. Bir taþýtta seyahat halindeyken dahi zikir yapýlabilir.(Her ne kadar bazý ulema cevaz vermese de!)
Zikirle birlikte uygulayacaðýmýz tesbih çalýþmalarý ise zikrettiðimiz manalar üzerinde seyrimizi daha da kolaylaþtýracaktýr. Tesbih, anlamlar (Esma) üzerinde gezinme iþlevidir ve ilimle seyirdir bir bakýma ( Hz.Yunus'un tesbih ediþi gibi). Her þey, kendisini meydana getiren Ýlahi ismin manasý etrafýnda yüzmektedir.
Zikrettiðimiz isimlerin sýralamasýnda bazen deðiþiklik yapmamýz da sürekli ayný sýralamayý uygulamamýzýn oluþturacaðý ülfeti giderecektir. Önemli olan sabah namazýna müteakip zikre baþlamamýz ve yatmadan önce bitirmemizdir. Formüllerin tümünü bir güne sýðdýrmak özellikle mesaisi yoðun olanlar için zor olabilecektir. Bu nedenle belirli isimleri ön plana çýkararak belirli bir süre o isimlerde yoðunlaþmak en azýndan kapasite geniþlemesi noktasýnda kolaylýk saðlayacaktýr. Esma zikri yaparken tespih yöntemi kullanýldýðý da hepimizin malumudur.
Zikir'de sesin aðýzda açýða çýkmasý en son aþamadýr. Önemli olan beyindeki tekrar iþlevidir. Dolayýsýyla yöntem olarak bulunduðumuz konum ve þartlara zikri sessiz (hafi) ya da sesli (cehri) yapabiliriz. Her iki yöntem de geçerlidir ve tesirlidir. Zikir yaparken ayný zamanda ilgili eserleri de okuyabiliriz. Böylece zikir ve tefekkür çalýþmalarý birleþerek boyutlarý geniþleyecektir.
Teknik bir çalýþma olan Esma Zikrini özellikle Risalei Nur isimli tefsirlerde yoðunlaþan kardeþlerimize tavsiye ediyoruz. Zira Bediüzzaman, Risalelerinde, Esma zikriyle alakalý önemli iþaret ve uyarýlarda bulunmuþtur. Örneðin, kendisini ziyaret ettiklerini söylediði Ya Rahim kedisi ve Kuddus Kuþu hikayesi vardýr. Burada Hazret, kendisini ziyaret eden bir kedinin Ya Rahim, Kuþun ise Kuddus isminin zikrini yaptýðýný belirterek bizlere Esma zikrini iþaret etmiþtir. Zira Esma zikri çalýþmasý, beyin kapasitemizi artýrýcý ve ruhumuzu güçlendirci bir hususiyete haizdir. Cevþen, her ne kadar Esmalarý ihtiva etse de aslen dua mahiyetindedir . Bu nedenle Esma zikrinin getirisini elde etmek ancak belirli isimlerin belirli bir teknikle tekrar edilmesiyle mümkün olmaktadýr. Zikir yaptýðýmýz esmalar esasen manevi Ricalin malumu olan isimlerdir.
Kurâný Kerimi orijinal þekliyle okumak da en büyük zikir yöntemlerinden biridir. Zira Kurân, duanýn ve zikrin kaynaðýný teþkil eder. Ýlgili ayetlerin anlamlarýnýn tefekkür edilmesi de bu çalýþmayý renklendirecektir. Kurân ayný zamanda göklerde ve yerde gizli olan Esmalarýn manevi hazinelerinin de keþfedicisidir. Kurâný okumak, sistemin ruhunu (Ruhul Kuds) algýlamakla mümkündür. Çünkü bu Ruh, sistemdeki ana manalarý ihtiva etmektedir ve tüm varlýk sisteminden sorumludur. Ruh, Allah'ýn Esmasý ve Kudretiyle oluþmuþtur. Bu Ruh'a ait olan manalar bizde boyutsal olarak tenezzül ederek açýða çýkar ve algýlanýr düzeye gelir . Zira tenezzül dediðimiz inzal sistemi, Esma Aleminin manalarýnýn açýða çýkarýlýþýyla birlikte anlamlarýn algýlanýr ve anlaþýlýr düzeye indirgenmesi iþlevidir. Böylece kendi kapasite geniþliðimiz nispetinde lafýzdan manaya geçiþ yapar ve Kutsi Ruhdaki ana manalarla özdeþleþir ve bütünleþiriz. Lafýzlar, manalarýn suret giymiþ halleridir. Suret anlaþýlmadan Siret (öz) anlaþýlmaz.
Kurân, An'ý yaþatan kitap demektir bir anlamýyla. An, noktadaki (Esma Âleminde) sürekli deðiþik görüntü oluþturan süreci ifade eder. Ýþte biz, orijinal Arapça ayetleri okurken (bir tür göz mantrasý) noktadaki bu sürekliliði müþahede ederiz. Allah bizlere zikri kolaylaþtýrsýn ve sevimli kýlsýn. Daimi Zikrine erdirsin. Allah eyvallah HU!!
Ýstifade Edilen Kaynaklar:
Üstad Ahmed Hulusi: (Dua ve Zikir)
Lütfi Filiz: ( Noktanýn Sonsuzluðu 3)
Bediüzzaman: (Sözler)
Nazým Akpýnar