![]()
Bir Anadolu delikanlýsý. Adýna X*diyelim. Medeni durumu: Evli ve üstüne üstlük üç çocuðu var. Ýki farklý okulda haftada 30 kusur derse giriyor. Verdiði ders: matematik. Hani çoðumuzun Ýngilizce gibi sevmediði bir ders.
Detay vermem lazým… Rehberlik veya baþka ifadesi ile sýnýf öðretmenliði sýnýfý var. Zümre baþkanlýðý yanýndý belli bir dönem içinde veli ziyaretlerini bitirme süreci var. Bunun yanýnda bitmek bilmeyen uzun toplantýlar ve oralarda alýnan kararlar var. Beklentiler, tavýrlar var.
Pazar günü müdür günüdür, resmiyet konuþur. Planlar, projeler üzerine çok þeyler, alýnan karalar üzerine detaylar masaya yatýrýlýr.
Pazartesi, öðrencilerin durumlarý gözten geçirilir. Neler yapýlmýþ, neler yapýlmalý üzerine fikirler anlatýlýr.
Salý günü, eþ çalýþýyorsa onun günüdür. Çaylar içilir, pastalar yenir.
Bitmedi. Çarþamba günü, erkek öðretmenlerin günüdür. Özler nasýl güçlendirilir kaygýsý ile biraraya gelinir.
Perþembe günü, öðrencilere ek ders verme ve ayrýca yatýlý öðrenciler için programlar düzenlenmiþtir.
Bütün bu toplantýlar akþamýn altýsýnda ve bazende onunda biter.
Bizim matematik öðretmenimizin bir de kendi zümre toplantýlarý vardýr. Okulunda, komþu okulunda ve hatta uzak þehirlerdeki branþ öðretmenlerin yetiþtirlemesi hususunda dertlenmesi gerekir.
Haftada bir gün tatili vardýr. Cumartesi günü altý saat öðrencilere ayrýca ders verir. Çünkü girdiði sýnýf lise son sýnýftýr. Okulun, velinin beklentileri ise yabana atýlacak gibi deðildir.
Lise son deyip geçmeyin. Öðrenciler psikolojileri bakýþ açýlarý bir baþkadýr. Özel ders alanlar da vardýr. Öðretmene olmadýk yerden soru sormak hobileri olmuþtur. Hele bir de bilmiyorum derseniz öðrenci karþýsýnda haliniz haraptýr. Öðrencelerin bir de hassaslýklarý vardýr.
Bu tabloyu bir kenara koyun…
Öðretmenimizin burasý üçüncü ülkesidir. Her gittiði yerde bir ev kurmuþtur. Tabaklar, kaþýklar, yatak-yorgan deðiþmiþtir. Her ülkenin ayrý sistemi, yolu yordamý ve hatta farklý muhataplar vardýr. Orta Asya, derken Afrika'da garip bir ülke ve þimdi ürkek bir bölgede geçen ders saatleri ve yýllar. Afrika hikayesi ayrý bir yazýdýr.
Bütün bunlara katlanmak ve bir de mini minnacýk çocuklarla ilgilenmek ve ayný vazifeyi yapan eþe de yardýmcý olmak elzemdir. Sordum: Evdeki iþlerle aran nasýl? Cevap: Hanýmýn müsaade ettiði kadar yardýmcý oluyor.
Ýngilizcesine laf düþürmem, Fransýzcasýnýn olduðunu öðrendim, Rusçadan epeyce hazinesi vardýr. Türkçesi mi? Çok nazik….
Ve beni vuran nokta: Öðretmenimiz, daha iyi hizmet etmek yüksek lisansa baþlar. Bunun için kontrol noktalarý, sýnýrlar aþarak yakýn civardaki üniversiteye gider gelir. Bir gidiþ 15 saatten fazla bulur… Her gidiþ bir hikayedir.
Beni vuran diðer nokta hocamýzýn hazýrlamýþ olduðu soru çözüm kitabýdýr. Aman Allahým bu ne incelik, bu ne sadelikteki güzellik. Her sayfada güzel sözler, þiirler, küçücük resimler… Bilgisayarda yazýlmýþ bir kitap gibi… Sordum: Hocam bu kadar iþin içinde bunu yapmaya nasýl vakit ayýrdýn? Öðretmenimiz mütavezi: Biraz uðraþtým.
Ve son olarak öðretmenimizin bir zümre odasý var ki, hayran kaldým. Kibar, düzenli, panolar sistemli, çay köþesi alýmlý, masada çiçek unutulmamýþ….
Senelerin içindeki aylarýn herbir gününde çalýþýp onlarca Matematik kitabý yazýp, kapýlarýn açýlmasýna sebep olan bir baþka hocamýzý da hatýrladým. Demiþti ki: Þikayet etmek yerine çok çalýþýp sýnýfta falanca arkadaþ bayýldý, falanca arkadaþ sýnýfta Hakka kavuþtu desinler.
Özetle kýskandým. Geçmiþ eðitim hayatýmý bir kez derinlerine* dalarak sorguladým.
![]()
![]()
![]()
yazý/foto:magpak
(En üstteki resimdeki ifadenin meali þudur: Bütün matematik sorularý cevaplanýr fakat biz soru sormayýz…)
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kaynak...