Ýnþaat Mühendisleri Odasý Gaziantep Þube Baþkaný MetehanGündüz, 17 Aðustos Marmara depreminin 12. yýldönümü dolayýsýyla yaptýðýaçýklamada, Türkiye'nin yakýn geçmiþindeki en büyük toplumsal travmalardanbirisinin 17 Aðustos 1999 Marmara depremi olduðunu söyledi. 12 yýldamühendislik tedbirlerinin alýnmadýðýný savunan Gündüz, "Yapýlmasý gerekenyasa ve yönetmelik deðiþiklikleri yapýlmamýþ ve deprem önlemleri için bütçedenpay ayrýlmamýþtýr. Mühendisler olarak amacýmýz, toplumun tüm kademelerindedeprem duyarlýlýðýný geliþtirmek ve sürekliliðini saðlamaktýr"dedi.Depreme Duyarlýlýk Yürüyüþü ve Anma Programý düzenleneceðini kaydedenGündüz, "Yapýlamayanlar ve yapýlmasý gerekenleri anýmsatmak, kamuoyuylabir kez daha paylaþabilmek ve yeniden ayný acýlarýn yaþanmamasý, yaþananacýlarýn unutulmamasý için 2008 yýlýndan bu yana yapýlan "DepremeDuyarlýlýk Yürüyüþü ve Anma Programý"nýn bu yýl Ýzmit'te düzenleneceðinibelirtti. Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduðunu, depremlerin her daimolacaðýný, fakat þu gün þu saat olacak denemeyeceðini öðrendiklerini anlatanGündüz þöyle konuþtu:"Henüz dünyada keþfedilmiþ böyle bir teknoloji yok.Depremle yaþamayý öðrenebilir, hiç korkmadan üstüne gidebiliriz. Her þey bizimelimizde Depremden korunmak için yeterli mühendislik bilgisine ve teknolojiyesahip bir ülkeyiz. Buna raðmen ülkemizdeki yapý stokunun büyük bölümü özelliklekýrsal kesimden kente göç nedeniyle, kaçak ve hiçbir mühendislik hizmetialmadan yapýlmaktadýr. Bu tarz yapýlarýn yoðun þekilde bulunmasý riskleriartýrmaktadýr. Bu noktada yapý denetimi büyük önem taþýmaktadýr.Türkiye'de yapýdenetimin 19 ilden 81 ile çýkarýlmasý önemli bir yaklaþým olmasýna raðmen yapýdenetim yasasýnýn birçok eksiði olduðu için saðlýklý bir denetim mekanizmasýoluþmamaktadýr. Yapý denetimi kamu yararý düþünülerek yapýlmasý gereken biriþtir. Kamu yapýlarýnýn, TOKÝ ve KÝPTAÞ' da içinde olmak üzere yapý denetimedahil edilmeleri gerekmektedir. Saðlýklý denetim yapýlabilmesi için belli birdeneyim ve bilgi birikimine sahip teknik elemanlar denetim mekanizmasýiçerisinde bulunmalýdýr"Yapýlarýn üretim aþamasýnda deprem yönetmeliðidikkatine alýnmasý ve yapýnýn oturacaðý zemin þartlarýnýn iyi bilinmesigerektiðini vurgulayan Gündüz, "Tasarlanan projelerin, öngörülen þartlardamalzemeler kullanýlarak yapýlmasý vazgeçilmez bir kuraldýr. Ayrýca inþaatlardaçalýþan iþçi ve ustalar ile müteahhitlerinde eðitimli olmasý bir gerekliliktir.Eðer, uzmanlar tarafýndan hazýrlanmýþ geoteknik rapor, statik ve betonarmeproje varsa kullanýlacak malzemeler projeye ve standartlara uygun seçilmiþyapým

aþamasýnda teknik elemanlar tarafýndan kontrol edilmiþse veinþasýndan sonra taþýyýcý sistemde deðiþiklikler yapýlmamýþsa olasý birdepremde binamýz hasar görse bile can kaybýna neden olmayacaktýr" þeklindekonuþtu.Mühendislerin ve meslek alanýnda çalýþanlarýn uymasý gereken hususlarýnbulunduðunu belirten Gündüz sözlerini þu þekilde tamamladý:"Mühendislik vemimarlýk okullarýný bitiren kiþilerin, bu okullarý bitirdikleri gündenitibaren, uygulamada herhangi bir deneyimleri olmaksýzýn sýnýrsýz meslekiyetkilerle donatýlmýþ olmalarýndan kesinlikle vazgeçilmelidir. Sadece mühendisve mimarlar açýsýndan deðil, tüm inþaat yapým sürecinde çalýþanlarýn (iþçi,usta, kalfa, müteahhit vs.) mutlaka eðitimli ve sertifikalý olmalarý yasal birzorunluluða kavuþturulmalýdýr. Mesleki yeterliliði ve derinliði, mesleki,sorumluluk sigortasýný ve mesleki insanlarýnýn meslek içi eðitim seminerlerinekatýlmalarýný bir zorunluluk olarak gören bir yapý denetim yasasýna veuygulamasýna her zamandan daha çok ihtiyaç vardýr. Meslek insanlarýnýn, meslekibilgileri ve yüksek öðrenim sonrasýnda edindiði mesleki deneyimleri ilgilimeslek odasý tarafýndan deðerlendirilebilmeli; toplum yararýna çaðdaþtekniklere uygun olarak düzeyli ve güvenilir mühendislik hizmetleri üretebilenbir yeterlilikte olmalýdýr. Meslek insanlarý, meslek etiði ve mesleki davranýþkurallarýna uygun olarak hareket etmelidir" diyerek sözlerini tamamladý.