![]()
Nizip'teki Zeugma Antik Kenti'nde, kazý ve kurtarma çalýþmalarý sürüyor.
Kazý Baþkaný ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coðrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öðretim üyesi Doç. Dr. Kutalmýþ Görkay, gazetecilere yaptýðý açýklamada, Haziran'da baþlayan çalýþmalarýn Eylül ayýna kadar devam edeceðini belirtti.
Bu dönem, 2007'de ortaya çýkarýlan ''Muzolar Evi''ndeki çalýþmalara devam edileceðini, daha önce bu bölgede güzel tarihi eserlere rastladýklarýný ifade eden Görkay, ''Bu yýl da temennimiz, çalýþmalara kaldýðýmýz yerden devam etmek ve yine güzel tarihi kalýntýlara rastlamak'' dedi.
Görkay, bu dönem ayrýca kamulaþtýrýlmasý tamamlanan agorada çalýþma yürüteceklerini dile getirdi. Bu yýl da bütçelerinin büyük bir kýsmýnýn kendilerine her konuda destek veren Kültür ve Turizm Bakanlýðýndan geldiðini dile getiren Görkay, þöyle konuþtu:
''Bu sayede, aktarýlan bütçeyle 2005 yýlýndan bu yana çalýþmalara sezon baþlarýnda devam ediyoruz. Bunun dýþýnda Dionysos ve Danae evlerini koruyacak 'korugan' müze tamamlandý. Müze sayesinde Zeugma'ya gelen turist sayýsýnýn arttýðýný görüyoruz. Yapýlacak çalýþmalarla Zeugma bir ören yeri statüsüne geçiyor ve böyle olunca turistlerin sayýsýnýn daha çok artacaðýný tahmin ediyoruz. Þu an için 55 kiþilik bir ekiple çalýþmalarýmýza Eylül ayýna kadar devam edeceðiz. Bu yýl kazý çalýþmalarýna Türkiye'deki çeþitli üniversitelerden öðrenciler ve öðretim üyelerinin yaný sýra Almanya ve Ýngiltere'den araþtýrmacý ve öðrenciler katýlýyor.''
-ZEUGMA ANTÝK KENTÝ-
Zeugma Antik Kenti, M.Ö 300'de Büyük Ýskender tarafýndan ''Selevkia Euphrates'' adýyla kuruldu. Romalý komutan Pompeius, M.Ö 64'de kendine yaptýðý yardýmlar karþýlýðýnda kenti 1. Antiachos'a verdi.
Kommagene Krallýðý'nýn 4 büyük þehrinden biri olan kent, M.Ö 31'den itibaren tamamýyla Roma Ýmparatorluðu'na baðlandý ve ''köprü'', ''geçit'' anlamýna gelen ''Zeugma'' adýný aldý.
Roma döneminde büyük bir zenginlik ve ihtiþam yaþayan Zeugma, M.S 256'da Sasani Kralý 1. Þapur tarafýndan ele geçirilerek yakýlýp yýkýldý.
GAP kapsamýnda inþa edilen Birecik Barajý'nda su tutulmaya baþlanmasýyla Türk ve yabancýlardan oluþan ekipler tarafýndan antik kentin sular altýnda kalacak bölümlerinde yoðun kurtarma kazýlarý yapýldý.
Kurtarma kazýlarýnda gün ýþýðýna çýkarýlan ve her birinin bir þaheser olduðu ifade edilen mozaikler, duvar resimleri, Mars Heykeli ve Kil Mühür Baský Koleksiyonu, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'ne taþýndý ve ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.
Açýk hava müzesine dönüþtürülmesi hedeflenen Zeugma Antik Kenti'nde, Bakanlar Kurulunun 2005 yýlýnda aldýðý karar kapsamýnda, Doç. Dr. Kutalmýþ Görkay baþkanlýðýndaki kazý çalýþmalarý devam ediyor.
![]()