Çevremizi Kuþatan Gizli Tehlikeler
Günlük yaþantýmýzda özellikle kimyasal içerik taþýyan çevre kirliliklerinin insana vermiþ olduðu zararlar konusunda birçoðumuz farkýnda olmadan zarar görmekteyiz.Bu tür sorunlar malesef insanlardan kaynaklanan sorunlardýr. Bu sorunlardan korunmak insanýn çevre konusunda doðru davranýþlar kazanabilmesi, bu doðrultuda eðitilmesi büyük önem taþýmaktadýr. Biz çevre korumacýlýðýný kendi yaþantýmýzdan baþlatýrsak bu yönde yapýlacak çalýþmalara katkýda bulunmuþ oluruz.Þimdi günlük yaþantýmýzda devamlý kullandýðýmýz fakat farkýnda olmadýðýmýz bazý zararlý ürünleri tanýyalým.
KURÞUN: Nizip’te özellikle plastik sanayinin yoðun olmasý ve ucuz olmasý nedeni ile halkýn bu tür kap kaçaklara ilgi duymasý insan saðlýðý açýsýndan büyük tehlike arzetmektedir.Bu maddenin meydana getirdiði olumsuzluklar, vücudun hassaslaþmasý, kuvvetten düþme, uykusuzluk, kabýzlýk, zihin bulanýklýðý, böbrek hastalýklarý ve felç. Kurþun,plastik ve benzeri eþyalar dýþýnda baþta egzoz gazlarý olmak üzere, çeþitli mutfak kaplarý, cilalý kap yüzeyleri ve paslý teneke eþyalarda da yoðun olarak bulunabilmektedir.
CÝVA: Nizip bölgesinde özellikle sanayii atýklarýnýn yoðun olduðu Nizip çayý ve bu çayýn aktýðý hancaðýz barajý bölgesinde bolca bulmak mümkündür.Bazý sanayi kuruluþlarýnýn atýk sularýnda bol miktarda bulunan cýva metali, bu sularýn döküldükleri nehir, göl ve denizlerde bulunan canlýlara ve bu canlýlardan da insanlara geçmektedir.Bu sebeple özellikle hancaðýz barajýndaki balaýklarýn yenilmemesinde ve Nizip çayý kýyýsýndaki bazý ot ve mantarlarýn yenilmemesinde fayda vardýr.
KADMÝYUM: Nizip’teki kahve ve çaybahçelerinin yoðunluðu buralara akýn eden insanlarda ciddi manada tesir göstermektedir.Bu madde insanlarda yüksek tansiyona, kalp hastalýklarýna, akciðer kanserlerine ve kansýzlýða neden olur.Kandomiyumun bulunduðu ortamlar genelde sanayi kuruluþlarýnýn atýklarý, çay, kahve, sigara ve otomobil egzoz dumanlarýdýr.
NÝTRAT: Bir tarým bölgesi olan Nizip’te özellikle gübre gibi çok kullanýlan zýrai çalýþmalarda yüksek miktarda bulmak mümkündür. Bitki ve aðaçlara verilen zýrai ilaç ve nitrat gübreler, bitki-toprak-su üçlüsü yoluyla insanlara geçmektedir. Nitrat bir takým reaksiyonlar sonucu insanlarda kansere neden olmaktadýr. Ayrýca bu madde birçok ülkede et ve süt ürünlerinde koruyucu madde olarak kullanýlmaktadýr.
ALÜMÝNYUM: Ülkemizde çok sýk kullanýlan bu maddenin insan saðlýðýna olumsuz yönde etkisi öteden beri bilinmektedir. Alüminyum genellikle mutfak araç ve gereçlerinde bulunmaktadýr. Ýnsanlarda erken bunamaya neden olmaktadýr. Korunmanýn yolu; bu kaplara ekþili ve asitli yiyecekler konmamalý þayet konulursa uzun süre bekletilmemelidir.
KLOR: Nizip Þehir içi içme suyunda kullanýlan ve Türkiye’de en çok satýlan madde olan klor %56 stabilizatörlü toz klordur. Özellikle Nizip’te yoðunlaþan kuyu sularýnda da kullanýlmaya baþlanan ve yeni doldurulan havuzlar için de kullanýlan klorun periyodik aralýklarla senede birkaç ay kullanýlmasýna dikkat edilmelidir.Bu klorun içeriðinde stabilizatör bulunduðu için, stabilizatör düzeyi azami deðerin üzerine çýkmasýna neden olur. Hele bu, klor þoklamasý için kullanýlýrsa ciddi sorunlar yaþanýr.
RADON: Evlerimizde çeþitli radon kaynaklarý vardýr. Bunlar radonlu topraklardan yapýlmýþ tuðlalar, su ve gaz borularýdýr. Bu gaz, temellerden ve oda tabanlarýndan sýzarak tehlike arz eder. Meydana getirdiði olumsuzluklar bilhassa kanser riskin arttýrmasýdýr. Bu gazdan korunmanýn yolu, evleri ve odalarýn sýk sýk havalandýrýlmasýdýr.
Anayasamýzýn 56. Maddesinde "Herkes saðlýklý ve dengeli bir çevrede yaþama hakkýna sahiptir. Çevreyi geliþtirmek, çevre saðlýðýný korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaþýn ödevidir" denilmektedir. Bu doðrultuda çevrenin korunmasý ve çevre kirliliðinin önlenmesi konusunda devlete ve vatandaþlara çeþitli görevler düþmektedir. Ülkemizde bugün ortaya çýkan sorunlarýn ana nedenlerinden birisi. Bilgi edinme ve bilinçlenmede karþýlaþýlan eksikliklerdir. Çevre bilincine sahip olmayan bir insan, yaþadýðý dünyayý kendisinden sonra baþkalarýnýn da kullanacaðýný idrak edemez. Hâlbuki çevre, bize geçmiþten kalan bir miras deðil; korunmasý, geliþtirilmesi ve gelecek nesillere en güzel þekilde devredilmesi gereken bir emanettir.
D.Emel AYDOÐAN
Çevre Mühendisi
Okunma: 49 Oy/Yorum: Rating:10 Votes:1 (Rating Scale: 1 = worst, 10 = best) Tarih: 21.11.2006 Yazar/kaynak: D.Emel AYDOÐAN Yazar iletiþim: n/a Gönderen: Tarhan