Delinin Veliye Tavsiyesi

Bayezid-i bestamî hazretleri. büyük velilerden. bir gün týmarhanenin önünden geçiyor. týmarhane hizmetçisinin tokmakla birþeyler dövdüðünü görüyor:

-ne yapýyorsun?

Hizmetçi:
-burasý týmarhanedir. delilere ilâç yapýyorum.
-benim hastalýðýma da bir ilâç tavsiye eder misin?
-hastalýðýný söyle.
-benim hastalýðým günah hastalýðý... çok günah iþliyorum..
-ben günah hastalýðýndan anlamam... ben delilere ilâç hazýrlýyorum..

Parmaklýðýnýn arasýndan konuþulanlarý duyan bir deli,(!) bayezid-i bestamî hazretlerine:

-gel dede, gel! senin hastalýðýnýn çaresini ben söyleyeyim, diye seslendi.
Bayezid-i bestamî hazretleri, delinin yanýna sokularak:
-söyle bakalým, benim derdime çare nedir? dedi.
Deli(!) þu ilâcý tavsiye etti:

-tevbe kökü ile istiðfar yapraðýný karýþtýr... kalb havanýnda tevhîd tokmaðý ile döv, insaf eleðinden geçir, gözyaþýyla yoður, aþk fýrýnýnda piþir... akþam-sabah bol miktarda ye... o zaman göreceksin senin hastalýðýndan eser kalmaz, dedi.

Bu güzel ilâcý öðrenen bayezid hazretleri:
-hey gidi dünya hey! demek, seni de deli diye buraya getirmiþler, deyip oradan ayrýldý.

Bu ilâç, halen günah hastasý olanlara tavsiye olunmaya deðer bir ilâçtýr. Yani bu formülün hükmü hâlâ devam etmektedir…

Puan Yok

imam,vefat eden adamýn mezarý baþýnda telkin verirken:

-Ey filanca oðlu filanca..... Diyordu. Biraz sonra sual melekleri gelecek,sana Rabbinin ve Peygamberinin kim olduðunu soracaklar.Onlara de ki...

Cemaatte bulunan ve televizyon programlarýný kaçýrmayan bazý kiþiler,bu sözleri "lüzumsuz bir gayret" olarak deðerlendiriyordu.Anlaþýlan imam efendi,mezara konulanýn kim oldugunu bilememiþti.Oysa ki ölen adam,son günlerdeki bilgi yarýþmalarýnda arka arkaya rekorlar kýran ve hiç akla gelmedik sorularý ipucu bile istemeden cevaplandýran biriydi.Hatta bir yarýþmada,ingiliz pop þarkýcýsýnýn giydiði mavi boncuklu gömlekte kaç düðme bulunduðunu bilerek en yüksek puaný toplamýþtý.Bu yüzden melekleri suali,onun için hiç de zor olmayacaktý.
imam telkini tamamladý.
Boþ tabut,cenaze arabasýna yüklendi.
Ve cemaat daðýlmak üzereyken nereden çýktýðý anlaþýlamayan yaþlý bir meczup,mezara kulak verdikten sonra titrek kelimelerle mýrýldandý:

-puan yok,puan yok....

Ýtibar ve Karakter

Ýtibarý , içinde yaþadýðýn ortam belirler; karakteri, inandýðýn doðrular...

Ýtibar sandýðýn þeydir; karakter, olduðun þey...

Ýtibar dýþardan gelir; karakter içerden...

Ýtibar, yeni bir topluluða girdiðinde sahip olduðundur; karakter giderken elinde olan.

Ýtibarýn, bir anda olur; karakterin, ömür boyunca...

Ýtibarýn, bir saatte öðrenilir; karakterin, bir yýlda açýða çýkmaz...

Ýtibar, mantar gibi büyür; karakter, sonsuza kadar sürer...

Ýtibar, zengin veya fakir yapar; karakterse, mutlu ya da mutsuz...

Ýtibar, insanlarýn mezar taþýna kazýdýklarýdýr; karakter, meleklerin Allah huzurunda senin için söyledikleri...