Ýlçemiz coðrafi konumu bakýmýndan yol güzergâhýnýn üzerinde olmasý, insanlarýn gerek ticaret sýrasýnda gerekse seyahat esnasýnda dinlenebileceði, ayrýca topraklarýnýn tarýma elveriþli olmasý ve Fýrat nehrine yakýn olmasýnýn etkisiyle de tarihin derinliklerine baktýðýmýzda Zeugma þehrinden de anlaþýldýðý gibi çeþitli isimler altýnda sürekli bir yerleþim alaný olmuþtur.

Adýný Gaziantep fýstýðý ve zeytinin yeþilliðinden Yeþil Nizip olarak alan, tarým ve tarýma dayalý Sanayi ve Ticaret yönünden ekonomisi geliþmiþ olan bir ilçedir. Ülkemizde yer alan birçok ilden de gerek ekonomik gerek sosyal yönden gerekse de nüfus yoðunluðu bakýmýndan çok daha geliþmiþtir. Nizip’in sanayisi tarýma dayalý olarak geliþmiþ, bu geliþen sanayi sayesinde özellikle Þanlýurfa iline baðlý ilçelerden büyük oranda nüfus göçü alarak bugünkü nüfus yoðunluðuna ulaþmýþtýr.

Ýlçemizde Nizip Çayý’ndan baþka bir akarsu ve göl olmadýðý için taban suyu da oldukça derindedir. Bu nedenle tarýmsal faaliyetlerin önemli bir kýsmý kuru tarým þeklindedir. Ancak Hancaðýz Barajý’nýn faaliyete geçmesi ve devamýnda Birecik Barajý’nýn yapýmýnýn bitirilerek sulamaya açýlmasýyla ilçemizin çok önemli ovasý olan ve ülkemizde de ismini gerek türküleri ile gerekse verimli topraðý ile duyurmuþ bulunan Barak Ovasý sulanmaya baþlanmýþtýr. Ancak sulama çalýþmalarý çok yetersiz görülmektedir. Birecik ve Hancaðýz Barajý’nýn tüm sulama kanallarý bitirilip su verilmeye baþlandýðý vakit ilçemiz de çok önemli bir tarýmsal potansiyele ulaþacaktýr. Ayrýca ilçemiz topraklarýnda ve çevresinde yapýlan barajlarýn etkisiyle ilçemizin iklim deðiþikliðinde ve bitki örtüsünde deðiþikliðe uðrayacaðý beklenmektedir.

Ekonomik yapýmýz tarýma dayandýðý için tarýmsal üretimin en baþta gelen etmenlerinden birisi olan ilçemiz topraðý, genel olarak killi, kireçli ve geçirgen kahverengi topraklardýr. Ýlçemizde bitki örtüsünü maki ve step olarak iki kýsma ayýrabiliriz. Maki bitki örtüsü, kuzeyde yüksek ve yaðýþýn bol olduðu kesimlerde yer almaktadýr. Step sahalarý doðu ve güney kýsýmlarda görülür. En çok rastlanan step bitkileri; Çoban pençesi, Deve dikeni, Geven, Hazer, Sütleðen, Kekik vb. dir.


Ýlçemizde suyun az olmasýndan sulu tarým ürünlerinin sayýsý sýnýrlýdýr. Bu arazilerin çoðunda Antepfýstýðý, zeytin ve üzüm yetiþtirilmektedir. Tarla ziraatý olarak buðday, arpa, kýrmýzý mercimek, ön sýrayý almaktadýr. Ayrýca kavun, karpuz, bamya, acur, nohut, susam vb. ürünler yetiþtirilmektedir. Ancak yukarýda da belirttiðimiz gibi gerek Hancaðýz Barajý gerekse Birecik Barajý’nýn sulama kanallarý az da olsa faaliyete geçtiðinden dolayý verimli ve dinlenmiþ olan ilçemiz topraklarýnda sulu tarým ürünlerine baþlanmýþtýr. Baþta pamuk ve mýsýr olmak üzere birçok sulu tarýmsal ürün elde edilmektedir. Hemen þunu belirtmek istiyorum ki mevsimlik iþçi olarak ilçemizden Adana, Osmaniye vb. illere giden insanlarýmýz artýk bu sulu tarým sayesinde evlerinde kalmakta ve Barak Ovasý’nda çalýþmaya baþlamaktadýrlar. Bu durum ilçemizde hem istihdamý arttýrýcý bir unsur olmakta, hem de bu insanlarýmýzýn çocuklarý eðitimden geri kalmayýp okuluna düzenli gitme fýrsatý bulmaktadýrlar.

Ýlçemiz genelinde ortalama 65.000 dekar buðday ekimi gerçekleþtirilmektedir. Golia, Zenit, Ýzmir 85, Ziyabey 98, Fýrat 93, Ege 88 vb. çeþitleri ekilmektedir. Ýlçemiz genelinde verim ürün çeþitlerine göre deðiþiklik göstermekle beraber dönüm baþýna ortalama 440 kg/Da buðday elde edilmektedir. Ýlçemizde buðday ekimi genellikle kýþ mevsiminde yapýlmaktadýr.

Yine ortalama arpa ekimi 80.000 dekar gerçekleþtirilmektedir. Arpanýn Þahin 91, Tarým 92 ve Bülbül gibi çeþitlerinin ekimi yapýlmaktadýr. Ekimi yapýlan çeþitler yemlik olup verim çeþitlere göre deðiþmekle beraber, ortalama 370 Kg/Da Arpa elde edilmektedir.

Ýlçemiz genelinde kýrmýzý mercimek ekim alaný 39.000 dekar civarýndadýr. Ekimi yapýlan çeþitlerden Fýrat, yerli ve Ceylanpýnar çeþitlerinin ortalama verimi 80 kg/Da. dýr.

Ýlçemiz genelinde nohut ekim alaný 1.320 dekardýr. Çeþit olarak da Ýspanyol ve Yerli çeþitleri ekilmektedir. Ortalama verim ise 150 Kg / Da dýr.

Ýlçemiz genelinde tarým alanýnda ilk sýrayý Antepfýstýðý almaktadýr. Gaziantep il üretiminin %60’lýk kýsmý ilçemiz Nizip’e aittir. Ýlçemizde 359.520 dekarlýk alanda Antepfýstýðý tarýmý yapýlmakta olup, meyve veren yaþtaki aðaç sayýsý ortalama 3.570.000’dir. Aðaç baþýna verimin tahmini olarak 2 kg. kuru kýrmýzý kabuklu olup, ortalama toplam 7.140 ton ürün elde edilmektedir. Verimin az olmasýnýn sebebi ise aðaçlarýn peryosite göstermesinden kaynaklanmaktadýr.

Ýlçemizde ortalama 167,000 dekarlýk alanda zeytin yetiþtiriciliði yapýlmaktadýr. Meyve veren yaþ aðaç sayýsý 1.600.000’dir. Nizip Yaðlýk, Halkalý, Celep ve son yýllarda Gemlik çeþitleri mevcut olup, dekar baþýna ortalama verim 300 kg.’dýr.

Yukarýda ilçemizde yüksek oranda yetiþen çok önemli bazý tarým ürünlerini belirttikten sonra aþaðýya yine ilçemizde yetiþen tüm tarým ürünleri ve ekildiði alan miktarlarý ile tarým alanýnda kullanýlan araçlarýn ortalama sayý verileri çýkarýlmýþtýr.

TOPLAM TARLA ALANI
199.320 Dekar
TARLA ALANI (BUÐDAY, ARPA, MERCÝMEK)
185.320 Dekar
Buðday Üretimi
Mercimek Nohut Üretimi
SEBZE ALANI
Marul Üretimi
Nane Üretim
Kabak Üretimi
60.000 Dekar
40.320 Dekar
14.210 Dekar
100 Dekar
2.400 Dekar
200 Dekar
Hýyar(Salatalýk) Üretimi
600 Dekar
Patlýcan Üretimi
400 Dekar

[IMG]http://www.Nizip.com/files/pictures/11/51/20061121160604_1_1.GIF
TRAKTÖR
1.300 Adet
PULLUK (DÝSKLÝ)
225 Adet
PULLUK (SOKLU)
700 Adet
KÜLTÜVATÖR
800 Adet
MÝBZER
250 Adet
MERDANE
50 Adet
GÜBRE DAÐITICILIÐI
225 Adet
RÖMORK
1.300 Adet
ÇÝM BÝÇME
105 Adet
SAP DÖVER
95 Adet
KARABASAN
2.000 Adet
SIRT PÜLVARÝZATÖRÜ
580 Adet
HOLDER
325 Adet
MOTOPOMP
450 Adet



[IMG]http://www.Nizip.com/files/pictures/11/51/20061121160814_1_1.GIF

Ýlçemizde özellikle kuzey kesimimizde yer alan köylerimiz baþta olmak üzere diðer köylerimizde ve merkez ilçemizde büyük ve küçükbaþ hayvan besiciliði ve ticareti yapýlmaktadýr. Özellikle ilçemiz kuzey bölgesinde yer alan köylerimizin geçim kaynaðý hayvancýlýk üzerinedir. Yine ilçemizde hayvan ticaretinin rahatlýkla yapýlabilmesi için bir hayvan pazarý bulunmaktadýr.

Ama buradan deðerli Belediye Baþkanýmýza, hayvan besiciliði ve ticareti ile ilgilenen kiþilerin sözcülüðünü yaparak seslenmek istiyorum. Bugüne kadar ilçemizde bu insanlarýmýzýn rahat bir þekilde hayvanlarýný pazarlayabileceði çaðýn þartlarýna uygun bir yerleri olmadý. Ancak sizin bu vatandaþlarýmýza duyarlý olacaðýnýzý biliyor ve ilçemize yaptýðýnýz birçok hizmetin yanýnda çaðýn þartlarýna uygun bir hayvan pazarý kuracaðýnýzý temenni ediyorum. Yine ilçemizin doðusunda yer alan Dutlu köyünde geniþ çapta bir Et Kombinasý mevcuttur.

Ýlçemiz köy ve merkezinde bulunan ortalama büyükbaþ, küçükbaþ ve kümes hayvanlarý sayý verileri aþaðýya çýkarýlmýþtýr.

CÝNSÝ MÝKTAR(Adet)
Sýðýr 3.176
Koyun 22.400
Keçi 9.000
Tavuk, Hindi vs. 81.000
TOPLAM 115.576


Yukarýda da belirttiðim gibi ilçemiz tarým ve tarýma dayalý Ticaret ve Sanayi bölgesidir. Özellikle ilçemizde 1957 yýlýnda üretime geçen Ülfet Gýda ve Sabun Sanayi A. Þ. Nizip ismini Türkiye’de duyurmuþtur. 1980 yýlýna kadar bu iþletme ortalama 500 iþçiyi, üç vardiya halinde bünyesinde çalýþtýrarak ilçemizin istihdam gücünü ayakta tutmaktaydý. Ýlçemiz iþçi emeklilerin birçoðu bu kurumdan emekli olmuþlardýr. Ancak sonraki yýllarda, ülkemizin diðer kamu iktisadi iþletmeleri gibi bu iþletme de gittikçe kan kaybettirilerek iþletmenin kapanmasýna sebep olunmuþtur. Þimdi bu iþletmenin özelleþtirilerek eski gücüne ulaþmasý için özel sektör kurumu büyük çaba sarf etmektedir. Temennimiz bu iþletmenin eski gücüne ulaþýp, tekrar ilçemiz insanýna iþ imkâný saðlamasýdýr.

Bunun yaný sýra Turna Yað ve Sabun Sanayi, Akýn Gýda, Güvenal ve Nizip Ýplik fabrikasý ilçemizin önemli sanayi kuruluþlarýdýr. Nizip ilçemizin sabun, yað, mercimek ve bulgur iþletmeleriyle Türkiye çapýnda ismini duyurmuþtur. Türkiye’nin yýllýk 100.000 ton olarak sergi sabun ihtiyacýnýn %35-40’ný temin edebilecek fabrika ve imalathaneler mevcuttur. Ýlçemiz 1980 öncesi ülkemizin Ýç Anadolu Bölgesinin doðu kýsmýnýn, Doðu Anadolu Bölgesi ve Güneydoðu Anadolu Bölgesinin tamamýnýn sergi sabun ihtiyacýný karþýlamaktaydý. Ancak gerek üretilen sabunun kalitesinin düþürülmesi ve gerekse çaðýn geliþen teknoloji imkânlarýný fabrika ve imalathanelerinde kullanmamalarý yüzünden þu an ilçemizde eskiye oranla çok düþük miktarda sabun üretilmektedir. Hâlbuki 1980–1985 yýllarýna kadar ilçemizde sabun sanayisinde çok sayýda insanýmýz istihdam edilmekteydi. Fakat ilçemizde mevcut olan birçok sabun fabrikasýnýn ve imalathanelerinin kapalý olmasý ilçemiz insanýnýn iþsiz kalmasýna sebep olmaktadýr.

Ýlçemizde kurulan ilk iplik fabrikasý olmasý münasebetiyle Nizip Ýplik Fabrikasýnýn kurucularýna ilçemiz halký adýna teþekkür etmek istiyorum. Çünkü fabrika kurucularý bu iþletmeyi kurarak hem ilçemiz topraklarýnda yetiþen pamuk ürünlerini deðerlendirmiþ, Köylülerimiz ise ürününü ilk elden alýcýya ulaþtýrmýþ olurlar. Bu tip iþletmeler ilçemiz insanýna çok sayýda iþ imkâný saðlar.

Temennimiz Nizipli deðerli iþ adamlarýmýzýn, ilçemizde yeni kurulan organize sanayi bölgesinde çok sayýda personel istihdam eden bu tür iþletmeleri kurarak, iþsiz olan vatandaþlarýmýza iþ imkâný saðlamalarýdýr. Ayný zamanda yeni sulanmaya baþlayan verimli topraklarýmýzda yetiþen sanayi ürünleri de deðerlendirilmiþ olur.

Yukarýda isimlerini verdiðimiz bazý sanayi kuruluþlarýmýzdan Turna Yað ve sabun Sanayi, Akýn Gýda, Alkanlar Prina Yað Fabrikasý ve daha birçok sanayi kuruluþlarýmýz ilçemizde mevcuttur. Ýlçemizde 4 adet yem fabrikasý, 34 adet zeytin presi yað fabrikasý, 12 adet çýrçýr fabrikasý, 10 adet bulgur fabrikasý, 4 adet prina yað fabrikasý, 1 adet un fabrikasý, 2 adet makarna fabrikasý, 1 adet kâðýt ve ambalaj fabrikasý, 6 adet plastik ayakkabý fabrikasý bulunmaktadýr.

Yine ilçemizin modern küçük bir sanayi sitesi mevcut olup, bu sitede faaliyet gösteren 538 iþyeri vardýr. Bu iþyerleri özellikle komþumuz Irak ülkesi ile ticaretin yoðun olduðu ve Habur sýnýr kapýsýndan çok yoðun giriþ çýkýþlarýn olduðu zamanlarda bu yolda çalýþan nakliye araçlarýnýn küçük sanayi sitemize uðramalarý ile bu sanayi sitemiz çok canlý olmaktadýr.

Ýlçemiz küçük sanayi sitesinde, ilimiz Gaziantep’te mevcut bulunan küçük sanayi sitelerinin ustalarýný aratmayacak düzeyde uzmanlaþmýþ otomotiv tamirci ustalarý ile çeþitli imalat sektöründe çalýþan iþinde uzmanlaþmýþ ustalarýmýz yer almaktadýr.

Ýlçemizde Güneydoðu Tarým Satýþ Kooperatifi, Tarým Kredi Kooperatifi, Çukobirlik, Toprak Mahsulleri Ofisi ile 6 adet banka hizmet vermektedir.

Yine ilçemizde 1970–1990 yýllarý arasýnda yetiþtirilen zeytin mahsullerinden elde edilen yaðý günün teknolojisi ile kurulan zeytinyaðý rafinerilerinden zeytinyaðý çýkarttýrýlarak ülkemiz ekonomisine kazandýrýlmaktaydý. Ama günümüzde ilçemizde yeni kurulan rafinerilerle günün teknolojisine uygun makinelerle çok temiz ve kaliteli zeytinyaðý elde edilmektedir.

Ýlçemizin çok deðerli ticaret ve sanayi iþ adamlarýnýn, ilçemize kazandýrdýklarý Ticaret Borsasý ve Ticaret Odasýnýn yeni binalarý, gerçekten kayda deðer bir yapý olmuþtur. Ýlçemizin büyük bir eksiði tamamlanmýþtýr. Çünkü bu kuruluþlarýmýzýn böyle güzide bir yere sahip olmalarý baþta ilimizde yer alan büyük iþ adamalarýnýn ve ülkemizin ileri gelen iþ adamlarý ile, komþu olan Suriye ve Iraklý iþ adamlarýnýn dikkati çekilerek, Nizipli iþ adamlarýmýz ile gerek ticari, gerekse imalat sanayi yönünde iþbirliðine gidilerek ilçemizin ekonomik potansiyel hacminin artmasýna vesile olur.

Ýlçemizin turizm potansiyeline bakacak olursak, baþta ilçemize baðlý birçok köylerde kayda deðer höyükler bulunmaktadýr. Ayrýca Romalýlara ait olan "Mamalan" kenti kalýntýlarý Nizip’ten 20 km. uzaklýkta bulunan Keret köyünde görülebilir.

Ýlçenin en önemli tarihi yapýsý Belkýs Harabeleri (Zeugma ve daha sonra Seleucia ad Euphrates adlarýyla ) ’dir. Özellikle bu tarihi kenti ülkemiz insanýna ve dünyaya tanýtabilirsek -ki tanýtmamýz gerekiyor- ilçemize yerli ve yabancý turist çekebilme imkânýna sahip oluruz. Ancak üzülerek hemen þunu da belirtmek isterim ki ilçemizin en büyük eksikliklerinden birisi de üç veya dört yýldýzlý bir güzel otelin bulunmayýþýdýr. Yine ilçemizde gerek ilçe halkýnýn gerekse ilçemize gelen yabancýlarýn ailesi ile gidip yemek yiyebilecek bir restaurantý bulunmamaktadýr. Ýlçemize yerli ve yabancý turist çekmek istiyorsak önce bu eksiklikleri yerine getirmemiz gerekiyor.

Ayrýca ilçemizde Bizans dönemine ait bir Kilise de vardýr. Fakat turistleri çekebilecek herhangi bir özelliði bulunmamaktadýr.

Ýlçemizde 1970’li yýllarda gerek tekstil ve beyaz eþya ticareti, gerekse gýda üzerine yer alan küçük ölçekli iþyerleri mevcuttu. Sadece Binbirçeþit Maðazasý, Sümerbank vb. vardý. Sayýca fazla olmayan kayda deðer ticaret merkezleri mevcuttu. Özellikle gýda üzerine bakkaliye türü iþyerleri mevcuttu. 1970’li yýllarda þu anki Cumhuriyet meydanýnda kurulan seyyar satýcýlardan oluþan sebze ve meyve satýcýlarý yer almaktaydý. Nizip halký sebze ve meyve ihtiyacýný genelde bu pazardan temin etmekte idi. Yine ayný yýllarda ilçemizin en canlý alýþ veriþ merkezi uzun çarþý ismini verdiðimiz semtte yapýlmaktaydý.

1985–1990 yýllarýndan itibaren ilçemizde tüm sektörde olduðu gibi gýda ve tekstilde, hazýr giyim sektöründe de büyük bir atýlým olmuþ, yine son yýllarda büyük marketler zinciri kurulmuþ, büyük çapta giyim maðazalarý ilçemizde faaliyet göstermiþ ve hala faaliyetlerini devam ettirmektedirler. Bu durum da ilçemiz halký adýna çok sevindirici ve gurur verici bir olaydýr. Çünkü bu gibi ticaret merkezlerinin olmasý hem halkýmýzýn ürünleri tanýma ve ihtiyacýný karþýlamasý hem de bu gibi kapasitesi geniþ iþyerlerinde Nizipli vatandaþýmýz istihdam imkâný yakalamaktadýr. Ayný durumu beyaz eþya ticaretinde de görmekteyiz. Ýlçemizde çok geniþ beyaz eþya ticareti yapan büyük çapta iþyerlerimiz mevcuttur. Bu tür iþletmelerin ilçemizde çoðalmasý ilçemizin ekonomik yönden ne kadar çok geliþtiðinin ve kapasitesinin ne kadar büyük olduðunun göstergesi olmaktadýr.

Ýlçemizde kuyumculuk sektöründe de büyük bir aþama kaydedilmiþtir.1980 öncesi yýllarda çok az sayýda kuyumcu iþyerlerimiz mevcut iken, bu sektörde ileriki yýllarda geliþme göstermiþ ve günümüzde ekonomik kapasitesi ilçemiz nüfusuna paralel artýþ göstererek hatýrý sayýlýr bir kapasiteye ulaþmýþtýr.

Ýlçemiz E–90 karayolu üzerinde olmasý, ayrýca Devlet Demir Yollarýnýn ilçemizden geçmesi, insanlarýmýza ulaþým yönünden çok rahat yolculuk yapma imkâný vermiþtir. 1980 öncesinde ülkemizde olduðu gibi ilçemizde de tren yolculuðu revaçta olup ilçemiz merkezi ve yol güzergâhýnda olan köylü vatandaþlarýmýzýn nerdeyse tek ulaþým aracý tren olmuþtu. Karkamýþ – Gaziantep arasý düzenlenen tren yolcu seferlerinde, ilçemizden sabahlarý erken saatlerinde ilimize gidilerek tüm ihtiyaçlarýný giderip tekrar akþam vakti vatandaþýmýz tren ile evine dönerdi. 1980 sonrasýn da Devlet Demir Yollarýna çaðýn gerektirdiði gerekli yatýrýmlarýn yapýlmamýþtýr. Bunun yanýnda karayollarýna da günün þartlarýna göre gerekli yatýrýmýn yapýlmasý, özellikle þu an kullandýðýmýz E–90 karayolunun yapýlmasý, önceden çok zayýf olan karayolu ulaþýmý sürekli artarak özellikle kýsa mesafeli ulaþým alanýnda ilçemiz vatandaþý ile ilçemize yakýn çevre insanlarýn geçimini saðlamada kayda deðer bir sektör haline gelmiþtir. Demir yolu ulaþýmý ise sýfýr noktasýna gelecek konuma gelmiþtir.

Ülkemizin en geliþmiþ illeri arasýnda yer alan ilimiz Gaziantep’in ilçemize yakýn olmasý vatandaþlarýmýzýn gerek ticari ve sosyal yönden ihtiyacýný karþýlamasý gerekse valilik ile ilgili iþlerini yapmalarý için hýzlý ulaþým aracý olan minibüsleri tercih etmektedirler. Ancak ilçemizde bulunan otogara raðmen þehirlerarasý yolcu taþýmacýlýðýnda gerekli canlýlýðý yakalayamamakta özellikle doðu illerimizden gelen otobüslerin otogara girmemesinden dolayý otogarýmýzda canlý bir ekonomi döngüsü kazanýlamamaktadýr.

Ayrýca geliþen karayolu ulaþýmýndan dolayý yol boyu dediðimiz ilçemize baðlý E–90 karayolu üzerinde kayda deðer tesisler, akaryakýt istasyonlarý ve sanayi kuruluþlarýmýz kurulmuþ ve ilçemize çok büyük bir ekonomik katký saðlamýþtýr.

Ýlçemizin çeþitli semtlerinde faaliyet gösteren galericilerimize, 1980 sonrasýnda ilçemizin doðu kesiminde kurulup faaliyete geçen “Galericiler Sitesi” ilçemize çok büyük bir ekonomik canlýlýk kazandýrmýþtýr. Gerek traktör ticaretinde gerekse nakliye aracý olan kamyon ticaretinde ülkemizin kayda deðer bir ticaret merkezi haline gelmiþ ve ülkede fiyat belirleyici bir konuma gelmiþtir. Bu sektörden elde edilen yüksek miktardaki gelirlerle diðer sektörlere, baþta inþaat sektörü olmak üzere diðer alanlara büyük yatýrýmlar yapýlmýþtýr. Bu nedenle ilçemize önemli ekonomik canlýlýk kazandýrmýþ, insanlarýmýzýn refah seviyesini yükseltmiþtir.

Ayrýca tüm dünyada olduðu gibi ülkemizde ve ilçemizde de saðlýk konusu gittikçe özelleþmekte, ilçemizde fazla yaygýn olmasa da özel saðlýk kuruluþlarý kurulmaya baþlanmýþ, vatandaþlarýmýz bu saðlýk kuruluþlarýnda hem daha rahat tedavi imkâný bulmakta hem de azda olsa istihdam alaný bulmaktadýrlar.

Yüksek oranda iþçi istihdamý görevini yerine getirmesi, ayrýca halkýmýzýn sofrasýnda birinci derecede bulundurduðu ekmeði imal eden fýrýncýlardan bahsetmek istiyorum. Çünkü çoðu ekonomik sektörde olduðu gibi bu sektörde de ilçemizde önemli bir yer tutmaktadýr. 1980 öncesinde özellikle 1970’li yýllarý ele alýrsak, ilçemizde öyle kayda deðer pide fýrýnlarý ve özellikle somun ekmeði imal eden fýrýn iþletmeleri bulunmamaktaydý. Hatýrladýðým kadarý ile 1973–74 yýllarýnda þu anki Cumhuriyet meydanýnda rahmetli Antepli oðlunun somun fýrýný, yaný baþýnda ise rahmetli Mýklýs ustanýn simitçi fýrýný bulunmaktaydý. Bildiðim kadarý ile Antepli oðlu somun ekmeði iþletmesi dýþýnda bir somun ekmeði imal eden bir fýrýn bulunmamaktaydý. Ancak özellikle 1985 yýllarýndan sonra artan ilçemiz nüfus oraný ile birlikte somun ekmeði imal eden fýrýn iþletmelerinin yanýnda pide fýrýn sayýsýnda da büyük oranda artýþ olmuþtur.

Bu ekmek imal eden iþletmelerinin yukarýda da belirttiðim gibi halkýmýza hem taze ekmek vb. ihtiyaçlarýný karþýlamakta, hem de özellikle vurgulamak isterim ki iþçi istihtamý olarak da büyük bir sektördür.

Yine ilçemizde geçmiþten günümüze kadar ilçemizin nüfus oranýna göre artýþ gösteren birçok alanda faaliyette bulunan ve faaliyetlerini devam ettirip ilçemiz halkýnýn hizmetinde çalýþan birçok esnafýmýz bulunmaktadýr. Örneðin terzi atölyeleri, kuaförler, kýraathaneler, döþemeciler vb.

Son olarak gerek ülkemizde makro düzeyde, gerekse ilçemizde mikro düzeyde sürekli geliþen fakat bir türlü vatandaþýmýzýn ihtiyacýný karþýlamada yetersiz kalan inþaat sektöründen bahsetmek istiyorum. Bu sektör, ekonomiye girdi ve çýktýlarý ile ekonomiyi çok canlý tutan bir sektör olduðundan, ekonomimiz açýsýndan sürekli geliþmesi gereken bir sektördür. Çünkü inþaat sektöründe kullanýlan malzemelerin çeþitlilik arz etmesi, bu sektörde çalýþan personelin çok fazla olmasý bu sektörün ne kadar canlý ve önemli olduðunun göstergesi olmaktadýr.

Ýlçemizde 1980 – 1985 öncesi yýllarda pek de modern olmayan ve genelde bitiþik nizamda olan evler mevcuttu. Çok az sayýda apartman düzeyinde ve bahçe tipi evler ilçemizde bulunuyordu. Ancak 1985 yýlýndan itibaren ilçemizde inþaat sektöründe büyük çapta geliþmeler olmuþtur. Ýlçemiz genelinde olmak üzere, ilçemizin kuzey batý kesiminde, yani eski Gaziantep yolu çevresinde yapýlmaya baþlanan binalar ile özellikle ilçemizin doðu kesiminde yer alan alanda büyük çapta inþaat sektörü yatýrým yaparak, bugünkü apartmanlar ve iþyerleri meydana gelmiþ, ilçemiz modern bir þehir görünümüne bürünmüþ, halkýmýzýn hizmetine sunulmuþtur.

Ýnsanýmýz apartman kültürüne alýþmýþ ve sosyal yönden daha çok geliþme göstermiþtir. Ancak bu kadar çok sayýda inþaat sektöründe yatýrým olmasýna raðmen, geliþen ilçemize ve artan nüfusumuza çok yetersiz kalmaktadýr. Bu nedenle inþaat sektörüne sürekli arttýrýlmak suretiyle büyük yatýrýmlar yapýlmasý gerekmektedir. Çünkü þu anda bile ilçemize gelen yabancý memur arkadaþlarýmýz kiralýk ev bulmakta çok zorlanmaktadýrlar. Yine ayný zamanda ilçemizde gerçekten konutlarýn yetersiz olmasýndan, gerek kira ücretleri gerekse satýlan konutlarýn fiyatlarý yüksek düzeyde olmaktadýr.

Yukarýda vermeye çalýþtýðým tüm bilgiler, özellikle ilçemiz ekonomisine bakýþ açým sürekli 1980 öncesi ve sonrasý olmuþtur. Çünkü ülkemiz 1980 yýlýndan sonraki yýllarda kapalý ekonomiden liberal ekonomiye geçiþ yapmýþ ve dünyaya açýlmýþtýr. Ülkemiz bu açýlým sayesinde büyük ekonomik potansiyele ulaþmýþtýr. Ýlçemizde, ülkemizin bu geliþmiþliðine paralel olarak gerekli olan ekonomik açýlýmý yaparak, kapasitesini arttýrmýþtýr. Ýlçemizin ekonomi potansiyeli, yukarýda belirttiðim tüm sektörlerin sürekli geliþmesi, canlý kalmasý ve ayný zamanda genel olarak elde edilen kazanýmlarýmýzýn ilçemize yatýrým olarak geri dönmesi sayesinde, ilçemizin ülke GSMH içindeki payý sürekli bir artýþ göstermiþtir. Bu nedenle ilçemiz halký, ülkemiz insanýnýn refah seviyesinin gerisinde kalmayýp, refah seviyesinin üstüne çýkýp sürekli bir artýþ trendi yakalamýþtýr.






Müslüm YALÇIN
Ali Alkan Ý. Ö. Okulu Müdür Yrd.



KAYNAKÇA: Nizip Kaymakamlýðý Web Sayfasý (http://www.Nizip.gov.tr)

Yorumlayan: Tarhan tarih 22.11.2006
Farklý bir alanda güzel bir çalýþma örnegi hazýrlamýþsýnýz.Tebrik ediyorum.

Yorumlayan: furkaneren tarih 22.11.2006
müslüm hocamýzý bu deðerli çalýþmasýndan dolayý kutluyorum.

Yorumlayan: admin tarih 22.11.2006
Deðerli hocamýn çalýþmasý için teþekkür ederim. Bu veriler acaba günümüz verilerimi?