Bakan Günay, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nde incelemelerde bulundu. Beraberindeki heyetle müzede gerçekleþtirilen çalýþmalarý takip eden Günay, yetkililerden bilgi aldý. Ýnceleme gezisinde gazetecilere açýklamalarda bulunan Günay, müzenin son halini görmek için Gaziantep'e geldiðini ifade etti. Müzenin açýlýþýnýn mayýs ayý baþýnda Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan gerçekleþtirmesini istediklerini belirten Günay, "Çünkü Zeugma, sadece Gaziantep'in ve Türkiye'nin deðil, dünyanýn ve Ortadoðu'nun önemli büyük müzelerinden biri haline geldi. Ben o yüzden büyükþehir belediye baþkanýmýz ve valimiz baþta olmak üzere emek veren, bizimle iþbirliði yapan bütün arkadaþlarýmýza teþekkür ederim. Biliyorsunuz, geçen sefer Zeugma'yý radikal bir karar vererek baðýmsýz bir mozaik müzesi haline getirdik. Arkeoloji müzemiz yerinde kalacak. Burasý belki mozaik konusunda dünyada araþtýrma yapmak isteyenlerin özel biçimde gelecekleri kapsamlý mozaik müzesi olacak. Böyle bir büyük eserin sayýn Baþbakanýmýz tarafýndan açýlmasý çok doðru olur düþüncesindeyiz. O yüzden bugün son hazýrlýklarý birlikte göreceðiz. Muhtemelen bir ay civarýnda bu açýlýþý sayýn Baþbakanýmýzla birlikte gerçekleþtireceðiz." diye konuþtu.
Ziyareti kapsamýnda Karkamýþ'a da geçmek istediðini kaydeden Günay, burada mayýn temizliðinin bittiðini hatýrlatarak, þunlarý söyledi: "Karkamýþ'ta kazý çalýþmalarýna baþlayacaðýz. Kazý için hem Türk arkeoloji bilim insanlarýnýn, hem Ýtalyan ve Japon arkeoloji enstitülerinin baþvurularý var. Orada bir iþbirliði projesi geliþtirmeye çalýþýyoruz. Yine imkan bulursak Nizip'e, Zeugma'nýn yerine de uðramak istiyorum."
ARKEOLOJÝ ALANINDA ÖNEMLÝ GELÝÞMELER OLUYOR
Türkiye'de son zamanda arkeoloji alanýnda çok önemli geliþmeler olduðuna vurgu yapan Kültür Bakaný, "2002 yýlýnda Türkiye'de 56 arkeoloji kazýsý varken, bugün 111 kazýyý Türk arkeologlarý yapýyor. 40 yabancý kazýmýz var. Böylece 150'nin üzerinde yerli ve yabancý kazýmýz var. 2002 yýlýnda 2 milyon TL civarýnda kazýlara kaynak ayrýlýrken 2010 yýlýnda 30 milyon TL'nin üzerine çýktýk. Yani 7-8 yýlda 15 katýn üzerinde artýþýmýz var." deðerlendirmesini yaptý. Müzelerden elde edilen gelirin arttýðýný da vurgulayan Bakan Günay, sözlerini þöyle sürdürdü: "2007 yýlýnýn sonunda ben müzelerden elde edilen geliri 70 milyon TL civarýnda almýþtým. 2010 yýlýnda 170 milyon TL'nin üzerine çýktýk. Bu yýl 200 milyon TL'nin üzerinde bir rakam bekliyorum. Çünkü hem giþelerimizi, hem müze maðazalarýmýzý, hem de bütünüyle müze alt yapýlarýmýzý iyileþtirmeye çalýþýyoruz. Kültür ve sanat alanýna, arkeoloji alanýna, tarih alanýnýza vermiþ olduðumuz önem izlerini kendisi günlük yaþamda doðrudan doðruya belli etmeye baþladý. Tabi sadece arkeolojik eserlere deðil, daha sonraki dönemlere ait olan Selçuklu, Osmanlý, Cumhuriyet eserleri bütün bunlara tarihin en eski çaðlarýndan yakýn zamana kadar korumamýz gereken ne varsa hepsine özenle dönem ayrýmý yapmadan, kültür ayýrýmý yapmadan sahip çýkmaya çalýþýyoruz. Çünkü bu vatanýn topraklarýnýn altýnda ve üstünde ne varsa bizimdir. Onlarý geleceðe taþýmak insanlýða karþý borcumuz ve onurumuzdur diye düþünüyoruz."
Kaynak...