6112 Sayýlý Radyo ve Televizyonlarýn Kuruluþ ve Yayýn Hizmetleri Hakkýnda Kanun Yürürlüðe Girdi. TBMM Genel Kurulunda 15 Þubat 2011 tarihinde kabul edilerek yasalaþan,6112 Sayýlý Radyo ve Televizyonlarýn Kuruluþ ve Yayýn Hizmetleri Hakkýnda Kanun, Cumhurbaþkaný tarafýndan onaylanmasýnýn ardýndan, 3 Mart 2011 tarihli ve 27863 sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanarak yürürlüðe girdi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun dört yýl süren çalýþmalarý sonucunda, Kamu Kurumlarýnýn, Radyo ve Televizyon Kuruluþlarýnýn, Üniversitelerin, Sivil Toplum Kuruluþlarýnýn görüþleri alýnarak hazýrlanan kanun, sektörün sorunlarýna çözümler içermekte, düzenleme konusundaki yetki karmaþasýný ortadan kaldýrmakta, yayýn denetimi konusunda RTÜK'ü daha etkin kýlmakta ve yayýncýlýk sektöründe rekabeti artýrýcý bir nitelik taþýyor. Yasada yer alan tanýmlar 2007 yýlý Aralýk ayýnda AB Resmi Gazetesinde yayýnlanarak yürürlüðe giren ve AB Sýnýr ötesi Televizyon Direktifini deðiþtiren AB Görsel-Ýþitsel Medya Hizmetleri Yönergesi hükümleri dikkate alýnarak yenilenmiþtir. AB müktesebatýna uyum çerçevesinde 35 fasýldan biri olan Bilgi Toplumu ve Medya Faslýnýn kapanýþ kriterlerinden biri RTÜK Kanununun Yönergeye uyumlaþtýrýlmasýdýr. Yasanýn yürürlüðe girmesiyle bu kriter yerine getirilmiþ oluyor. Yasayla tanýmlar sadeleþtirilmekte ve anlam bütünlüðü saðlanmaktadýr. Yeni düzenlemeyle, Avrupa eserleri, baðýmsýz yapýmcý, editoryal sorumluluk, gizli ticari iletiþim, medya hizmet saðlayýcý, isteðe baðlý yayýn hizmeti, koruyucu sembol, sayýsal yayýn, ürün yerleþtirme, verici tesis ve iþletim þirketi ve multipleks kapasitesi gibi yeni tanýmlar mevzuata girmekte. Kurul tarafýndan kabul edilen yasa ile ilgili Radyo Televizyon Üst Kurulu tarafýndan dün saat 13.00'da Gaziantep'te Anatolya Otelde bir seminer düzenlendi. Seminere Ratem Yönetim Kurulu Baþkaný Dursun Güleryüz ve Yönetim Kurulu Üyeleri Yusuf Gürsoy, Ahmet Atýlmýþ, Radyo Televizyon Üst Kurulu 1. Hukuk Müþaviri Arslan Narin, NRT Yönetim Kurulu Baþkaný Osman Alpaslan ile Gaziantep'te bulunan Radyo ve Televizyon sahipleri katýldý.
![]()