Gerçekten de temiz havayý içimize çekmeye baþladýðýmýzda þöyle bir Nizip’e yönümü çevirdiðimde havanýn ne kadar fark ettiðini görerek daha bir çok temiz havayý almak için nefeslemeye baþlýyorum.Turlu köyü içine girdiðimizde taþdan evler hemen göze çarpýyordu.Fakat bir çok harabe olmuþ,yýkýlmaya yüz tutmuþ yada zaman yenik düþmüþtü.Her ne kadar zamana yenik düþse de artýk yerlerini betonerme evler almýþ olsa da bence gizemlerini güzelliðini yitirmeyip zamana ayak diretebiliyorlardý.Öncelikle duvarýnda bazý þekilleri farklý renk de barýndýran bir taþdan ev vardý unutmayalým yaný baþýnda ise gülümseyen çocuklar vardý.biraz ilerledikten sonra yine gizemli bir kapýsý olan bir ev ve yanýn da oynayan çocuklar.Çocuklara sordum kimler oturuyor bu evde sahibi öldü kimse yok artýk dediler.Kapý farklý özelliðe sahip olduðundan bizde kapý önünde birkaç fotoðraf çekerek köyü gezmeye devam ettik.Devam ettikçe de bir yanda yýkýlan evler,boþ kalan evler, bir yanda ise beton,toprak,taþ karýþýmý çeþitli evlerle karþýlaþýyorduk.Eski öðrencilerim olan Ýbrahim ve Hüseyin’i çocuklarý göndererek çaðýrdým ve gezmeye öðrencilerimle devam ettik.Köyün üst kýsmýna vardýðýmýzda amcalarýn duvarýn dibýne oturarak güneþin keyfi çýkardýðýný görerek yanlarýna vardýk.biraz muhabbet ettiðimizde amcalarýn keyiflerinin iyi olduðunu çoðu zaman güneþte dinlendiklerini,temiz havayý sevdiklerini öðrendik.Amcanýn bir tanesi tam bir aþk adamýydý çünkü elindeki gülü hiç býrakmýyordu.Amcaya sordum aþýkmýþsýnýz evet yýllardýr karýma aþýðým, aþýk da olmak lazým,onlarýn deðerini de bilmek gerekiyor dedi ve gülümsemeyi de unutmadý.Amcalarýn muhabbetine diyecek yoktu artýk þehirden býktýðýmda gideceðim yer belliydi.daha sonra yan taraftaki büyük taþ arkadaþýmýn dikkatini çekti ve amca o taþýn eski zamanlarda bir çok ürünün ezilmesinde dövülmesinde etkili olan Devlüb olduðunu söyledi tabiiki dikkatimizi çektiði için baþladýk fotoðrafýný çekmeye amcam anlatýyor bizim denklanþör sesleri susmuyordu bir tane güzel an yakalasak bize yetecekti…Amcalarla helalleþtikten sonra öðrencilerimizle dolaþmaya devam ettik ettikçe de çevremizde gülümseyen çocuklar çoðalýyordu,bazý köylüler soruyordu hangi kanaldan hangi diziden,bizde masumca öðretmeniz amca öylesine gezip fotoðraf çekiyoruz diyorduk.öðrencilerimiz bizi Turlu Köyü karþýsýndaki Höyüðe çýkardý. Bu alanlar su böreði gibi birbirinin üzerine yýðýlmýþ kültür katmanlarýndan oluþur. Höyükler yassý biçimli yapay tepelerdir. çaplarý ve geniþlikleri 1000,1500 metre arasýnda deðiþir. Höyükler genelde düzlük alanlara kurulduklarý için uzakta bakarak bu alanýn höyük olduðu rahatlýkla seçilmektedir. Höyükleri tümülüslerden ayýran en büyük özellik höyüklerin düz alanda ve yassý bir yapý þeklinde olmalarýdýr. tümülüsler içinde anýt mezar bulunduran, sadece anýt mezar için bir sefere mahsus olmak için inþa edilen sivri huni tipinde oluþan tepeciklerdir. Höyükler yerleþim alaný olduðunda tepe haline gelmeleri binlerce yýllýk bir süreçten geçmektedir. Bir yýðma tepenin höyük olduðunu kesin olarak tanýmlamak için, alan üzerinde çanak çömlek ve kül gibi parçalarýn bulunmasýdýr. Yaðmur sularýna karþý erozoyan maruz kalan kýsýmlarda günlük kullanýlan eþya parçalarý toprak yüzüne çýkmaktadýr. Tümülüs tepelerde çanak çömlek ve kül gibi malzemeler bulunmamaktadýr.Bu alan sit alanýdýr. Yasalarýmýz gereði kaçak kazý yapýlmasý yasaktýr.fakat bizde yasaklar çiðnenmek içindi…höyükten bir çok eþyalarýn bulunduðu,çýkartýldýðý söyleniyordu.Bizler oradaki ziyarete uðrayarak içimizdeki dileðimizi dileyerek etrafý fotoðraflamaya baþladýk.Gerçektende çevredeki doðaya hakimdi ve de kendi çapýnda bir görkemi de vardý.daha sonra öðrencilerimle vedalaþtýktan sonra,çocuklara da el sallayarak bir daha görüþmek üzere oradan ayrýldýk.Hala arkadaþýmýn kafasýnda o evlerin tarihi neydi ne zaman yapýldýlar diyordu.Bir dahaki gezimizde Turlunun tarihini araþtýrýrýz diyerek gönlümüzü hoþ tuttuk…
ÇIKTIM HÖYÜÐÜN TEPESÝNE,
TURLUYU ÝZLEDÝM,
gülen çocuklarý,aþk adamý yaþlýlarý,taþdan damlarý…
DEVLÜBÜ DÜÞÜNDÜM,
Nasýlda öðütmüþtü herþeyi
AmaöðütememiþtÝ
ZAMANI… SONRA BÝR KÖY ÇÝZDÝM,
Nane kokulu tarlalarý olan, baðý bahçesi olan,
Narý,mýsýrý, hurmasý Olan,
Gönlü geniþ insanlarý olan
Ayný zamanda aþk adamý olan.
Ve de köþe baþlarýnda gülümseyen çocuklarý çizdim.
Ýndim dolaþtým bagý bahçayý,
Bir akarsu gibi geçtim içlerinden
Sonra çýktým Höyüðün tepesine
TURLUYU KENDÝMDE BULDUM…
Ýbrahim ÞÝMÞEK-Coðrafya Öðretmeni
Aralýk-2006-Turludan
--------------------------------------------------------------------------------
Okunma: 365
Oy/Yorum: Rating:6 Votes:7 (Rating Scale: 1 = worst, 10 = best)
Tarih: 13.01.2007
Yazar/kaynak: Ýbrahim ÞÝMÞEK
Yazar iletiþim: n/a
Gönderen: Tarhan
Yorum: 7 Yorumlar | Oyla ve yorum ekle
Comments:
--------------------------------------------------------------------------------
Yorumlayan: Tarhan tarih 13.01.2007
Kýymetli hocam,Yöremiz ile ilgili eþsiz tespit ve yorumlarýnýz bizi son derece memnun etmektedir.Forum kýsmýnda açtýðýnýz konuyu kütüphaneye taþýyarak arþivlemek istedim.Zira kütüphane daha kalýcý ve okuyucu kitlesi açýsýndan daha zengin bir yapýya sahiptir.Bu tip hoþ çalýþmalarýnýzýn devamýný bekliyoruz.Tespit ve yorumlarýnýz için teþekkür ediyorum.
Yorumlayan: siradansaa tarih 13.01.2007
sevgili üstadým,her zaman olduðu gibi kendine has üslubuyla yitik zamanýn en sadýk tanýklarý olan köylerimizden bir tanesini,turlu’yu, pek güzel tasvir etmiþtir. Bu durumda bize ona teþekkür etmekten baþka yapacak bir þey kalmýyor.Eline, koluna ve en önemlisi gönlüne saðlýk aþk adamý.
Yorumlayan: Gökhan Dokuyucu tarih 13.01.2007
üstadým okudukça kendimi o topraklarda hissetip sanki sizinle orada olduðumu hissetiyorum. Bu güzel yazýlarýnýzýn devamýný bekliyorum...
Yorumlayan: KARÞIYAKALI tarih 17.01.2007
Öðretmenimizin bu güzel anlatýþ tarzý çok güzel gerçekten çevreye artýk daha farklý bakýyorum.insanlara hep olumlu yerlerden bakmayý mutlu olayý öðretiyor.teþekürler öðretmeni.
Yorumlayan: brush tarih 19.01.2007
SEVGLÝ ÝBRAHÝM ELÝNE SAÐLIK ÇOK GÜZEL YAZMIÞSIN. AYRICA ÇOKTA YAKIÞIKLISIN GÝTTÝÐÝN YERLERE BENÝDE GÖTÜRSENE. BÝRLÝKTE HOÞ VAKÝT GEÇÝRÝRÝZ. BEN GONCA. KENDÝNE ÝYÝ BAK
Yorumlayan: cengizkrbck tarih 19.01.2007
ibrahim hocam yaptýðýnýz güzel iþler için size teþekkür ederim. En çokta yaptýðýnýz iþi en güzel þekilde yapmak isteyiþinizi çok seviyorum...
Yeni yazýlarýnýzý bekliyoruz...
Yorumlayan: ismail_ataoglu tarih 13.02.2007
hocam böyle güzel anlatýyorsunuzda peki öðrencilerinizi böyle yerle gezmeye götürüyormusunuz acaba :-)