Tescilli vakýf eseri olan ve Gaziantep Vakýflar Bölge Müdürlüðü tarafýndan ihalesi yapýlan Fevkani Kilisesi'nin restorasyonu için yaklaþýk 500 bin TL harcanacak. Daha sonra kilise turizme kazandýrýlacak.
Alýnan karar gereði kilise Nizip Kaymakamlýðý tarafýndan kültür merkezi olarak kullanýlacak, çeþitli konserlerin, konferanslarýn verileceði, sergilerin açýlacaðý, el sanatlarý ürünlerinin sergileneceði, tarihi, sanatsal bir mekan haline getirilecek. Kilise 500 metrekarelik bir alana sahip.
400 yýllýk binanýn çok büyük hasara uðradýðýný söyleyen kilise restorasyonunda görevli Restorator Mimar Serdar Polat, yapýlan çalýþmayla ilgili þunlarý söyledi:
''Çalýþmalarýmýz 6-8 ay sürecek. Yapý günümüze kadar ciddi tahribat geçirmiþ, sukrual bozulmalar söz konusu. Mesela ön cephede gördüðünüz ayrýlmalar, ön cephenin ciddi anlamda yýpranmýþ olduðunu ve 1980'li yýllarda yapýlan bir onarýmda, tamamen yapýlan onarýmýn hepsinde beton ve çimento esas olmasý, yapýya ciddi anlamda bir zarar vermiþ durumda. Restorasyonda öncelik olarak çimento esaslý sývayý ve harcý yapýdan uzaklaþtýrýyoruz. Daha sonra beton sökümünden sonra taþlarýn mevcut durumu ortaya çýkýyor ve çürümüþ taþlarý deðiþtiriyoruz.''
Nizip Belediye Baþkaný Hacý Fevzi Akdoðan da, çalýþmalarýn kýsa bir zaman içinde tamamlanabileceðini, Nizip Belediyesi olarak çalýþmalara katkýda bulunmak için kilisenin çevre düzenlemesini ve yanýnda bulunan alanýn park haline getirilmesi için çalýþma yapacaklarýný belirtti. Akdoðan, bölgeye gelen turistlerin Zeugma, Akevler Semti'nde çýkan mozaik alaný ve tarihi kiliseyi birlikte ziyaret etmesini hedeflediklerini ifade etti.
-FEVKANÝ KÝLÝSESÝ-
Gaziantep Nizip ilçesi, Þýhlar Mahallesi'nde bulunan kilisenin yapým tarihi bilinmiyor. Bu konuda kaynaklarda herhangi bir bilgiye rastlanmadýðý gibi kitabesi de yok. Yapý tarzýndan XI.-XII. yüzyýllarda Bizans döneminde yapýldýðý sanýlýyor.
Moloz taþtan, dikdörtgen planlý olan kilisenin apsidi yarým yuvarlak olarak dýþa çýkýntýlý. Ýçerisindeki bezeme ve Aziz tasvirlerinin günümüze gelemediði gözlenirken, kilisenin, Osmanlýlar döneminde han olarak, 1. Abdülhamit döneminde ise çýkarýlan fermanla 1789 yýllarýnda bir kýsmýnýn cami olarak kullanýldýðý biliniyor. Kilise, son 30 yýldýr da mahalleli tarafýndan depo olarak kullanýlýyordu.
Devami...