Gülü koklamak için yanýna gitmek külfetine katlanmak gerekir. *(Külfetsiz nimet, dikensiz gül ve engelsiz yâr olmaz)* demiþlerdir. Bir nimet külfetsiz ele geçerse, kýymeti olmaz. Mirasyedi gibi harcarýz, þükrünü düþünmeyiz.
Allahü teâlâdan gül isteyen âþýk, dikenine de katlanmalýdýr.

*Muhammed Masum *hazretleri buyuruyor ki:

(Zavallý aþýða, sevgilinin kendisini aradýðýný bilme saadeti yetiþir. Ayrýlýk hasretini çektiðini gördüðünü bilmesi yeter. Çünkü, Allahü teâlâ onu elbette görüyor.)

Yusuf aleyhis-selâmdan sonra ALLAHa âþýk olan Hz. Zeliha, (Bugün Yusuf'u gördüm) diyen herkese bir kolye verir. Sevgisi uðruna, malýný, mülkünü, güzelliðini, hatta 70 deve yükü mücevher feda eder. Hz. Yusuf ile evlenince, yanýna gitmez. Hz. Yusuf sebebini sorunca, *(Allah sevgisi bana yeter)* der.
Gülün kadrini ancak bülbül bilir.

Leyla'nýn uðruna deliren Mecnun'a, (Adýn ne) diye soranlara, *(Leyla)* der.
(Leyla ölmedi mi?) derler.
*(Ölmedi. Kalbimde... Ben Leyla'yým)* der.
(Leyla'nýn evine doðru bak) derler.
O da* , (Leyla'nýn evini gören yýldýza bakmak bana yeter) *diyerek aðlar.
*Gül, demiþler bülbüle, aðlamýþ feryat ile*.

Büyükler, (Aþktan maksat, dert ve gam çekmektir. Kavuþmak, hiç hatýra bile gelmez) demiþlerdir.

*Gerçek sevgi üç þeyle belli olur:*

*1-* Seven, sevdiðinin sözünü, baþkasýnýn sözüne tercih eder.

*2-* Sevdiðinin yanýnda bulunmayý, baþkalarýnýn yanýnda bulunmaktan üstün tutar.

*3-* Sevdiðinin kendisinden razý olmasýný, baþkalarýnýn hoþnut olmasýndan çok kýymetli bilir.

Her þeyi yoktan yaratan Allahü teâlâ, neyi, nasýl seveceðimizi bize bildirmiþtir. Bu ölçü içinde sevginin tarifi þöyledir:

*Sevgi, hiçbir karþýlýk beklemeden sevgiliye tâbi olmak, ona itaat etmek, onun her iþini güzel, her eziyetini, her iyilikten daha tatlý görmek ve onun dostlarýný dost, düþmanlarýný düþman bilmek, kýsacasý onun rýzasý için
yaþamaktýr. *

Bilip anlamadan sevgi gerçekleþmez. Ýnsan ancak bildiðini sever. Ýnsanýn anladýðý, zevk ve rahatlýk duyduðu her þey, sevgili; acý duyduðu, nefret ettiði her þey sevimsizdir.

Dostun dostlarý iyi ve güzel görünür, düþmanlarý ise çirkin ve kötü görünür.

Seven bir kimse, sevgilisinin düþmanlarýndan uzaklaþmadýkça sözünün eri sayýlmaz.

Vücutta öyle bir parça vardý ki o deðiþtiðinde her þey deðiþirdi.
Böyle diyordu Nebi. O deðiþince Her þey deðiþti /Boyandým RENGÝNE SOLMAZAM gayrý.

Haberiniz olsun Allahýn dostlarý var ya! Onlara ne korku var ne de onlar üzülecekler(yunus S/62)/Rabbim Senden Sana abd olmayý seçmiþ her kulunun izzetini onun yokluðunda da koruyacak incitmeyecek onurlu bir susuþ istiyorum diyenlerden eyle bizi/ Allah’ým Nezd-i uluhiyetinde makbul insan nasýl oluyorsa bana da o þekilde olmayý lutfet

alýntý