Ýþ yerimin karþý köþesi Kuþçu Ali Sokaðýnýn (cadde) baþlangýcýdýr. Önceleri bu caddenin iki tarafýnda, þimdilerde ise sadece sol tarafýnda bulunan (Dr. Necdet Bircan’ýn muayenehanesiyle tekel bayinin
arasýndaki cadde) “ araçlarýn girmesi yasaktýr” levhasýna raðmen nedense yasaklara olan antipatimizden mi veya insiyatifin bizlere býrakýlmasýndan mýdýr bilmem bir kaç günde bir zýt yönlerden gelen araçlarýn girilmesi yasak olan caddeye daha önce girme çabasý sonucu ufak tefek birçok çarpýþmaya veya daha fazla büyük olmasada kavgalara þahit olurum.Bu manzara benim için ilçe sakinleri olarak trafik olayýna bakýþýmýzýn temelini teþkil eder.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Bir defasýnda dar bir yolda arabamla ilerlerken yolun tam ortasýnda sohbet eden iki gencin beni görmelerine, artý sinyal ve korna ile uyarýlarýma raðmen kýmýldamadýklarýný görmüþ ve mecburen yanlarýnda durmak zorunda kalmýþtým. Durduðumu gören gençlerden birinin yanýma gelerek bana verdiði trafik ve
insanlýk dersi(!) Kokan cümlelerini bir türlü unutamam.
- Ne deysin yav. Sizin yüzünüzden bir arkadaþýmýzdan rahat rahat iki hanek edemiycekmiyik yaný?
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Trafik anlayýþlarýnda bu ve buna benzer bir çok ilginçlik bulunan kiþilerin çokça bulunduklarý bir trafik akýþýnýn ortalýðý nasýl bir curcunaya çevirdiðini anlamak içi,n Nizip caddelerine özellikle akþam üzerleri bir göz atmamýz yeter.
Akrobatik moblyette sporunda hatýrý sayýlýr bir yere sahip olan Nizip’imizin trafiði, özellikle son üç yýldaki aþýrý araba alýmlarý sebebiyle daha da içinden çýkýlmaz bir hal almýþtýr. Caddelerimizdeki araç karmaþasýný ilk defa gören bir kiþide zanneder ki Nizip’te çok yoðun bir ticari sirkülasyon vardýr. Halbuki o ne bilsin caddelerimizdeki insan sayýsý araba sayýsýndan daha azdýr.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Herþeye raðmen, bana göre bu trafik yoðunluðu ve karmaþasýnýn en büyük sebebi iþ yeri sahiplerinin her gün iþlerine arabalarýyla gidip gelmeleri ve de diðer vatandaþlarýmýzýn alýþ veriþ için lüzumlu lüzumsuz özel araçlarýný kullanmalarýdýr. Vatandaþa birþey denmez ama sabahtan akþama kadar dükkanýn önünde arabasýný bekleten kiþilere karþý (bilmem siz nedersiniz) yeni bir uygulama baþlatýp, mesela herkese kendi iþyerinin önü belediye tarafýndan kiralansa (3-4 YTL gibi) arabasýný getirenden bu para alýnsa... Nasýl olur? Arabasýyla gelenlerden alýnan para belediyemize gelir olur, yok arabasýyla gelmezse trafik rahatlar. (Esas amacým naçizane, trafiðin rahatlamasý) aslýna bakarsak, Nizip’in bir ucundan diðer ucu Allah aþkýna kaç kilometre ki? En fazla taþ çatlasa 2 km deðil mi? Bu mesafeyi yürüsek çok mu þey kaybederiz sanki. Neden yürüme alýþkanlýðýmýzý geliþtirmiyoruz? Çoðu bir kilometreyi geçmeyen iþyerlerimize yaya gidip gelsekvede bunu bir alýþkanlýk haline getirsek ne olur sanki? Ne olurunu söyliyeyim, dinç oluruz, sýhhat buluruz vede trafiðimiz rahatlar. Öyle deðil mi?
(Bu fikir kendi eserim deðil. Yurdumuzun bir çok yerinde uygulamasý var.)
Özetle (ihtiyaç dýþýnda) aðalýk eden bedelini versin,deðilse de trafiðimiz rahatlasýn.
Siz ne dersiniz
Saðlýcakla kalýn.
Gülümsemek sadakadýr
(Hadis-i Þerif)
Yorumlayan: fsoyarik tarih 11.08.2006
doðan hocam bununla A:T nasýl gireriz acaba
--------------------------------------------------------------------------------
Yorumlayan: suatsabuncu tarih 15.08.2006
HOCAM ÇOK HAKLISIN
3-4 LÝRA ÐPARAYI VERÝP PARK EDECEK
ÝNSAN LAR YOK GELÝR SEVÝYESÝ DÜÞÜK
SENÝN DEDÝÐÝN HALEN ALMANYADA ÝSTANBUL GÝBÝ BUYUK ÞEHÝRLERDE PARK METRE UYGULANMAKTA
HATTA TRAFÝÐE MANÝ HAL OLMAYAN YERLERDE DUKKAN ÖNUNU YILLIK BEDEL ÖDEYEREK SUREKLÝ PARK OLARAK KULLANABÝLÝYORSUNUZ
SAYGILARIMLA
SUAT SABUNCU
--------------------------------------------------------------------------------
Yorumlayan: yusuf tarih 15.08.2006
valla eyi demissin hos demissin de hocam adam oraya ya park etmesin ya da para vermesin bence, yani para vermemek caydiricilik mi?..
oyleyse ’olmaz’ derim, uzun uzun aciklarsak yorumu asariz, kisa keseyim: saglik adina iyi demissiniz, trafik bilinci olamaz cunku sehir degil koy kulturu vardir yani ’kural yoktur’ cunku kurala gerek yoktur "agam, babam bacim..." vardir!....
trafik duzenlemesi de gerekli merciilere duser, deyip sozu bagliyayim...
"guzel makale"