Eskiden þayet bir evin etrafýnda yabancý bir þahýs dolaþýyorsa, ondan þüphelenen ev sahibi o kiþiyi ne yapar eder, mutlaka evine çaðýrarak ona yiyecek birþeyler ikram etmeye çalýþýrmýþ. Eðer o kiþi hýrsýzlýk için o evin etrafýnda dolaþýyorsa bir türlü ev sahibinin ikram ettiði yiyecek ve içeceklerden almamaya çalýþýr, ev sahibi de o adamýn birþeyler yiyip içmesi için ýsrarcý olurmuþ. ýsrar sonucu eðer boðazýndan bir lokma bile geçse, ev sahibi rahatlar, o yabancýnýn hýrsýz dahi olsa artýk evine zarar vermeyeceðine inanýr, hýrsýz da gerçekten o evden bir lokma da olsa yediði için o eve zarar vermezmiþ. Yani hýrsýzlýðýn bile bir kuralý, bir inanç prensibi, nankörlüðünde bir sýnýrý varmýþ.Geçen gün bir sohbete þahit oldum. Tanýdýk bir avukat arkadaþýn evine gece hýrsýz girerek, yükte hafif pahada ne varsa alýp götürmüþ. Ertesi gün o avukat arkadaþ “ ah bir uyansaydým o anda, nasýl anasýndan doðduðuna piþman ederdim onu” diye konuþuyormuþ. Nasýl olduysa üç dört gün sonra o hýrsýz yakalanmýþ. Ev sahibi kiþi hýrsýzýn üzerinden çýkan et satýrý ve ********** maddeleri görünce bu defa þöyle diyormuþ.” Ýyiki uyanmamýþým, Allah esirgemiþ.” Daha sonra sohbet “ biz ayný durumla karþýlaþsak nasýl davranýrdýk veya nasýl davranmamýz gerekirdi yörüngesinde devam etti. Sahi siz olsaydýnýz ne yapardýnýz.
Önceleri özellikle büyük þehirlerde kýrmýzý ýþýkta duran arabalarýn yanýna gelen çocuklar bir dilenci gibi yaklaþýr, yalvararak para isterlerdi. Þimdilerde ise sanki alacaklýymýþ gibi, tehditvari bir tarzla istiyorlar. Geliþme bumu yoksa?
Tüm Almanlarýn kesinlikle yollara tükürmeme alýþkanlýðýna sahip olduðundan bahseden bir kiþiye, kendi arkadaþlarý þöyle cevap verdi;
-Ýsterse tükürsünler. Bak bakalým hemen o anda nasýl 100 Euro ceza ödüyorlar. Ayrýca bu konu okullarda ve eðitim programlarýnda da sýk sýk iþlenir.
Gerçekten nedir sizce de bunlarýn sebebi? Sosyal adaletsizlik mi, cezalarýn azlýðý mý, toplýmda birlikte yaþama bilincinin geliþmemesi mi, inanç ikliminden git gide uzaklaþmamýz mý, cehalet mi, açlýk mý, yoksa hepsi mi, sahi ne...ne...?
Tartýþmamýz gerekir deðil mi?
Saðlýcakla kalýn...!
Haftaya görüþmek üzere...
Son Söz: “Çaydanlýk bakmakla kaynamaz”
(Anonim)