Tarihe damgasýný vuran Osmanlý Padiþahlarýnýn ibret dolu sözleri günümüzde hala tazeliðini koruyor.
Ýþte Padiþahlarýn tarihe iz býrakan özlü sözleri....
FATÝH SULTAN MEHMET
Sultan Mehmet 12 yaþýna geldiðinde babasý Sultan Murat oðluna tahti býrakýp Manisa'ya inzivaya çekilir.Bu haber üzerine hristiyanlar Osmanlý tahtýnda bir çocuk olduðu için Haçlý ordusu toplayýp Osmanlýnýn üzerine saldýrmaya karar verir. Bu olayý haber alan Sultan Mehmet babasýný çaðýrýr fakat babasý artýk sensin diye gelmez. Bunun üzerine Sultan Mehmet babasýna þu tarihi mesajý yollar:
Baba,
Eðer Padiþah siz iseniz geliniz ve ordunun baþýna geçiniz ,
yok eðer padiþah ben isem size emrediyorum gelip ordunun baþýna geçiniz.
Fatih Sultan Mehmet'in tarihe geçmiþ diðer özlü sözleri ise þöyle...
Ýmparatorunuza Söyleyin. Þimdi ki Osmanlý Padiþahý Öncekilere Benzemez. Benim Gücümün Ulaþtýðý Yerlere, Sizin Ýmparatorunuzun Hayalleri Bile Ulaþamaz.
Ya Ben Bizans'ý Alýrým; Ya da Bizans Beni.
Fatih Olmasaydým Ulubatlý Hasan Olmak Ýsterdim
Yapmak Ýstediðimi Sakalýmýn Bir Teli Bile Bilseydi, Sakalýmýn O Telini Hemen Koparýr ve Yakardým
Bu Dünya Ölümlüdür. Her Fani Gibi Bende Ölümü Tadacaðým.
Dünya Devleti Ebedi Deðildir. Fani Cihanda Hiç Kimse de Ölümsüz Deðildir. Ýnsanlarýn Dünyada Nefesleri Sayýlýdýr ve Ölümsüzlük Kapýsý Kapalýdýr.
Hayatým Boyunca ALLAH'ýn Emirlerinden Dýþarý Çýkmadým. ALLAH'ýn Rýzasýný Kazanmak Ýçin Uðraþtým. Tek Gayem Bu Ýdi.
Þeyhim Akþemseddin Hazretleri Ýle Beraber Yaptýðým Zikrin Lezzetine Dünyalarý Bile Deðiþmem. Eðer Þeyhim Ýzin Verseydi Zikir Yolunu Tercih Eder, Saltanatý Terk Ederdim
YAVUZ SULTAN SELÝM
Yavuz Sultan Selim Padiþah olmadan önce Þah Ýsmail'in ülkesine gider ve saraya girmenin yollarýný arar.Birden aklýna Þah Ýsmail'in satrancý çok sevdiði geLir ve köylerde kasabalarda santranç oynayarak nam salar.
Þah Ýsmail bu kiþiyi merak eder ve sarayýna çaðýrýr.Yavuz Sultan Selim ve Þah Ýsmail satranca baþlarlar.Biraz zaman geçtikten sonra Yavuz Sultan Selim Þah Ýsmail'i Þah Mat eder ve yener.
Þah Ýsmail bu duruma kýzar ve Yavuz Sultan Selime ; "Sen Nasýl Þah'ýný Þah Mat Etme Cürretinde BuLunursun" diyerek tokat atar.
Yavuz Sultan Selim özür diler ve ülkesine döner. Aradan zaman geçer ve Þah Ýsmail ile Yavuz Sultan Selim bir savaþta karþý karþýya gelir.
Yavuz Sultan Selim, Þah Ýsmail'i yener. Ardýndan o meþhur þiirini yazar:
Sanma Þahým / Herkesi Sen / Sadýkhane / Yar OLur
Herkesi Sen / Dost mu Sandýn / BeLki oL / Aðyar OLur
Sadýkhane / BeLki oL / aLemde / Serdar OLur
Yar OLur / Aðyar OLur / Serdar OLur / DiLdar OLur
Þiirin tercümesi þöyledir:
Þahým Sen Herkezi Sadýk Yar Sanma
Sen Herkezi Dost mu Sandýn BeLki O Düþman OLur
Sadýk OL BeLki O ALemde Komutan OLur
Yar OLur, Düþman OLur, Komutan OLur, SevgiLi OLur.
Bu þiiri önemli kýlan bir diðer özellik de Yavuz Sultan Selim'in yazdýðý dörtlükteki o muhteþem zeka göstergesidir.
Þiirde ayýrma iþareti olan kelimeleri yukarýdan aþaðýya okuduðumuzda ayný dörtlükle karþýlaþýrýz. Bu da Yavuz Sulatn Selim'in hem þiirdeki ustalýðýna hem de muhteþem zekasýna bir örnektir.
Yavuz Sultan Selim'in bir diðer ibretkil sözü ise; "Devletleri yýkan tüm hatanýn altýnda nice gururun gafleti yatar"
KANUNÝ SULTAN SÜLEYMAN
Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi.
Olmaya devlet cihanda, bir nefes sýhhat gibi.
Saltanat dedikleri bir cihân kavgasýdýr.
Olmaya baht ü saadet dünyada vahdet gibi.
II.ABDÜLHAMÝD
Beni evhamlý sanýyorlardý HAYIR!
Ben sadece gafil deðildim, o kadar.
Kýrk yýl þu devletlerin birbirine düþmesini bekledim. Onlar birbirlerine düþtü, þimdi ben tahtta deðilim.
Tarih deðil,hatalar tekerrür ediyor!
Düþmanýmýn kurtuluþ reçetesi öldürmek içindir.Esaretin bir çeþitide borçlandýrmadýr.
Millet birbirini kýrýp geçireceðine býrakýn beni öldürsün.
Savaþ yalnýz sýnýrlarda olmaz .Savaþ bir milletin topyekün ateþe girmesidir.Eðer bu bütünlük saðlanmamýþsa zafer tesadüfi,yenilgi kaderdir.
bir karýþ dahi olsa vatan topraðýný satmam,zira bu vatan bana deðil milletime aittir.
Milletim de bu topraklarý ancak aldýðý fiyata verir.
Çünkü bu topraklar kanla alýnmýþtýr, kanla verilir!
Bizi yükselten dinimize karþý duyduðumuz büyük aþktýr.
Ýcabý halinde donanmayý kaybetmemek için canýmý vermeye hazýrým.
Ha kendi evlatlarým,ha millet farký yoktur.
Padiþahlarýn özlü sözleri kadar Türk tarihine damgasýný vuran bir de vasiyet vardýr; Osman Gazi'nin oðlu Orham Gazi'ye yazdýðý vasiyet...
Osman Gazi'nin 1326’da Söðüt’te vefat etmeden önce oðlu Orhan Gazi’ye yaptýðý bu vasiyet tam bir siyasetnâme niteliðindedir. "Ey oðul! Her iþten önce din iþlerine dikkat et. Zira farizaya (farzlara) dikkat, din ve devletin güçlenmesine sebeptir. Din iþlerini; dikkatli olmayan, itikadý bozuk ve doðru yoldan ayrýlmaya yönelen, büyük günahlardan kaçýnmayan, helala-harama dikkat etmeyen sefihlere ve ayrýca tecrübesiz kiþilere býrakma, devlet idaresinde bu gibi kiþilere iþ verme!.Zira yaratandan korkmayan, yaratýlandan hiç korkmaz. Büyük günah iþleyen ve bunu devam ettiren kimsede sadakat olmaz. Böyle kiþilerin sadakati olsa ümmeti olduðu Peygamber-i Ziþan'ýn sadýk tebligatý üzere hareket eder de þer'i þerifin dýþýna çýkmazdý.Zulümden, bid'atten sakýn. Zulme ve bid'ate teþvik edenleri devletinden uzaklaþtýr. Çünkü böyleleri seni zevale uðratmýþ olurlar.
Sadakatle Allah rýzasý için çalýþan devlet erkanýný koru!.. Vefatlarýndan sonra böyle kimselerin çoluk-çocuðuna bak, ihtiyaçlarýný karþýla.!..Halkýndan hiç kimsenin malýna tecavüz etme!..Hak edenlere yardým ile iltifat elini uzat, böylelerinin yakýnlarýný sýkýntýdan kurtar. Askeri erkaný iyi koru!.. Alimler, fazýllar, sanatkarlar, edipler; devletin bedeninin gücüdür. Bunlara iltifat ve ikramda bulun.Bir kemal sahibi iþitince onunla yakýnlýk kur, dirlikler ver ve ihsan eyle!..Hükümetinde ulema, fazýl kimseler, erbab-ý maarif çoðalsýn, siyaset ve din iþleri nizam bulsun!..Benden ibret al ki, bu diyarlara zayýf bir bey olarak gelip haketmediðim halde bunca inayet-i celile-i Rabbaniye'ye mazhar oldum. Sen de benim yolumdan git ve bu Din-i Muhammedi'yi ve ashabýný, baþka sana tabi olanlarý koru.Allah'ýn (c.c) hakkýný ve kullarýn hukukunu gözet!.. Ve senden sonrakilere böyle nasihat etmekten geri durmaVe adalet ve insafa riayet ile zulmü kaldýrmaya devam ile her bir iþe teþebbüs de Allah'ýn yardýmýna güven. Halkýný düþman istilasýndan ve zulme uðratýlmaktan koru!.. Haksýz yere hiç bir ferde layýk olmayan muamelede bulunma!.. Halký taltif et, hepsinin rýzasýný kazan".
Kaynak : Ýnternethaber