haber: www.Nizipdenge.com
Gaziantep'e gelen Devlet Bakaný Ali Babacan Sanayiciler ile yaptýðý toplantýda Gaziantep'li sanayicilerin sýkýntýlarýný dinledi. Babacan Gaziantep'lilerin istediði sektörel teþviðe karþý çýktý.

Devlet Bakaný ve Baþmüzakereci Ali Babacan, sanayicilerle yapýlan toplantýda 2 saat boyunca sýkýntýlarý dinledi. Þikayetlerin ardýndan Babacan, konuþmasýnýn satýr aralarýnda teþvik maðduriyetinin giderilmesi ile ilgili herhangi bir þey yapýlamayacaðýnýn mesajlarýný verdi. Babacan “Elektrik tüketiminizde yüzde 50 artýþ var. Bu nereye gidiyor? Topraða vermiyorsunuz herhalde. Gaziantepli sanayicinin hepsi mi sýkýntýlý? Önemli bir kýsmýný yatýrýmlarý devam ediyor.” sözleriyle Gaziantep’in teþvik sýkýntýsýna bakýþ açýsýný ortaya koydu.
Ali Babacan, Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan'ýn ilgili bakanlarla Gaziantepli sanayicilerle teþvik konusunda görüþtüðünü anýmsattý ve kendisi yurt dýþýnda olduðu için henüz ilgili bakanlarla konuyu görüþemediðini ifade ederek, ''Problemlere þu anda hükümetimiz vakýf'' dedi.

Gaziantepli bir sanayicinin (AK Parti hükümeti kadar, hiçbir kötülüðü baþka hükümet Gaziantep'e yapmadý) sözlerine üzüldüðünü belirten Ali Babacan, Gaziantep OSB'de elektrik tüketiminde yüzde 50 artýþ olduðuna dikkati çekti ve þöyle konuþtu:

''Bu elektrik tüketimi nereye gidiyor bilmiyorum; topraða vermiyorsunuz herhalde. Üretime gidiyor, ihracata artýyor. Gaziantep'teki sanayicilerimizin hepsi mi büyük sýkýntýda. Önemli bir kýsmýnýn yatýrýmlarý devam ediyor.''
Babacan ''Türkiye, Gümrük Birliði anlaþmasýna imza atmýþ bir ülke. Gümrük Birliði'ne imza atmýþ bir ülkenin sektörel bazda özel teþvikler uygulamasý hukuken olmaz'' dedi. Ali Babacan, sektörel teþvik isteðine karþýlýk, ''Teþvik iþi zor iþ, kolay kararlar deðil. Sektörel teþvikler de baþlý baþýna bir sýkýntý sahasý. Çok kötü örnekleri var'' dedi. Babacan, þöyle devam etti:
''Sektör bazýnda teþvikten ziyade, biz ne üzerinde çalýþacaðýz? Sektörlerimizin stratejik çalýþmasý. Türkiye'nin her bir sektörünün uluslararasý arenadaki rekabet gücüyle ilgili çalýþmalar. Bazý þeyleri açýk açýk anlatmamýzda fayda var; Türkiye, Gümrük Birliði anlaþmasýna imza atmýþ bir ülke. Gümrük Birliði'ne imza atmýþ bir ülkenin sektörel bazda özel teþvikler uygulamasý hukuken olmaz.

Teþvik konusu ile ilgili benim bugün (Somut olarak þunu yapacaðýz, bunu yapmayacaðýz) diye söyleyebileceðim bir þey yok. Çünkü, henüz daha ne bakan arkadaþlarýmýzla görüþtük, baþbakanýmýzla da istiþare etmiþ deðiliz. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili toplantýlar olacaktýr. (Yapýlabilecek bir þey var mý, yok mu, neyi ne kadar yapabiliriz) üzerinde çalýþacaðýz.”
Teþvik yasasý ilk çýktýðýnda GSMH'sý 1500 dolarýn altýnda olan 36 ili kapsadýðýný anýmsatan Babacan, daha sonra teþvik alamayan illerden gelen þikayetler üzerine bu haksýzlýðý belli ölçüde gidermek için DPT'nin iller bazýnda sosyo-ekonomik geliþmiþlik ilkesini baz aldýklarýný, bu endekste 40'ýn üzerinde kriter olduðunu anlattý.
Babacan, sosyo-ekonomik geliþmiþlik endeksi negatif olan illerin teþviki aldýðýný ifade ederek, þunlarý söyledi:
“ Bu sabah, (Gaziantep'in teþvike girmemesine ben sebep olmuþum) diye bir þeyler duymuþtum. Burada cevap imkaný oldu, bunun uzaktan yakýndan gerçekle alakasý yok. Kriter tamamen sosyo-ekonomik geliþmiþlik endeksidir. Kaldý ki bu çalýþma, 36 ile teþvik vermeyle ilgili çýkardýðýmýz yasadan daha önce bitirilmiþ bir çalýþma.''
Babacan, yaptýðý konuþmada, siyasi ve makro ekonomik istikrarýn olmadýðý bir ülkede iþ yapýp baþarýlý olmanýn mümkün olmadýðýný vurgulayarak, AK Parti hükümeti döneminde enflasyonun tek haneli rakamlara düþtüðünü, kamu borcunun ekonominin üzerinde tehdit olmaktan uzaklaþtýðýný, ihracatýnýn 85 milyar dolara ulaþtýðýný, iþsizlik rakamýnýn ilk defa tek haneye düþtüðünü anlattý. Bakan Babacan, ekonomi yönetiminde bir numaralý temel önceliklerinin dengeyi saðlam tutmak olduðunu ifade ederek, þöyle devam etti: ''Makro ekonomik dengeler saðlam olmazsa baþka hiçbir þeyin kýymeti yok. 10 yýl, 20 yýl çalýþýrsýnýz, biriktirirsiniz, bir rüzgar eser hepsi savrulur gider. Bunu 1994'te de, 2001'de de yaþadýk. Yýllarýn emeðini bir gecede kaybedenler oldu. Öncelikle istikrar. Baþka önemli bir prensip; biz boþ vaatler peþinde olmadýk.''