Her gün ne kadar su içmelisiniz?
Ne kadar su içmeniz gerektiði çeþitli etkenlere baðlýdýr: vücudunuzun büyüklüðü, fiziksel olarak ne kadar aktif olduðunuz ve iklim – çünkü vücudunuz sizi sýcak veya serin tutmak için çok uðraþmaktadýr.
Genel bir kural olarak, ortalama bir kiþi hergün kaybedilen vücut sývýlarýný yeniden almak için 1.5 ile 2.5 litre (yaklaþýk 1.5 – 2.5 quart) su içmelidir. Ýçilecek Su Miktarý Hesaplayýcý'mýz size egzersiz alýþkanlýklarýnýz ve mevcut kilonuza göre günlük ne kadar su içmeniz gerektiðini söyleyebilir.
Su kaybetmeyin.
Vücudunuz ihtiyacý olduðundan daha az suya sahip olduðunda dehidrasyon görülür ve bu çok ciddi bir durumdur. Vücudunuz normalin yalnýzca %1'i altýnda olduðunda aþýrý susarsýnýz, normalin %5 altýnda olduðunda ateþiniz hafif yükselir ve normalden %10 su eksiðiniz olursa morarýrsýnýz ve yürüyemezsiniz!
Su hidrasyon için en iyi yöntemdir.
Kahve, çay ve kola gibi kafeinli içecekler vücudun sývýsýný azaltmakta ve verdiklerinden fazla su iþlediklerinden dolayý alkollü içecekler de ayný þekildedir. Arýtýlmýþ su içme vücudun su ihtiyacý için en iyi yöntemdir!
Bu veriler için Hastalýk Kontrol Merkezi, Su Kalitesi Derneði, Amerikan Kanser Topluluðu, Amerikan Diyetik Derneði ve Amerikan Kalp Vakfý gibi çeþitli kaynaklar kullanýlmýþtýr. (ABD)
Su içmenin bizim için iyi olduðunu hepimiz biliyoruz ancak þunlarý biliyor muydunuz...
Kanýn %92'si su, kemiklerin %22'si su, beynin %75'i su ve kaslarýn %75'i sudur. Su ayrýca:
• Vücudumuzdaki bütün hücrelerin çoðunluðunu oluþturmaktadýr.
• Hücrelere besin ve oksijen taþýyarak ve atýklarý uzaklaþtýrarak kan ve lenf sistemlerimizin en büyük kýsmýdýr
• Böbreklerimizin toksik maddelerden temizlenmesine yardýmcý olur
• Kan basýncýmýzýn kontrol eden elektrolitlerimizin dengelenmesine yardýmcý olur
• Göz, aðýz ve burun kanallarýmýzýn nemlenmesine yardýmcý olur
• Sýcak havalarda vücudumuzu serin tutar ve soðuk havalarda vücut izolasyonu saðlar
• Vücudun organlarýna karþý darbe emici görevi yapar
• Eklemlerin yaðlanmasýna yardýmcý olur ve kan, ter, gözyaþý ve tükürüðün bir parçasýdýr
• Vücutlarýmýzýn ihtiyaç duyduðu iz minerallerinin pek çoðunu saðlar
Bu veriler için Hastalýk Kontrol Merkezi, Su Kalitesi Derneði, Amerikan Kanser Topluluðu, Amerikan Diyetik Derneði ve Amerikan Kalp Vakfý gibi çeþitli kaynaklar kullanýlmýþtýr. (ABD)
Saðlýða Faydalarý
Yeterli su içmek...
Saðlýðýnýzý ve dinçliðinizi geliþtirebilir.
Su bu kadar çok vücut fonksiyonu için önemli olduðundan optimal saðlýða ulaþmak için yeterli su almak optimal saðlýk için anahtardýr.
• Su, enerjinizi koruyan kan hacminin korunmasýna yardým eder
• Doðru hidrasyon özellikle egzersiz sýrasýnda konsantrasyon ve tepki sürenizi iyileþtirir
• Su düzenli günlük faaliyetler sýrasýnda yaktýðýnýz kalori miktarýný arttýrýr
• Su konsantre ilaçlarýn meydana getirdiði mide aðrýsýný önleyebilir
• Su sývý tutmaya neden olan fazla sodyumun vücuttan atýlmasýna yardýmcý olur
Çeþitli hastalýklara karþý korunmaya yardýmcý olur.
Araþtýrmalar daha yüksek oranda su tüketiminin aþaðýdaki hastalýk risklerini düþürdüðünü göstermiþtir:
• soðuk algýnlýðý
• kabýzlýk
• idrar yolu enfeksiyonlarý
• böbrek taþlarý
• mesane kanseri
Görünüþünüzü geliþtirebilir.
Su cilde en son ulaþmaktadýr; eðer vücudunuz yeterli su almazsa, cildiniz bundan diðer organlardan fazla etkilenir. Su cildin susuz kalmasýný önleyerek, cildinizi:
• daha düzgün
• daha yumuþak
• daha esnek
• daha kýrýþýksýz hale getirir
Kilo kaybetmenize yardýmcý olabilir.
Ýnsanlar genellikle susuzlukla mide kazýntýsýný karýþtýrýrlar, bu nedenle aslýnda sadece vücudumuzun içecek ihtiyacý varken abur cubur yeriz. Su içmek tok hissetmenize yardýmcý olarak, iþtahýnýzý azaltýr.
Araþtýrmalar yeterli su içmenin þu faydalarý saðlayabileceðini göstermektedir:
• Egzersiz sýrasýnda size daha fazla enerji verir
• Egzersiz sýrasýnda yaktýðýnýz kaloriyi arttýrýr
• Vücudunuzdaki yað stoklanmalarýný azaltýr
Bu veriler için Hastalýk Kontrol Merkezi, Su Kalitesi Derneði, Amerikan Kanser Topluluðu, Amerikan Diyetik Derneði ve Amerikan Kalp Vakfý gibi çeþitli kaynaklar kullanýlmýþtýr. (ABD)
Yudum yudum saðlýk: Su
Ýnsanýn yaþamýný devam ettirmesi için en az oksijen kadar önemli olan suyun, vücutta pek çok görevi de bulunuyor.
Son yýllarda özellikle diyet listelerinin baþ köþesinde yer alan suyun vücudumuz ve hayatýmýzý saðlýklý bir þekilde devam ettirebilmemiz için büyük önemi bulunuyor. Ýnsan yapýsý, yemek yemeden dört hafta yaþayabilirken, su içmeden yaþayabilme süresi ise sadece 3-4 gün. Ýnsan bedeninin 2/3’ü sudan oluþurken, her insanýn kendini zinde hissetmesi için günde 2.5 litre suya ihtiyacý bulunuyor. Eðer vücutta az su bulunursa, kan yoðunlaþýyor ve bu da organlara çok az miktarda oksijen ve besin maddesi taþýnmasýna neden oluyor. Fakat içtiðiniz su miktarý çok aþýrýya kaçarsa, bu da vücut için olumsuz sonuçlar doðurabiliyor. Çünkü böbrekler aþýrý çalýþýr ve sýk sýk tuvalete çýkmanýza neden olup, vücudunuzdaki kalsiyumun atýlmasýna neden olur. Vücudunuzun su alýmýnýn yeterli olup olmadýðýný anlamanýn en etkili yolu, idrara dikkat etmek. Açýk renkli idrar, su ihtiyacýný doðru karþýladýðýnýzý gösterir. Eðer idrarýnýz koyu renkli ise, bu yeterince su almýyorsunuz anlamýna gelir.
SUYUN VÜCUT ÝÇÝN ÖNEMÝ
• Vücut sývýlarýnda bulunarak, eklemlerin kayganlaþmasýna neden olur.
• Ýdrarla zararlý maddelerin atýlmasýný saðlar.
• Tükürük ve mide salgýsýnda bulunarak, besinleri sindirir.
• Hücre ve kas dokularýný güçlendirir.
• Karbonhidratlarý, yaðlarý, proteinleri, hormonlarý ve oksijeni, kanda bulunarak kaslara taþýr. Zararlý maddeleri dokulardan uzaklaþtýrmayý saðlar.
• Cildi gerginleþtirir, parlaklýk kazandýrýr.
ÞÝÞMANLIÐA KARÞI SU Vücudun su toplamamasý için, bol miktarda su içmek gerekir. Su miktarýnda azalma oldukça, vücutta depolanan yað miktarý da artmaya baþlar. Nedenine gelince; böbrekler yeterli miktarda su almazlarsa, iyi çalýþmazlar. Bu görev de karaciðerin olur. Karaciðer böbreklerin görevini üstlendiðinde ise, daha az yaðý enerjiye dönüþtürür. Bu da zayýflamayý son derece olumsuz etkiler.
Vücut özellikle geceleri su almadýðý için, sabahlarý uyandýðýnýzda hemen bir bardak su içmeyi ihmal etmemelisiniz. Öðlen ve akþam yemeklerinden önce içeceðiniz bir bardak su, iþtahý bastýrýp, mideyi doldurur ve sindirime iyi gelir. Spor yapmadan önce içilen bir bardak su da yine metabolizmayý çalýþtýrýrken, kas glikojeninin tükenmesinin önüne geçer.
SUYUN RAHATLATICI ETKÝSÝ...
Günün tüm yorgunluðundan ve stresinden arýnmanýz için yapmanýz gereken en önemli þey; þöyle bol köpüklü bir banyo. Suyun rahatlatýcý etkisi, aslýnda sandýðýmýzdan çok daha fazla...
Su sadece temizlenmek için deðil, arýnýp, yenilenmek ve yorgunluktan kurtulmak için de birebir...
Yýkandýðýnýz suyun sýcaklýðýnýn, ne çok sýcak ne de çok soðuk olmamasýna özen göstermelisiniz. Çok sýcak su, kanýn yüze doðru hücum etmesine neden olur ve ana merkezler görevini daha zor yaparlar. Sýcak su, bazý dolaþým bozukluklarýný da doðurabilir, kalbi zayýf olanlar üzerinde ise daha kötü etkiler yaratýr. Sýcak suyun bir dezavantajý da, deriyi yumuþatmasý ve varislerin daha da ortaya çýkmasýný saðlamasýdýr. Bunun yaný sýra çok soðuk suyun da bazý zararlarý bulunur: Özellikle yaz aylarýnda tercih edilen soðuk su, serinletmek yerine aksine terletir. Kan damarlarýnýn önce daralmasýna, ardýndan hemen geniþlemesine neden olur. Bu nedenle, ideal banyo suyunun sýcaklýðý, 33 ile 37 derece arasýnda deðiþir. Eczaneden alacaðýnýz bir termometre ile suyun sýcaklýðýný ölçmeniz mümkün. Ýdeal su sýcaklýðý içerisinde, en az 15 dakika kalmayý da ihmal etmemelisiniz...
DERÝYE KAYBETTÝÐÝ SUYU YENÝDEN VERÝN
Eðer banyo çýkýþýnda vücudunuzda kýrmýzýlýk oluþtuysa ve kaþýnýyorsanýz, suyunuz fazla klorlu ya da kireçli demektir. Kireçli su ise, vücudu kurutup, sertleþtirir. Bunun için, banyo sonrasý, vücudunuza nem kazandýracak kremler sürmenizde fayda var.
Kokulu ve renkli banyo tuzlarýndan kattýðýnýz suda yýkanýrsanýz, tuzlarýn canlýlýk verme ve yorgunluk alma özelliðinden de faydalanabilirsiniz. Gülsuyu ve gliserin eklenmiþ su ile yapýlan banyo ise, deriye kaybettiði suyu yeniden verir.
Banyo köpüðünün içinde yer alan maddeler su ile temas ettiðinde, karbon gazý çýkmasýný saðlar. Bu gaz tabakasý da suyun içinde daðýlýp, vücut ýsýsýnýn etrafa yayýlmasýný önler. Vücudu terletip zayýflattýðý gibi, vücuttaki zehirlerin de atýlmasýný saðlar. Ayrýca sinir sistemini gevþetmesi de, köpüðün özelliklerindendir.
Fakat köpüklü banyolarýn bir de zararý vardýr ki, bu da, köpüðün içinde hassas derileri kurutan yað alýcý madde bulunmasýdýr. Bunu da yine çeþitli krem ve sütlerle takviye ederek giderebilirsiniz. Özellikle yosunlu losyonlar kullanmanýzý tavsiye ederiz. Banyo sýrasýnda cilt karbon gazý emdiði için, sudan çýkýnca derin derin nefes alýp vermeyi de ihmal etmeyin!..
Yüzümüzün cildi çok daha hassas olduðu için, tuz içeren ve bu nedenle de kuvvetlendirici etkisi olan bir maden suyuyla yüzünüzü yýkayabilirsiniz. Yaðmur suyunun saflýðýný hissedeceðiniz bu yýkama iþlemi, cildinizin tazeliðini uzun süre korumasýný saðlayacaktýr.