20.02.2010 tarihinde Nizip Belediyesi Baþkanlýk Binasý Toplantý salonunda görüþülecek olan 4. Çalýþtay toplantýsý toplantý gündeminde 3. Çalýþtay toplantýsýnda ele alýnan konularýn gözden geçirilmesi, yeni konu baþlýklarý olarak ;
Ýþsizlikle mücadele ve istihdamýn artýrýlmasý
v Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü “Sosyal Güvenlik Kurumunun istihdam teþvikleri”
v Milli Eðitim Müdürlüðü “Ýstihdama yönelik eðitim faaliyetleri”
v Meslek Odalarý Temsilcisi “ Yeni Ýstihdam Olanaklarý”
v Latif KARADAÐ “Organize Sanayi Bölgesinin canlandýrýlarak istihdam yaratýlmasý”
Aðaçlandýrma
v Ýlçemizde Aðaçlandýrma ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri
Meslek Yüksek Okulu ve Yüksek Öðrenim
v Meslek Yüksek Okulu ve Yüksek Öðrenim Konusunda kabul edilen çözüm önerileriyle ilgili yol haritasý
konularýnýn görüþülmesi ve Çalýþma Gruplarýnýn Eylem planlarý ile ilgili yapýlan uygulamalar hakkýnda her çalýþtayda bilgi sunulmasýna karar verilmiþtir.
4. Nizip Çalýþtayý Kaymakam Yaþar KARADENÝZ’in baþkanlýðýnda 20.02.2010 Cumartesi günü Nizip Belediyesi Toplantý salonunda saat 10:00’da toplandý. Gaziantep Milletvekili Mehmet SARI, Garnizon Komutaný Cem ÇERKEZOÐLU, Belediye Baþkaný H. Fevzi AKDOÐAN ve diðer üye ve katýlýmcýlar ile yapýlan toplantýda ilçemiz için önemli sayýlan ve içeriði aþaðýda belirtilen konular üzerinde durulmuþtur.
Ýlk olarak Nizip Meslek Yüksek Okulundan gelen öðrencilerin ulaþým ile ilgili sorunlarý dinlendi. Öðrenciler Nizip Þehir Merkezi ile Nizip Meslek Yüksek Okulu arasýnda minibüs yolcu taþýma ücretlerinin fazla olduðundan ve ücretlerin düþürülmesi için gereðini yapýlmasýný talep ettiler. Okul ile Nizip arasýndaki servis ihalesini alan Fevzi POLAT da ücretler konusunda görüþünü belirtmiþtir.
Çalýþtay ile ilgili vatandaþlardan gelen mesajlar okunarak, konu baþlýklarý gözden geçirildi. Evden kaçan Çocuklar ve Kayýp çocuklar konusu da Çalýþtay konu baþlýklarý arasýna alýndý.
![]()
Çalýþtayýn birinci bölümünde ise Çalýþtay Trafik Eylem Planý çerçevesinde hazýrlanan Trafik Eylem Raporu Çalýþtay üyelerine sunuldu. Rapora göre son bir ayda trafik konusunda yapýlan çalýþmalar þunlardýr:
Çalýþtayýn ikinci bölümünde ise 4. Nizip Çalýþtayýnýn gündem konusu olan Yükseköðrenim Eylem Planý Çalýþtay üyelerine sunuldu. Yüksek Öðrenim Hususunda baþlýca sorunlarýn ulaþým,yol , barýnma,saðlýk,sosyal etkinlik,çevre düzenlemesi,üniversite – sanayi iþbirliði, halk desteði ve ilçe halkýnýn üniversite öðrencilerine bakýþ açýlarý ve burs olduðu ve bu konular ile ilgili çalýþmalarýn yapýldýðý belirtildi.
- Minibüslerin mevcut güzergâhlarýnda faaliyetlerini sürdürmesi; bu güzergahlar dýþýna çýkmalarýnýn engellenmesi konusunda denetimlere baþlanmýþtýr.
- Kaldýrým ve Yol Ýþgallerinin Önlenmesi için meslek odalarýyla birlikte toplantý yapýlmasý planlanmýþ olup, Ýlçe Emniyet Müdürlüðü ve Nizip Belediye Baþkanlýðýnýn birlikte oluþturacaðý ekiplerle bu konuda denetimlere baþlanacaktýr.
- Yeni Uran Yolu Sokak, Yaþar Sokak, Kuþçu Ali Sokak, Davut Sokak, Lise Caddesi ile Ýzzet Efendi caddesi devamýndaki Uzun Çarþý’nýn tek yönlü hale getirilmesi konusu ilçe trafik komisyonunda görüþülerek karara baðlanmýþtýr.
- Atatürk Bulvarýndaki orta refüj boþluklarýndan 3 tanesinin kapatýlmasý ile ilgili çalýþmalara baþlanmýþ olup, imar planýndaki revizyonlarda sonra kapatma iþlemi yapýlacaktýr.
- Nizip Belediyesi ve Ýlçe Emniyet Müdürlüðü ekiplerinin koordineli yaptýklarý çalýþmayla Hükümet Konaðý önünde sivil araçlar için 15 araçlýk otopark oluþturulmasý kararlaþtýrýlmýþtýr.
- Sürücü kurslarýyla görüþme yapýlmýþ olup, motosiklet ehliyeti almak isteyenlere %25 indirim saðlanmýþtýr. Ehliyetsiz, plakasýz ve ruhsatsýz motosikletlere yönelik uygulamalar yoðunlaþtýrýlmýþtýr. Kask kullanýmýna yönelik uygulamalara da baþlanacaktýr.
- Denetimlere baþlanan konularda kesintisiz ve süreklilik esasýna dayalý denetim yapýlacaktýr.
Bu sorunlarla ilgili getirilen çözüm önerileri þunladýr:
1. Sosyal aktiviteler düzenlenmesi.(Nizip Meslek Yüksek Okulunda geleneksel þenlik düzenlenmesi ve diðer etkinliklerin artýrýlmasý.)
2. Açýlacak olan Eðitim Fakültesinin Ýlçemizin tercih edilebileceði bölümlerin ve istihdam yaratacak alanlardan belirlenmesi.( Bilgisayar, Yabancý Dil vs Gibi)
3. Yurt, pansiyon, öðrencilerin kalabileceði büyüklükte konutlar yapýlmasý hususlarýnda ilçenin ileri gelenleriyle bilgilendirme toplantýlarý yapýlmasý
4. Ýlçede yapýlan etkinliklerde yüksekokul öðrencilerinin bilgilendirilmesi
5. Maddi yetersizlik içinde olan öðrencilere Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma Vakfý’nca yardým saðlanmasý,
6. Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma Vakfý hizmet binasýnýn öðrencilerin barýnma ihtiyaçlarýna tahsis edilmesi
Dördüncü çalýþtayýn konularýndan olan Aðaçlandýrma Konusunda Ýl Çevre ve Orman Bakanlýðý’ndan görevliler aðaçlandýrmaya yönelik Müdürlüklerinin saðladýðý destekleri anlatmýþlardýr. Bu desteklerden faydalanýlabilmesi için, ilçemizin aðaçlandýrýlmaya müsait bulunan yerlerin fiziki durumlarýnýn tespitinin yapýlmasýnýn gerekliliði üzerinde durmuþlardýr. Bu yerlerin aðaçlandýrýlmasýna yönelik Ýl Çevre ve Orman Müdürlüðüne sunulmak üzere projeler hazýrlanmasý için Nizip Milli Emlak Bürosu, Ýlçe Kadastro Müdürlüðü ve Ýlçe Tarým Müdürlüðünden görevlendirilecek personeller ile bir tespit komisyonu oluþturularak gereken tespitin yapýlmasý konusunda fikir birliði saðlanmýþtýr.
Çalýþtayýn son gündem konusu ise Ýlçemizdeki Ýþsizlik sorunu ele alýnarak çözüm önerileri Çalýþtay üyelerine sunuldu.
Nizip Ticaret Odasý Baþkaný ve Çalýþtay Genel Sekreteri Mehmet Özyurt bu konuda ilk sunumu yapmýþtýr. Özyurt’un Ýþsizlikle ilgili tespit ve önerileri þunlardýr:
Toplantýya katýlan Ýþkur Ýl Müdürlüðü yetkilileri ise Nizip Belediyesi ile protokol imzalandýðýný ve 1 personelin Ýþkur Büro elemaný olarak Nizip’teki çalýþmalarý yürüteceðini belirttiler. Ayrýca Ýþkur’un toplum yararýna çalýþma projelerine destek verdiðini, bundan sonra da destek vereceklerini, böylece istihdamý artýrmaya yönelik destek saðlayacaklarýný anlattýlar.
- Nizip in temel iþsizlik sorunlarýndan en önemlisinin Nizip’in göç almasý yatýrýmlarýn yerinde saymasý ve yapýlan yatýrýmlarýn Nizip dýþýna çýkmasýdýr.
- Turizme gerekli önemin verilmesi
- Ýlçemizin komþu ülkelerle ihracat potansiyelinin artýrýlmasýnýn gerektiði,
- Ýlçemizdeki KOBÝ‘lere yönelik finansman imkanlarý artýrýlmasý ve finansman kolaylýðý saðlanmasý gerektiði,
- Yatýrým projelerinden geliþtirilmesi ve ortak anlayýþ ile kurumlar arasý iþbirliði
- Mikro Kredi Projesinin yaygýnlaþtýrýlmasý gerektiði,
- Özel sektör yatýrýmlarýný ilçemize çekmek için Nizip Organize Sanayi Bölgesine yatýrýmýn yaygýn hale getirilmesi.
- Meslek edindirme kurslarý arttýrýlmasý gerektiði.
- Tarýmsal üretimde verimliliðin arttýrýlmasý ve tarýma dayalý sanayi yapýsýnýn geliþtirilmesi.
- Ýnþaat sektörünün canlanmasý ve bu sektörde istihdamýn artmasý için TOKÝ yatýrýmlarýnýn Ýlçemizde baþlatýlmasý
Esnaf Odalarý adýna konuþan Bakkallar ve Bayiler Odasý Baþkaný Mustafa ÖZTAÞ ise küçük esnafýn yaþadýðý sýkýntýlara deðinerek, iþsiz kalan esnafýn istihdamda daralma yarattýðýný ifade etmiþtir.
Nizip Organize Sanayi Bölgesi adýna konuþan Bölge Müdürü Latif KARADAÐ da Yatýrýmcýlarýn OSB’leri tercih etmeleri için OSB’lerin cazibe merkezleri haline gelmesine yönelik özendirici tedbirlerin alýnmasý gerektiðini söyledi. OSB bünyesinde yapýlan yatýrýmlarda bürokratik iþlemlerin ve mali külfetin daha az olduðunu söyleyerek, Organize Sanayinin tam olarak faaliyete geçmesi halinde 1500 kiþinin iþ sahibi olacaðýný Çalýþtay üyelerine aktarmýþtýr.
Sosyal Güvenlik Kurumu Nizip Merkez Müdürü Cengiz YILDIRIM ise Ýstihdam teþvikleri ve kayýt dýþý istihdamýn asgari seviyeye indirilmesi için;
konularýnda bilgi aktarmýþtýr.
- Ýlgili meslek odalarý ve kuruluþlarý ile ortak çalýþmalar yapýlmasý ve iþverenlerin bilgilendirilmesi
- Kayýt dýþý (sigortasýz) çalýþmamalarý amacýyla Ýþçilerin bilgilendirilmeleri,
- Bilgilendirme faaliyetleri için yazýlý ve görsel basýndan istifade edilmesi,
- Tarýmsal faaliyette bulunanlar için gerekli bilgilendirmeleri yapmak,
- Fiili Denetimlerin Yoðunlaþtýrýlmasý gerektiði ve bu yönde çalýþmalara baþlandýðý,
Yukarýda belirtilen iþsizlik konularýnda eylem planý hazýrlamak üzere çalýþma grubu oluþturulmasý kararlaþtýrýlmýþtýr:
Ýþsizlikle Mücadele Çalýþma Grubu
1- Mehmet ÖZYURT Nizip Ticaret Odasý Yön.Kur.Baþk.
2- Cengiz YILDIRIM Nizip Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü
3- Latif KARADAÐ Nizip Organize Sanayi Bölgesi Üyesi
4- Ýbrahim SEVEN Nizip Sanayi Sitesi Baþkaný
5- Mehmet ERDOÐAN NASÝAD (Nizip Aktif Ýþadamlarý Derneði)
6- Suna SERTPOLAT Nizip M.A.E. Halk Eðitim Merkezi Müdürü
7- Burak BÜYÜKOÐLU Nizip Meslek Yüksek Okulu
8- Gaziantep Ýþ-Kur Müdürlüðü
Bir sonraki çalýþtayýn 20 Mart 2010 Cumartesi günü saat 10:00’da Nizip Ticaret Odasý Toplantý Salonunda yapýlmasý, gündem olarak ;
kararlaþtýrýlmýþtýr.
- Trafik Eylem Planý ile ilgili Ýkinci çalýþma raporu,
- Suçla mücadele Eylem Planý,
- Aðaçlandýrma Eylem Planý,
- Ýþsizlikle Mücadele Eylem Planý ve
- Nizip’te turizmin geliþtirilmesi
Çalýþtay üyeleri dýþýndaki sivil toplum kuruluþlarýnýn katkýlarýna da açýk olup, yukarýda belirtilen konularda katký sunmak isteyenlerin sunum yapacaklarý doküman ile birlikte en az iki gün önceden Çalýþtay Genel Sekreterliði’ne baþvurmalarý halinde katkýlarýnýn alýnmasý hususunda fikir birliðine varýlmýþtýr.