Gaziantep Üniversitesinin giriþimleriyle, Kültür ve Turizm Bakanlýðýna baðlý olarak kurulan Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi, 25 Aralýktan beri ziyaretçilerini aðýrlýyor.
Gaziantep'in M.Ö. 600 bine uzanan tarihi, þehrin kuruluþu ve günümüze kadar geliþimi, el yazmasý kitap, ferman, belge niteliðindeki yazýlý belgelerin bulunduðu köþe ve paleontoloji köþesinin yaný sýra müzede aile hayatý ile bayram, düðün, cenaze gibi özel günlere ait eþyalar bulunuyor.
Müzede bu eserlerin yaný sýra 1880-1960'lý yýllar arasýnda Gaziantep'te giyilen kadýn kýyafetleri, bebek eþyalarý ve çocuk oyuncaklarý, eski fotoðraf makineleri, yöresel Antep iþleri, abacýlýk, kutnuculuk ve yemenicilik gibi el sanatlarý, bakýr-tunç mutfak eþyalarý sergileniyor.
Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öðretim Üyesi ve Müze Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Rifat Ergeç, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, üniversite yönetim kurulunun 2003 yýlýnda aldýðý kararla müzeyi kurmak için Kültür ve Turizm Bakanlýðýna baþvurduklarýný, onay aldýktan sonra Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Baþkanlýðýnýn zemin katýný tadilat ederek müzeye dönüþtürdüklerini belirterek, þunlarý söyledi:
''Müzeyi kurmak istediðimizde elimizde hiçbir malzeme yoktu. Üniversite içinde ve þehirdeki gönüllülerin katýlýmýyla destek komitesi kurduk. Onlarýn çabalarýyla eserleri topladýk. Müzede sergilenenlerin hepsini Gaziantepli insanlar baðýþladý. Gaziantepli hanýmlarýn 1880-1960 yýllarý arasýnda giydikleri gerek gece, gerek niþan-düðün kýyafetleri var. Çeyiz sandýklarýnda saklanan aile yadigar el iþi ürünler var. Tereddüt bile etmeden verdiler. Bunlarý, verenlerin isimlerini yazarak sergiliyoruz. Ayrýca bir öðrencimizde karagöz oyunu ve fosil koleksiyonunu bize hediye etti.''
Araþtýrmacý-yazar Halit Ziya Biçer'in de 1910'lu yýllarda kullanýlan makinelerin de yer aldýðý büyük bir fotoðraf makinesi koleksiyonunun ayrý bir bölümde bulunduðunu anlatan Ergeç, yeni bölümler açýlacaðýný da ifade etti.
-''ÖÐRENCÝLERÝN AKLINDA KALAN TEK ÞEY KEBAP, LAHMACUN VE BAKLAVA''-
Ergeç, müzeyi kurmalarýndaki amacýn öncelikle Gaziantep Üniversitesi öðrencilerine içinde yaþadýklarý þehrin kültürünü tüm yönleriyle öðretmek, yabancý ziyaretçilere tanýtmak olduðunu ifade ederek, þunlarý kaydetti:
''Bugün itibariyle üniversitenin merkez yerleþkesinde 10 binin üzerinde öðrenci var ve bunun en az 3-4 bini Antep dýþýndan gelen öðrenciler. Burada 4 yýl okuyup gittikleri zaman hatýrladýklarý tek þey kebap, lahmacun ve baklava. Biz ona üzüldük. Müze sayesinde öðrencilerimize ve dýþardan gelen yabancý ziyaretçilere Gaziantep kültürünü aþýlamak istiyoruz.''
Mesai günlerinde açýk olan müzeye giriþin ücretsiz olduðunu bildiren Ergeç, þehirde açýlan müzelerin sayýsýnýn artmasýnýn turizmi de olumlu etkilediðini sözlerine ekledi.
AA
Devami...