Çið olarak yenmesi biraz zahmetli olsa da gerek reçeli gerekse tatlýsý çok lezzetli olan ayvanýn tam mevsimi, ayný zamanda saðlýk açýsýndan çok faydalý olan ayvayý yakýndan tanýmakta fayda var.
![]()
AYVA, PEKÇOK HASTALIÐA ÞÝFADIR
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Baþkaný Prof. Dr. Turan Karadeniz, ayva yemenin büyük yararlarý olduðunu belirti.
Meyvesinde pektin, tanen, þeker, organik asit, A ve C vitamini ve mineral tuzlardan bol miktarda bulunduðunu, tohumlarýnda ise yüzde 14-18 oranýnda tutkal maddeler, yüzde 16-20 oranýnda yað, tanen, renkli maddeler ve yüksek oranda protein, az miktarda amygdalin ve emülsin olduðunu belirten Prof. Dr. Karadeniz, ayvanýn kalp, akciðer, boðaz, mide, böbrek, göz, baðýrsak, aðýz rahatsýzlýklarý ve adet kanamalarýna oldukça faydalý olduðunu dile getirdi.
Prof.Dr. Karadeniz, ayvanýn yararlarýný þöyle açýklýyor:
"Meyvelerinden hazýrlanan þurup ve kompostolar çocuk ishallerine karþý çok etkilidir. Ayva meyveleri kalbe kuvvet verir ve rahatlatýr. Kalpteki sýkýntýyý, çarpýntýyý ve aðýz kokusunu giderir. Harareti ve ishali keser. Hazýmsýzlýðý giderir, mideyi ve baðýrsaðý kuvvetlendirir, ince baðýrsak iltihabýný giderir. Vücudun geliþmesine yardým eder. Ayva damar sertliðine, karaciðer tembelliðine iyi gelir, tansiyonu düþürür, safrayý düzene sokar. Yapraklarýnýn çayý kalp aðrýlarýna iyi gelmekte, sakinleþtirici özelliði bulunmaktadýr.
![]()
Meyvesinden yapýlan reçel, sindirim sistemi rahatsýzlýklarýnda tedavi edici olarak görev üstlenmekte, cinsel arzuyu kuvvetlendirmektedir. Tereyaðýnda piþirilen ayva; nefes yolu hastalýklarýna, müzmin öksürüðe, bronþite ve tüberküloz hastalýðýna iyi gelmektedir. Ayva çiçeði bal ile macun yapýlýp yutulursa, baþ aðrýsýný keser. Ayva çiçeði kaynatýlýp içilirse, kalp çarpýntýsýný keser, kalbi kuvvetlendirir, annenin sütünü artýrýr. Ayva kokusu kalp ve dimaðý kuvvetlendirir. Ayva hoþafý yaþlýlarýn ayaklarýnýn tutukluk yapmasýný giderir. Ayva varise karþý iyidir, yorgunluðu, bitkinliði giderir."
Ayva hoþafýnýn aðýz yaralarýna, akciðer veremine iyi geldiðini, gece uyurken aðýzdan salya gelmesini önlediðini de belirten Prof.Dr. Karadeniz, þöyle devam ediyor:
"Yapraðý kaynatýlýp içilirse ishali keser. Ayva yapraðý kaynatýlýr, suyu ile gargara yapýlýr, piþmiþ yapraklarý ile de lapa yapýlýp boðaza konursa boðaz aðrýsýný ve þiþliðini giderir. Burun kanamasýný önlemek için buruna ayva suyu çekilmelidir. Ayva suyu aþýrý adet kanamasýný önler, baðýrsak kanamalarýný keser, dizanteriye karþý çok faydalýdýr. Doðumu kolaylaþtýrmak için ayva suyu ve ayva çekirdeði kaynatýlýp içilmelidir.
Ayva kabuðu veya ayva çekirdeði kaynatýlýp içilirse, idrar yolu iltihaplarýna iyi gelir. Ayva suyu iþtah açar, böbrek ve sidik torbasý iltihaplarýný iyileþtirir. Grip ve nezle olanlar bol bol yemelidirler. Ayva suyu vücudu terletmek için çok etkilidir. Ayva böbrek zafiyetine, mide zafiyetine, karaciðer zafiyetine, mide bulantýsýna, deniz tutmasýna, mide gevþemesi ve mide düþmesine, çok faydalýdýr. Piþirilmiþ ayva iyi gelir.
![]()
Ayva suyu vesveseye ve mide ülserine iyi gelmekte, dimaðý kuvvetlendirmektedir. Göz beyazý, göz kapak ve kirpiklerinin iltihaplanmasýnda ayva yapraðý kaynatýlýp soðutulduktan sonra gözler günde birkaç kez yýkanýr. Ayva meyvesi üzerindeki tüyler kanayan yere konursa kanamayý durdurur. Beyaz akýntýya karþý ayva yapraðý kaynatýlýp aç karnýna içilmeli ve haricen yýkanýlmalýdýr. Aðýz içi yaralarý ve boðaz iltihaplarý için kurutulmuþ ayvanýn suda bekletilmesi ile elde edilen þurup gargara olarak kullanýlýrsa þifa verir"
Gýda raporu