Kurban Bayramý'nda þeker ve þekerli besin tüketiminin yaný sýra et tüketimi de artmaktadýr. Özellikle þiþmanlýk, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve þeker hastalýðý olan kiþilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiþ hayvanlarýn etlerindeki sertlik, hem piþirmede hem de sindirimde zorluða yol açar. Bu nedenle özellikle mide-baðýrsak hastalýðý olan kiþiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabýnda birkaç gün beklettikten sonra, haþlama veya ýzgarada piþirme yöntemiyle piþirerek tüketmelidir.
Yaðlý etlerin doymuþ yað ve kolesterol içeriði daha yüksek olduðu için; kalp-damar hastalýðý, diyabet (þeker hastalýðý) ve yüksek tansiyonu olan kiþiler, Kurban Bayramý'nda yaðsýz veya az yaðlý etleri tercih etmeli, kýsýtlý miktarlarda tüketmeli ve aþýrýya kaçmamalýdýr.
KURBAN ETLERÝNÝ NASIL PÝÞÝRMELÝYÝZ?
Kurban Bayramý'nda, etin tüketim miktarýnýn yaný sýra piþirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin piþirilmesinde haþlama ve ýzgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kýzartmalardan kaçýnýlmalýdýr. Çok yüksek ýsýda, uzun süre piþirme ve kýzartma yöntemi çeþitli "kanserojen maddelerin" oluþumuna neden olabileceði için tercih edilmemelidir. Etlerin tek baþýna deðil de sebzelerle birlikte piþirilmesi veya tüketilmesi, besin çeþitliliðinin saðlanmasý açýsýndan saðlýklý bir yöntemdir.
Etle yapýlan yemekler kendi yaðý ile piþirilmeli ve ilave yað eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yaðý veya tereyaðýnýn et yemeklerinde kullanýlmasýndan kaçýnýlmalýdýr. Etler ýzgarada piþirilirken, etle ateþ arasýndaki uzaklýk eti yakmayacak ve "kömürleþme" saðlamayacak þekilde ayarlanmalýdýr.
Yüksek ateþ yüzeydeki proteinleri birdenbire katýlaþtýrýr ve ýsý etin iç kýsmýna ulaþamaz. Bu nedenle etlerin iç sýcaklýðý en az 75 ºC olmalýdýr. Çok yüksek ýsý, etin dýþ yüzeyinin yanmasýna ve su kaybýnýn fazla olmasýna yol açarak besin öðesi kaybýný artýrýr. Etlerin haþlanarak piþirilmesi, saðlýklý olmasýnýn yaný sýra ette olmasý muhtemel "baðýrsak parazitlerinin" insana bulaþmasýný da büyük ölçüde engellemektedir.
Kesilen etlerin "çið veya az piþmiþ" olarak tüketilmesi önemli saðlýk sorunlarýna yol açmaktadýr. Etlerin "çið ya da az piþmiþ"olarak tüketimi sonucu, hayvanlardan insanlara birçok hastalýðýn bulaþtýðý unutulmamalýdýr. Bu hastalýklar; hamile bayanlarda düþüklere yol açan "toksoplazmozis" ile insanlarýn vücutlarýnda yýllarca yaþayabilen ve yedikleri besinlere ortak olarak onlarý zayýf düþüren, iþ gücünü çok olumsuz etkileyen" sýðýr tenyasý'dýr.
KURBAN ETLERÝNÝ NASIL SAKLAMALIYIZ?
Kesilen etlerin korunmasý ve saklanmasý insan saðlýðý açýsýndan çok önemlidir. Kurban etleri, büyük parçalar þeklinde deðil, birer yemeklik olacak þekilde küçük parçalara ayrýlarak buzdolabý poþetine veya yaðlý kaðýda sarýlmalý ve buzdolabýnýn buzluk kýsmýnda veya derin dondurucuda saklanmalýdýr. Bu þekilde hazýrlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.
Etler kolaylýkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazý "mikroorganizmalar" için üreme ortamý oluþturur ve bu da saðlýðýmýzý tehdit eder. Çözünen et hemen piþirilmeli ve tekrar dondurulmamalýdýr.
Etlerin, "oda ýsýsýnda açýkta býrakýlacak þekilde deðil", yine buzdolabýnýn alt bölmesinde çözünmesi saðlanmalýdýr. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabýnýn sebzelik kýsmýnýn üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacýyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sýcaklýðýnda bekletme gibi yöntemler, insan saðlýðý açýsýndan tehlikeli sonuçlarý da beraberinde getirmektedir