BASIN AÇIKLAMASI
Yürürlükteki Kozmetik Kanunu’nun yayým tarihi olan 30 Mart 2005 tarihinden bu yana, üretici (imalatçý/ ithalatçý) beyan ve yükümlülüðü ile Bakanlýðýmýz denetim ve piyasa kontrolü sistemine dayanan 5324 sayýlý Kozmetik Kanunu doðrultusunda Bakanlýðýmýza yapýlan bildirimler, ürününün, piyasada kontrol edilmek üzere Bakanlýðýmýz kayýtlarýna geçtiði anlamýna gelen “Bildirim Kabul Belgesi” düzenlenerek kayýt altýna alýnmaktadýr. Söz konusu belgenin düzenlenmiþ olmasý ile birlikte üretici mevzuata uygun özellik ve kalitede ürettiði ürünleri piyasaya arz etme konusunda sorumluluk almýþ olmaktadýr. Mevzuata uygun olmayan durumlarda Bakanlýðýmýz müdahil olmaktadýr.
5324 sayýlý Kozmetik Kanunu’nda yer alan kozmetik ürün tanýmý: “Ýnsan vücudunun epiderma, týrnaklar, kýllar, saçlar, dudaklar ve dýþ genital organlar gibi deðiþik dýþ kýsýmlarýna, diþlere ve aðýz mukozasýna uygulanmak üzere hazýrlanmýþ, tek veya temel amacý bu kýsýmlarý temizlemek, koku vermek, görünümünü deðiþtirmek ve/veya vücut kokularýný düzeltmek ve/veya korumak veya iyi bir durumda tutmak olan bütün preparatlar veya maddeler” þeklindedir.
Yaþanmakta olan H1N1 pandemisi dolayýsýyla piyasada kullanýmý artan antibakteriyel el temizleme jeli, sývýsý, köpüðü vb. ürünlerin, Bakanlýðýmýza 5324 sayýlý Kozmetik Kanunu doðrultusunda bildirimlerinin yapýlmasýna raðmen, ambalaj ve tanýtým materyallerinde:
- H1N1, Hepatit, H1N5, AIDS vb. türünden enfeksiyon hastalýklarýna karþý etkili,
- Antimikotik,
- Virüs, küf, mantar vb. mikroorganizmalara karþý etkili ,
- Bakterisid, antiviral, domuz gribine karþý vb.
türünden kozmetik ürünlerin, ilgili mevzuatta yer aldýðý þekliyle sýnýrlý tanýmý ve kapsamý dýþýndaki ibarelerin kullanýlmasý yoluyla, tüketicinin yanýltýldýðý ve halk saðlýðýný tehdit edici durumlarýn oluþtuðu tespit edilmiþtir.
5324 sayýlý Kanun doðrultusunda yapýlan piyasa kontrollerinde Mevzuata aykýrýlýðý tespit edilen kozmetik firmalarý hakkýnda idari iþlem baþlatýlmaktadýr. Yukarýdaki tanýtým bilgilerini içeren ve dezenfektan veya antiseptik amaçlý olarak piyasaya arz edilmek istenen ürünler için, Bakanlýðýmýz Ýlaç ve Eczacýlýk Genel Müdürlüðü Ýlaç Ruhsatlandýrma Daire Baþkanlýðý’na “Ara Ürün Ýzin Belgesi” almak üzere baþvuruda bulunulmasý gerekmektedir.
Anti-bakteriyel amaçlý olarak piyasaya arz edilen kozmetik tanýmýna uygun ürünlerin,
Kiþisel temizlik için ellerin öncelikle su ve sabun ile yýkanmasý, susuz kullanýlan ürünlerin ise su bulunmayan ortamlarda tercih edilmesi önemlidir.
- çocuklardan uzak tutulmasý, kullanýlmasý gerekiyor ise ebeveyn kontrolünde kullanýlmasýna,
- gözle temas ettirilmemesi,
- yanýcý/ parlayýcý olduðuna iliþkin uyarýlarýn ambalaj üzerinde bildirilmesi gerekmektedir.
Anti-bakteriyel ürünlerin gereksiz yere kullanýmýnda direnç geliþebileceðinin ve bakteri kaynaklý hastalýklarýn yaygýnlaþabileceðinin de göz önünde bulundurulmasý gerekmektedir.