Kadir Gecesi için en etkin dua
Peygamber Efendimiz (s.a.v), Kadir gecesinin ramazan ayýnýn son on gününde ve 21, 23, 25, 27 ve 29 gibi tekli gecelerde aranmasý tavsiyesinde bulunur.Ülkemizde Kadir gecesini Ramazan ayýnýn 27. gecesi ihya etmek adeta gelenekselleþmiþse de, Kur’an-ý Kerim’de bin aydan daha hayýrlý olduðu ifade edilen ama Ramazan ayý içinde gizlenen bu mübarek geceyi kaçýrmamak için, bu geceye mahsus yapýlmasý tavsiye edilen kýsa ama oldukça hoþ duayý sizlerle paylaþmak istiyorum.
Ola ki, Ramazan ayýnýn kalan gecelerinden birinde Kadir gecesine denk gelinmiþ olursa, bu kýsa ama etkin dua sayesinde bin aydan daha hayýrlý olduðu ifade edilen gece atlanmamýþ ve boþa geçirilmemiþ olur.
Hz. Aiþe (r.a.) anlatýyor:
- Dedim ki: Ya Resullullah, Kadir Gecesi’ne eriþirsem ne þekilde dua edeyim?
Resulu Ekrem Aleyhissalâtü Vesselam þöyle buyurdu:
- Allah’ým sen affedicisin, affý seversin, beni affeyle. (Allahümme inneke afüvvün kerîmün, tuhibbül afve fa’fü anni) Tirmizî, Daavât 84.
Ne kadar hoþ, ne kadar zarif, ne kadar kýsa ve etkili bir dua. Ýnanarak ve sevabýný Allah’tan umarak Kadir gecesini ihya edenlerin geçmiþ günahlarýnýn af olacaðý müjdesi hadis-i þeriflerde yer almaktadýr. El hak, Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam söylüyorsa doðrudur. Ýnanarak ve sevabýný Allah’tan umarak Kadir gecesini ihya edenlerin geçmiþ günahlarý af olacaktýr.
Öyleyse gelin, bu güzel duayý ramazanýn þu son günlerinde dilimizden düþürmeyelim: “Allah’ým sen affedicisin, affý seversin, beni affeyle.”
Oruç tutmak, Allah’ýn varlýðýný hissetmektir...
Hekimoðlu Ýsmail yýllarca, bu mübarek ayda meyhanelerin, kumarhanelerin, genelevlerin, içkili lokantalarýn çoðunun kapandýðýný ve çalýþmadýðýný, sanatçýlarýn bu ayda sahne almadýklarýný dile getirdi. Bu insanlarýn günahkâr bile olsalar Müslüman olduklarýný ifade etti. Bu meslek sahiplerinin Ramazan ayýna gösterdikleri saygýdan hareketle, bu davranýþlarýnýn mükâfatýný ahirette alacaklarýný ifade etti.
Toplumun hangi kesiminden olursa olsun, ramazanda insanlarýn oruç tutma davranýþýný sadece geleneksel alýþkanlýklarla izah etmek asla yeterli kalmaz. Kim Aðustos sýcaðýnda dili damaðý kurumuþken, hemen dibinde de su bulunuyorken, sýrf gelenekler böyle diye su içmekten imtina eder ki? Ýftar saati gelmediði için önlerindeki nefis yemeklere el uzatmayan ve sabýrla bekleyen tüm insanlar, yüreklerinde Allah’ýn varlýðýný derinden hissediyorlar.
Oruç, insanlarýn Allah ile olan irtibatlarýný test açýsýndan hakikaten ilginç bir ibadet. Bir ortamda yalnýzsýnýz ve iftar saati gelmedi diye önünüzdeki yemeklere el uzatmýyorsunuz? Allah inancýndan baþka insaný ne frenleyebilir ki?
Bu tablo, Hadis-i Kutsi’de ifade edilen, “Oruç, benim rýzam için tutulur, onun mükafatýný ben vereceðim” beyanýndaki hikmeti anlamýmýzý kolaylaþtýrmaktadýr. Hakikaten oruç, Allah ile kul arasýndaki çok özel bir iletiþim biçimidir.
‘Eðer bu davranýþlar Kadir gecesine denk geliþle taçlandýrýlabilirse ve bu geceye özel dua olan “Allah’ým sen affedicisin, affý seversin, beni affeyle” þeklindeki niyaz ile rahmet kapýsý çalýnabilirse, rýzaya uygun maksat hasýl olmuþ olacaktýr.