![]()
Konuyla ilgili bir açýklama yapan Özel Kýzýlaslan Týp Merkezi Ortopedi Uzmaný Mustafa Avcý, özellikle yeni doðan bebeklerde kalça çýkýðýna rastlandýðýný belirterek bu durumun kýz çocuklarýnda daha yaygýn olduðunu vurguladý. Bu tür vakalarýn ikiz bebeklerde, ilk doðan bebeklerde sýkça görüldüðünü hatýrlatan Ortopedi Uzmaný Mustafa Avcý, kundak yapýlan bebeklerde de kalça çýkýðý görüldüðünü söyledi. Anne ve babalarý bu konuda uyaran Özel Kýzýlaslan Týp Merkezi Ortopedi Uzmaný Mustafa Avcý, yeni doðan bebeklerin periyodik olarak mutlaka ortopedi uzman doktor kontrolünden geçmeleri gerektiðini söyleyerek konunun takip edilmesi gerektiðini kaydetti. Bebeklerde görülen kalça çýkýðýnýn üçüncü ayýndan sonra tedavisinin zorlaþtýðýný belirten Özel Kýzýlaslan Týp Merkezi Ortopedi Uzmaný Mustafa Avcý, ancak tedavinin mümkün olduðunu ifade etti.
Bebeklerde sýkça görülen kalça çýkýðý konusunda geniþ açýklama yapan Ortopedi Uzmaný Mustafa Avcý þöyle devam etti; Kalça eklemi geliþimi anne karnýnda 3. ve 4. aylarda baþlar ve doðumdan sonra devam eder. Bu geliþim doðumdan sonraki aylarda daha hýzlý olduðundan, doðumsal kalça çýkýðýný geliþimsel kalça çýkýðý olarak da adlandýrýyoruz. Doðumsal kalça çýkýðý kolayca önlenebilir ciddi bir rahatsýzlýk olup, önlemenin tek þartýnýn erken teþhis olduðu bilinmelidir.
Normalde kalça eklemi, uyluk kemiðinin üst ucunun kalça kemiðinin çukur kýsmýna yerleþmesi ve etrafýndaki bað dokusu lifleri ile desteklenmesi ile oluþur. Kalça displazisi de bu yerleþmenin tam ya da kýsmi olarak olmamasý nedeni ile oluþur. Tek ya da çift taraflý olabilir. Sol kalça eklemi 3 kat daha sýk etkilenir. Taný konulamadýðýnda ya da geç konulduðunda sakatlýklara, eklem kireçlenmesine ve eklem aðrýlarýna yol açar. 1000 doðumdan 1’inde rastlanýlýr. Görülme olasýlýðý kýz bebeklerde 8 kat daha fazladýr. Özellikle makat geliþi doðumlarda daha sýktýr. Normal doðum, sezaryen doðuma göre eskisi gibi daha fazla riskli düþünülmemektedir. Çünkü önemli olan anne karný içindeki pozisyondur. Ailede kalça displazisi varlýðý, sýklýðý artýrýr. Ýlk doðan bebeklerde daha sýktýr.
Eklemi kemiðe baðlayan bað dokusu lifleri bazen çok sýký ya da gevþek olabilir. Bu durum, kalça kemiðindeki çukur kýsmýn normal geliþimini bozar.
Bebek ilk doðduðunda ve her muayenesinde kalça kontrol manevralarý, uyluk kýsmýndaki kývrýmlar ve bacak boyut farklýlýklarý kontrol edilir. Manevralarda klik sesi geliyorsa, uyluk kývrýmlarý karþýlýklý gelmiyorsa ve bacak boyu birbirinden farklýysa mutlaka ayrýntýlý incelenmelidir. Testleri pozitif olan hastalarýn % 15’inde kalça çýkýðý yoktur. Özellikle testler birinci aya kadar pozitif olabilir. Bu nedenle ultrasonografi en erken birinci ayda yapýlmalýdýr. Ýlk 3 aya kadar kalça ultrasonografisi, 3-6 ay arasýnda hem ultrasonografi hem kalça röntgeni ile, 6 aydan sonra kalça röntgeni ile teþhis edilir. Ayrýca çocuk yürümeye baþladýktan sonra ördekvari yürüyüþ ve parmak ucu yürüyüþ durumunda ayrýntýlý inceleme, ortopedist tarafýndan yapýlmalýdýr. Ne kadar erken teþhis edilirse o kadar kolay tedavi edilir. 1-2 ay Pavlik bandajý denilen, eklemi fizyolojik pozisyonda tutan, tüm gün ve gece takýlan atel benzeri bandaj ile tedavi edilir dedi. Özel Kýzýlaslan Týp Merkezi Ortopedi Uzmaný Mustafa Avcý tedavi süresinin 6 aya kadar uzayacaðýný, 6 ay ile 2 yaþ arasýnda ise anestezi altýnda ortopedist tarafýndan eklemin yerine yerleþtirilmesi ile tedavi edileceðini ve 2 yaþýndan sonra ise ameliyat ile düzeltileceðini ifade etti.
Devamý Ýçin Týklayýnýz...