Urfa Ýsodu içinde öyle maddeler barýndýrýyor ki her derde deva olduðunu söylesek yalan olmaz. Mide tembelliðinden hazým zorluðuna, prostattan antibiyotiðe ve ayrýca...
Özellikle Þanlýurfa'da üretilip tüketilen kýrmýzý biber bilindiðinin aksine çok faydalý bir sebze... Saðlýklý kurutulmuþlarý da taze yenilenleri de fayda saðlýyor.
Ülkemizde çok fazla üretildiði halde yapýlan araþtýrmalar çok deðil. Daha çok Batýlý bilimadamlarýnýn araþtýrmalarý bize gösteriyor ki güçlü antioksidan etkisinin yaný sýra kýrmýzý biberin faydalarý saymakla bitmiyor...
Ýþte bunlardan en az bilineni...
VÜCUTTAKÝ YAÐLARI YAKIYOR, ZAYIFLATIYOR
Ýçindeki acý madde “capcaicin”, vücudun kan dolaþýmýný hýzlandýrarak ýsýsýný artýrmasýna neden oluyor. Vücudun forma girmesine yardýmcý olan bu etkiye de “termojenes” adý veriliyor. Vücut ýsýsý ne kadar artarsa yað yakýmý da o derece hýzlanýyor. Terlemeyi artýrdýðý da biliniyor. Bu nedenle de zayýflatmada etkisi büyüK.
Urfa Ýsodu HER DERDE DEVA... ÝÞTE MÝKROPLARI ÖLDÜREN ÖZELLÝÐÝ...
ANTÝBÝYOTÝK ETKÝSÝ GÖRÜYOR
Bulaþýcý hastalýklara karþý etkilidir. Vücudun özellikle bulaþýcý hastalýklara karþý direncini artýrýr. Mikroplarý öldürüyor.
AYNI ZAMANDA ETKÝLÝ BÝR AÐRI KESÝCÝ
Ýçindeki bir baþka madde de aðrý kesici ve iltihap çözücü iþlevi görüyor. Romatizma, mafsal ve diþ aðrýlarýný azaltýr, kramplarý giderir.
GRÝP VE SOÐUKALGINLIÐININ ÝLACI
Ýçinde portakaldan daha çok C vitamini barýndýran kýrmýzý biber ayný zamanda grip ve soðuk algýnlýðýna da birebir.
MÝDEYE BÝREBÝR, SÝNDÝRÝMÝ KOLAYLAÞTIRIYOR
Kýrmýzý biber, mide suyu ve tükürük oluþumunu artýrýr, sindirimi kolaylaþtýrýr. Mide asidini düzenliyor. Mideyi ýsýtýr, çalýþmaða zorlar, böylece yemeklerin ve bilhassa et yemeklerinin hazmýný kolaylaþtýrýr.
Mide tembelliði, hazým zorluðu, iþtahsýzlýkta da çok etkili.
Yemeklerin gaz yapmasýný önler. Ýshali geçirir, Kusmalarý durdurur.
KOLESTEROLÜ DÜÞÜRÜYOR
Ayrýca kýrmýzý biberin kolesterol düþürücü etkisi de biliniyor.
Kanser önleyici etkisini içindeki kýrmýzý karotenoid maddesi saðlýyor.
Amerikalý bilimadamlarýnýn araþtýrmasýna göre kýrmýzý biberin içinde etkin olarak bulunan ve acýlýðýný veren bir madde ise prostat kanseri hücrelerinin “intiharýna” neden oluyor.
Los Angeles’teki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California Üniversitesi’nde yapýlan araþtýrmaya göre, acý kýrmýzý biberde yoðun olarak bulunan alkaloid madde “kapsaisin”, kanserli prostat hücrelerine enjekte edildiðinde bunlarýn parçalanarak yok olduklarý görüldü.
Laboratuar farelerine nakledilen kanserli insan prostat hücrelerinin yüzde 80’inin “kapsaisin” karþýsýnda imha olduklarý ortaya çýktý.
Bütün vücudu harekete geçirir, ýsýtýr. Bu sayede bol idrar ve ter söktürür.
Vücutta birikmiþ fazla suyu boþaltýr.
VE AFRODÝZYAK ETKÝSÝ DE VAR...
Kýrmýzý biberin kadýnlarda ama özellikle de erkeklerde afrodizyak etkileri de var, cinsel gücü artýrdýðý da biliniyor.