ZEYTÝN GÜVESÝ [Prays oleae Bern. (Lep.:Hyponomeutidae)]
Zeytin güvesi, özellikle izole edilmiþ zeytin alanlarýnda ve belirli mikroklimalarda, önceki yýllarda yoðun ilaçlamalarýn yapýldýðý ve doðal dengenin bozulduðu zeytin alanlarýnda sorun olmaktadýr.
Tanýmý, yaþayýþý ve zarar þekli :
Ergin kelebeðin boyu 7-8 mm, kanat açýklýðý ise 13-16 mm kadardýr. Genel görünüþü gümüþi renklidir. Ön kanatlarýn üzerinde siyah renkli lekeler ve kenar uçlarýnda ise gümüþi saçaklar bulunur. Antenler 3-4 mm uzunluðunda ve kýl gibidir
![]()
![]()
Zeytin güvesi(Prays oleae) yaprak dölünün, yapraklardaki larvasý.
Diþilerin vücudu, erkeklerden daha tombul yapýlýdýr. Yumurta, 0.25 mm çapýnda ve basýk kubbe biçiminde olup, üzerinde arý peteðini andýran desenler bulunur. Yeni býrakýlan yumurta önce þeffaf, açýlmaya yakýn ise kirli beyaz ve sarýmsý renk alýr.
Zeytin güvesi larvalarý, genellikle kirli beyaz ve sarýmtýrak renkte olup, olgun larvanýn boyu 8-10 mm kadardýr. Vücudun iki yanýnda, boydan boya koyu renkli birer bant bulunur. Larvalar genellikle bol kýllýdýr. Bazen kýlsýz olanlara da rastlanýlabilir. Pupa dýþtan görülebilen seyrek dokulu beyaz bir kokon içinde bulunur.
Zeytin güvesi yýlda üç döl verir. Her döl, zeytin aðacýnýn ayrý bir fenolojik döneminde zararlý olur. Her döl, zarar yaptýðý fenolojik döneme göre; "Yaprak dölü", "Çiçek dölü", "Meyve dölü" þeklinde isimlendirilir.
a) Yaprak dölü(=Phyllophagous):
Meyvelerde beslenen larva-lardan oluþan erginler, eylül-aralýk döneminde çýkarak, yapraklarýn genellikle üst yüzeylerine yumurta býrakýr. Yumurtalar, sýcaklýða baðlý olarak, 8-16 günde açýlýr. Yumurtadan çýkan genç larvalar, hemen yumurta kabuðunun altýndan, yaprak epidermisine girer. Burada iki epidermis arasýndaki etli kýsýmda beslenerek, 2-3 mm boyunda bir oyuk açar ve bu oyuk içinde kýþý geçirir. Larvalar, bölgelere göre deðiþmekle beraber, þubat sonundan baþlayarak, kýþladýklarý odacýk-tan çýkar. Taze sürgün uçlarý ve yapraklarla beslenirler. Olgunlaþan larvalar, ya iki yapraðý birbirine yapýþtýrarak, ya bir yapraðý bükerek, ya da uç yapraklarda bir kokon örerek pupa olurlar. Mart sonu, nisan baþýndan itibaren de ergin çýkýþlarý baþlar.
Yaprak dölü zararý
b) Çiçek dölü(=Anthophagous):
Yaprak dölünden oluþan ergin-ler, yumurtalarýný nisan-mayýs aylarýnda, henüz oluþmuþ çiçek tomurcuklarýna ve tomurcuk saplarýna býrakýrlar. 8-10 günde açýlan yumurtalardan çýkan larvalar, çiçek tomurcuklarýnýn içine girerek beslenirler. Bir larva, 10-15 gün süren geliþmesi boyunca, 30-40 tomurcuða zarar verebilmektedir. Geliþmesini tamamlayan larvalar, salgýladýklarý iplikçiklerle, tomurcuklarý birbirine bir að þeklinde baðlayarak, içinde pupa olurlar. Bu pupalardan 7-10 gün içinde kelebekler çýkar.
![]()
Çiçek dölü zararý
c) Meyve dölü(Carpophagous):
Zeytin danelerinin iri karabiber büyüklüðünü aldýðý, mayýs sonu ile haziran ayý baþlarýnda, çiçek dölünde meydana gelen erginler, meyvelerin çanak yapraklarý üzerine yumurta býrakýrlar. Bir haftada açýlan yumurtalardan çýkan larvalar, yumurta kabuðu altýndan, meyve sapý dibinden meyvenin içine girerler ve çekirdeðe doðru yol alýrlar. Larvalar meyveye girerken, sapla meyvenin baðlantýsýný bozarlar. Bu tür meyveler buruþup kararýr ve dökülür. Bunlara "karabiber dökümü" denir. Meyve içine giren larvalar, önceleri çekirdek evinin iç yüzünde, daha sonra tohum teþekkül etmeye baþlayýnca, tohumla beslenerek geliþmelerini sürdürürler.
![]()
Meyve dölü zararý
Larvalar, bölge ve iklim koþullarýna göre, 2.5-3.5 ayda olgunlaþa-rak geliþmelerini tamamlar. Pupa olmak üzere, meyvenin içinden ve yine sapa yakýn bir yerden dýþarý çýkarlar. Bu çýkýþ esnasýnda, sap dibinde gözle görülebilecek büyüklükte bir delik açarlar.Bu çýkýþ deliði, genellikle sapla meyveyi ayýrdýðýndan, bu meyveler bir kaç gün içinde dökülür. Bazen aðaç üzerinde dökülmemiþ ve larva çýkýþý olmayan meyvelere de rastlamak mümkündür. Meyvelerden çýkan larvalar, aðaçlarýn kabuklarý altýnda ve çeþitli yerlerinde pupa olurlar. Pupa süresi, bölgelere göre 10 gün kadardýr. Ergin çýkýþlarý, eylül-aralýk aylarýnda olur. Çýkan erginler yapraklara yumurta býrakýr. Bu þekilde, Zeytin güvesi yýlda 3 döl verir.
Zeytin güvesi, yalnýz larva döneminde zararlý olmaktadýr. Zeytin güvesi larvalarý, zeytin aðaçlarýnýn 3 farklý fenolojik döneminde zarara neden olurlar. Yaprak dölü larvalarý, yapraðýn iki epidermisi arasýnda açtýklarý galerilerle ve yaprak ile sürgün uçlarýnda beslenmeleri ile zararlý olurlar. Çiçek dölü larvalarý, çiçek salkýmlarý arasýnda beslenerek, salkýmlardaki çiçek ve tomurcuklarý yok ederek meyve tutumunu engellerler.Meyve dölü larvalarý ise meyve sapý dibinden meyve içine girerek, meyve ile meyve sapýnýn birleþtiði kýsmý yok eder ve meyvelerin dökülmesine neden olur. Meyve içine giren larvalar ise meyve çekirdeðinde beslendikten sonra pupa olmak için, meyve sapý dibinden dýþarý çýkar. Bu sýrada, meyve sapý ile meyve eti baðlantýsýný yok ederek, bu tür meyvelerin dökülmesine neden olurlar. Bu meyveler henüz yaðlanmadýklarý için deðerlendirilemez.
![]()
Konukçularý: Zeytin güvesinin konukçusu zeytindir. Ancak zey-tingillerden Akça kesme(Phyllyrea sp.) üzerinde de zararý görülmüþtür.
Doðal düþmanlarý :
Ülkemizde yapýlan çalýþmalarda, Zeytin güvesinin birçok doðal düþmaný saptanmýþtýr. Ancak bunlar yeterince etkili deðildir.
Parazitoitler :
Bracon variegator Spinole.(Hym.:Braconidae)
Chelonus cingulipes Niez.(Hym.:Braconidae)
Chelonella depressa Thom.(Hym.:Braconidae)
Chelonus oculator Panz.(Hym.:Braconidae)
Phanerotomella kerteszii Szepl.(Hym.:Braconidae)
Aganiaspis fuscicollis praysincola Silvestri(Hym.:Chalcididae)
Elasmus albipensis Thom.(Hym.:Elasmidae)
Elasmus flabelletus Fons.(Hym.:Elasmidae)
Oomyzus sempronius Erd.(Hym.:Eulophidae)
Gelis areator Panz.(Hym.:Ichneumonidae)
Lissonata proxima Fons.(Hym.:Ichneumonidae)
Avcý böcek :
Chrysoperla carnea Steph.(Neur.:Chrysopidae)
Mücadelesi :
a) Biyoteknolojik mücadele
Zeytin tomurcuklarýnýn kabarmaya baþladýðý mart sonu nisan baþlarýnda, 3 zeytin aðacýna bir delta tipi eþeysel tuzak (kitlesel tuzaklama) asýlarak bu zararlý ile etkili bir mücadele yapýlabilir.
b) Kimyasal mücadele
Zararlýnýn tercihen sadece meyve dölüne karþý ilaçlama yapýlmalý-dýr. Kontrol edilen mercimek büyüklüðündeki zeytin danelerinin %10’unda canlý “yumurta + larva” olmasý halinde ilaçlama yapýlmalýdýr. Ancak zararlýnýn mevsim baþýnda yaprak ve yeni sürgünlerde %10’dan yüksek düzeylerde zarar yapmasý halinde çiçek dölünde, ilk kelebeklerin yakalanmasýndan 7-10 gün sonra, böcek geliþme engelleyici preparatlarla ilaçlama yapýlmalýdýr. Zeytin güvesinin özellikle çiçek dölünde, yoðun bir avcý ve parazitoit kompleksi bulunduðu için, bu dönemde ilaçlama gerekmesi halinde, sadece böcek geliþme engelleyicisi preparatlar kullanýlmalýdýr.
Gerek Ayvalýk yaðlýk ve gerekse Gemlik sofralýk zeytin çeþitlerinde, zararlýnýn çok yüksek popülasyon yoðunluklarýnýn olduðu zeytinlikler dýþýnda, vejetasyon dönemi sonunda birim sürgün uzunluðunda(örnek 20 cm) elde edilen meyve adetleri göz önüne alýndýðýnda, sadece meyve dölüne karþý bir uygulama yapýlarak, zararlý baský altýna alýnabilir ve yeterli ürün elde edilebilir. Bu nedenle çok yüksek olmayan popülasyon düzeylerinde, zararlýnýn sadece meyve dölüne karþý bir ilaçlama yapýlmasý yeterlidir.
[b]Etkili Madde Adý ve Oraný[/b]
Öncelikli olarak tavsiye edilen ilaçlar
* Diflubenzuron , % 25 WP 40 g Çiçek nesline karþý
* Triflimuron , % 25 WP 40 g Çiçek nesline karþý
* Beta Cyflutrin, 25 g/l EC 25 ml Çiçek ve meyve nesline karþý
Ýkinci derecede tavsiye edilen ilaçlar
* Cyfluthrin, 50 g/l EC 25 ml Çiçek ve meyve nesline karþý
* Deltamethrin, 25 g/l EC 25 ml Çiçek ve meyve nesline karþý
* Diazinon, 185 g/ EC 150 ml Meyve nesline karþý
* Fenthion, 525 g/l EC 150 ml Çiçek ve meyve nesline karþý