![]()
Herþeyi unutuyorsunuz hatta elinizdeki anahtarlarý bile! Unutkanlýðý önlemek için beyninizi beslemeyi unutmayýn...
Anahtarlarý nereye koyduðumu bir hatýrlasam..Bu konuyu kaç kez okudum hala aklýma girmedi. Acaba bu testleri daha önce çözmüþ müydüm?" Bu tür yakýnmalar pek çok rahatsýzlýðýn ön habercisi olabileceði gibi beyin saðlýðý için gerekli bazý vitamin ve mineral kayýplarýndan DA kaynaklanabiliyor.
"Böyle sorunlar çok sýk yaþanýyorsa öncelikle bir doktora danýþmalý ve saðlýklý beslenmeyi ihmal etmemelisiniz" diyen Diyetisyen Berrin Yiðit, beyni doðru beslemenin özellikle sýnava girecek öðrenciler açýsýndan daha önemli olduðunu söyledi.
Yiðit, güçlü hafýza ve konsantrasyon için beynin nasýl beslenmesi gerektiðini anlattý, motor faaliyetler için olmazsa olmaz yedi besin grubunu þöyle sýraladý:
Ýþte o yiyecekler;
1.BÖÐÜRTLEN FAMÝLYASI
Yüksek anti-oksidan içeriklerinden ötürü hücre ölümlerini geciktirebilir. Fareler üzerinde yapýlan çalýþmalar sonucunda yaban mersininden zengin diyetle beslenen deneklerin hafýza ve motor faaliyetlerinde geliþmeler, yaþa baðlý faktörlerde de koordinasyonlu azalmalar saptanmýþtýr. Ayrýca bu fitokimyasallarýn damar saðlýðýný geliþtirdiði, tansiyonu dengelediði de gözlenmiþtir. Son olarak iyi bir C vitamini kaynaðý DA olan böðürtlengiller saðlýklý hücreler için elzem olan E vitaminin de fonksiyonlarýna yardýmcý olabilmektedir.
2. KOYU YEÞÝL YAPRAKLI SEBZELER VE DOMATES
Ispanak, semizotu, marul, fesleðen gibi yeþilleri sofralarýnýzdan eksik etmeyin. Neuroscience Labarotuvarýnýn yaptýðý en son çalýþmaya göre ýspanakta göbek maruldan 3 kat fazla folat bulunmaktadýr. Temel Reis’in güç kaynaðý olan bu meþhur sebze, domates suyu eþliðinde tüketilirse güçlü hafýza için çok iyi bir kaynak oluþturur.
3. OMEGA 3 KAYNAÐI: SOMON RÝNGA, SARDALYA BALIKLARI
Vücudumuzun üretemediði AMA belli dengede ihtiyaç duyduðu omega 3 yaðlarýndan zengin, açýk sularda yetiþmiþ bu balýklarý haftada 3 kez mutlaka tüketmelisiniz. Omega 3’ün en iyi bitkisel kaynaklarý arasýnda koyu yeþil yapraklý sebzeler, yaðlý tohumlar ve keten tohumu DA sayýlmaktadýr. Pratik kullaným için keten tohumu ve yaðlý tohumlarý meyve suyu, salatalarýnýza ve yoðurda ekleyebilirsiniz.
4. ÜZÜM SUYU
James Joseph adlý bilim adamý tarafýndan yapýlan bir araþtýrmada üzüm suyunun belirgin olarak kýsa süreli hafýza ve motor becerileri geliþtirdiði gözlenmiþ. Bu etkiyi dopamin seviyelerindeki artýþa baðlayan Joseph, Konkord üzümlerinin diðer meyve ve sebzelere oranla daha fazla antioksidan içerdiðini saptamýþtýr.
5. TAM TAHILLAR VE KEPEKLÝ PÝRÝNÇ
Saðlýk açýsýndan çok önemli olan vitaminler ve magnezyumdan zengin tam tahýllar, B6 vitamini ile homosistein seviyelerini düþürebilmektedir. Sýnavlara hazýrlanan çocuklar için saðlýklý ve hýzlý enerji kaynaðý doðal meyve sularýnýn yanýnda, tam tahýldan yapýlan sandviçler güzel mönüler olacaktýr.
6. SICAK KAKAO
Cornell Üniversitesi Profesörü Chang Young Lee, 2 yemek kaþýðý saf kakao içeriðindeki antioksidanlarýn, kýrmýzý þaraptan 2 kat, yeþil çaydan 2-3 kat, siyah çaydan ise 4-5 kat daha fazla olduðunu gözlemlemiþtir. Kakao içeriðindeki bu maddelerin beyin hücrelerini koruduðunu bildirmiþtir.
7. YUMURTA
Zengin içeriði ile sinir sistemi ve hafýza gücüne etkili kaliteli proteindir.