Siirt ile Gaziantep arasýnda fýstýðýn tescili konusunda yaþanan kavga devam ediyor. Siirtliler þimdi yeni bir karar için Yargýtay'a gidiyor.
Devami...
Siirt ile Gaziantep arasýnda fýstýðýn tescili konusunda yaþanan kavga devam ediyor. Siirtliler þimdi yeni bir karar için Yargýtay'a gidiyor.
Devami...
neredeyse 1000 senelik fýstýk aðacý bulundu Gaziantepte, artýk Siirtliler yok bu fýstýk bizim derse ayýp.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
nedense antepin bu krallara layýk görülen kuruyemiþi komþu ilimiz þanlý urfa ve diðer illerin anlamsýz çabasý sonucu nedense kendi illerine mal edinmek isteniyor.
ünü dünyaya ulaþmýþ olan ve yýllardýr adý önce þam fýstýðý diye anýlan daha sonra antepli ve nizipli tüccarlarýn sayesinde adý türkiyeye antep fýstýðý diye antýlan ,þam fýstýðý adýnýn sadece þam üzerinden ticaretin yapýlmasýndan dolayý geldiði anlatýlarak bu isim antep fýstýðýna mal edilmiþtir.
Ben siirtli ve urfalý kardeþlerime seslenmek istiyorum.bunu küçük bir deneyle ýspatlayalým isterseniz.urfa ve siirt toprakalrýnda en yaþlý fýstýk aðacný bulsunlar getirsinler.eðer antep topraðýnda yetiþen aðaçlardan daha yaþlý iseler bizde antep fýstýðýný bundna sonra urfa yada siiirt fýstýðý die tanýyacaðýz..
alttaki heber linkinde de söylendiði gibi siirt fýstýðý antep fýstýðýnýn alt bir cinsidir.zaten urfanýn da fýstýðý ekmeye baþlamasý 30 yada 35 yýl önce ekmeye baþlamýþlardýr ve yeni yeni ürün alarak antep fýstýðý hakkýnda bilgi edinmeye baþlamýþlardr.þu an da bile antep fýstýðý aðacýnýn bütün bakýmalrýný nizipten urfaya giden budama ve ilaçlama iþlerini nizipliler yapmaktadýr.bu nasýl urfa yada siirt fýstýðý oluyor anlamýyorum.
http://www.haber7.com/haber/20090616...-goturuyor.php
Konu baba_zula tarafýndan (16.06.09 Saat 13:13 ) deðiþtirilmiþtir.
arkadaþlar asýrlardýr topraklarýmýz da yetiþen ve dünyanýn antep fýstýðý olarak tanýdýðý bir mahsulü siirt ve urfa nýn sahiplenmeye çalýþmasý üzüntü verici.
demekki bizim de bir eksiðimiz var,bu konunun üzerine daha çok eðilmemiz gerekmekte.
bundan birkaç gün önce sabah programlarýndan birinde urfalý bir sanatçý kardeþimiz nijeryalý birkaç arkadaþa çiðköfte yoðurmayý alýþtýrdýðýný ve bunuda programda yoðurcakalrýný söyleyerek çiðköfte malzemelerini saymaya baþladý..urfa biberini üstüne basa basa sadece urfaya özgü bir biber olduðunu söylerken sýra antep fýstýðý içine gelince yan komþumuz olan ve kültürel deðerlere önem verdiklerini her defasýnda söyleyen urfalý sanatçý antep fýstýðýnýn adýný ÞAM FISTIÐI diye tanýtmaya baladý..bu hareketi bariz bir þekilde antep fýstýðýnýn adýný böyle ulusal programlarda aðzýna almayarak reklam yapmaktan kaçýnmýþ olmasýydý.hatta daha önce yemekteyiz die bir yarýþma programýnda urfalýlar yarýþýyordu.dikkat ettim orda da helvaya antep fýstýðýný katacakken bu þam fýstýðý die söylemiþlerdi..yani bir çekememezlik var.ama antepliler bu yýllara mal olmuþ ürünümüzü eminimki urfa yada siirte kaptýrmayacaktýr.bunun için bizde ulusal platformlarda gerekli reklamlarýmýz yapmaya baþlamalýyýz.
Konu baba_zula tarafýndan (16.06.09 Saat 13:14 ) deðiþtirilmiþtir.
Fýstýðýmýza sahip çýkalým ama bu arada Ýller arasý savaþ çýkarmayalým.
Konu müslüm akpek tarafýndan (16.06.09 Saat 13:06 ) deðiþtirilmiþtir.
Kardeþim! Urfa nere Antep nere,aramýzdan yaþamsal olarak 100 yýl var. Adamlar davul zurna çalýp göbek atmaktan baþka ne biliyorlar, tabiki senin sanayini, geliþmiþliðini çekemez.Sen dua et iyiki baþka bir þey dememiþ.
Bana sadece Allah yeter...
Ne mutlu Müslümaným diyene.
Mahmut þunu fýstýk yap, þimdi diyecekler adamlar daha fýstýk yazmasýný bilmiyor.
konun özünde fýstýðýmýza sahip çýkmak var müslüm abi.iller arasý savaþ deðil.o halde susalým fýstýðýmýza urfa ve siirt mi sahip çýksýn yani.hoþ görülüyüz ama bu kadarda deðil.ben zaten belirttim ulusal platformlarda reklam yaparak fýstýðýmýza sahip çýkalým diye.iller arasý savaþ da nerden çýktý ki..
yok abi sadece konuyu biz bize tartýþýyoruz.urfada bizim.siirt te bizim..antepte ..ama her yörenin kendine mal olmuþ kültürel ürünleri var..biz bunlardan birisi olan antep fýstýðýna sahip çýkmak istiyoruz sadece....
Siz hiç Nizip Zeytini diye bir þey duydunuz mu? Ama Gemlik Zeytini var...Þimdi Nizip patent için baþvursa Gemlik ne der acaba? bu patent gavur icadý milleti birbirine düþürdü...Bu iþ baklava ile baþladý...bakalým neyle son bulacak...))
Ramazan TARHAN/Astronom/HARÝTA MÜHENDÝSÝHayatý Kolaylaþtýrýr
www.tarhanharita.net
Nizip yaðlýk zeytini diye bir zeytin çeþidimiz var abi.
Sanýrým ziraat fakültelerinde de biliniyor.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254