Urfalýlarýn Pirpirim dediði Çiðköftenin yanýnda ayrý bir tat veren semizotu binbir derde deva. Siz siz olun sofranýzdan eksik etmeyin.
Semizotunun, kanama hastalýklarýnda ve peklikte çok faydalý olduðunu kaydeden uzmanlar, kaný temizlediðini, bol idrar söktürdüðünü, kaný, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediðini, sinir krizleri ve beyin yorgunluðunu geçirdiðini, böbrekteki kum ve taþý döktüðünü bildiriyor.
Semizotunun, þeker hastalarýnýn susuzluðunu azalttýðýný, þiþmanlara kilo verdirdiðini belirten uzmanlar, semizotu, yeþil salata olarak yenirse faydasýnýn fazla olduðunu ifade ediyor
Semizotu, en çok 30 cm. kadar boylanabilen bir ya da çok yýllýk otsu bir bitkidir. Yuvarlaða yakýn oval biçimli, yeþil renkli etli ve sulu yapraklarý vardýr. Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak saplarý yenilir.
Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarý, bazen eflatun, pembe ya da kýrmýzý renkli olur. Erselik özellikler taþýyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaþan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayýda siyah renkli minik tohum bulunur. Kültür çeþitlerinin yapraklarý daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kýymalý ve pirinçli yemeði yapýlýr. Ayrýca semizotu yapraklan, çið olarak öylece ya da salatalara katýlarak yenilir.
![]()
BESÝN DEÐERLERÝ
100 gr. taze semizotunun besin deðerleri þunlardýr: 32 kalori; 2 gr. protein; 3,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yað; 1,4 gr. lif: 4 mgr. fosfor; 40 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 80 mgr. sodyum; 45 mgr. potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,03 mgr. B6 vitamini ve 8 mgr. C vitamini.
SAÐLIÐIMIZA YARARLARI
Yukarýda sayýlan besin deðerlerinin yaný sýra;
* Semizotu, içerdiði yüksek oranlý lifiyle peklik (kabýzlýk) çekenlere iyi gelir.
* Yaþlý, hasta ve diyet yapan kiþiler için çok uygun bir sebzedir.
* Semizotunun içerdiði omega 3 doymamýþ yaðlar, balýklarýnkiyle kýyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalýðýna, baþ aðrýsý ve bedendeki diðer aðrýlara iyi geldiðine inanýlmaktadýr. Günümüzde yapýlan bilimsel araþtýrmalar, semizotunun saðlýða yararlý bu etkisinin varlýðýný doðrulamaktadýr.
* Semizotunun, kanama hastalýklarýnda ve peklikte çok faydalý olduðunu kaydeden uzmanlar, kaný temizlediðini, bol idrar söktürdüðünü, kaný, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediðini, sinir krizleri ve beyin yorgunluðunu geçirdiðini, böbrekteki kum ve taþý döktüðünü bildiriyor.
* Semizotunun, þeker hastalarýnýn susuzluðunu azalttýðýný, þiþmanlara kilo verdirdiðini belirten uzmanlar, semizotu, yeþil salata olarak yenirse faydasýnýn fazla olduðunu ifade ediyor.
Sayýlan bütün bu etkileri için semizotu, diyete katýlýp bolca yenilmelidir.