Antep fýstýðý kolesterolü düþürüyor
Gaziantep’te yapýlan bilimsel bir araþtýrmada, Antep fýstýðýnýn insan saðlýðý için önemi ortaya çýkarýldý. Ýnsanlar üzerinde ilk defa yapýlan bilimsel çalýþmada, damar týkanýklýðýný önlemekte faydalý olan antep fýstýðýnýn kolesterolü düþürdüðü belirlendi.
ERZURUM - Atatürk Üniversitesi ve Türk Fizyolojik Bilimler Derneði tarafýndan düzenlenen 34. Fizyoloji Kongresinde sunulan “Antep fýstýðýnýn genç saðlýklý erkeklerde lipid parametreleri ve oksidatif durum üzerine etkileri” konulu bildiride, 32 erkek üzerinde yapýlan bilimsel çalýþmalarýn verileri yayýmlandý.
Gaziantep Üniversitesi’nden (GAZÜ) bir grup bilim adamý tarafýndan gerçekleþtirilen ve konuyla ilgili ilk defa insanlar üzerinde kontrollü olarak yapýlan araþtýrma özelliðini taþýyan çalýþmada, bir ay boyunca Akdeniz diyeti uygulanan 32 erkeðe daha sonra ayný diyetle birlikte bir ay boyunca da 100 gram Antep fýstýðý verilerek kan örnekleri alýndý.
Kan örnekleri üzerinde yapýlan incelemede, Antep fýstýðýnýn kolesterol düþürücü etkisinin yaný sýra damar týkanýklýðý ile antioksidan etkisi incelendi.
Araþtýrma bulgularýna göre, Antep fýstýðýnýn damar týkanýklýðýný önleyici etkisi olduðu belirlenirken, bu etkinin cevizden daha fazla olduðu da ortaya çýktý. Antep fýstýðýnýn kötü kolesterol olarak isimlendirilen LDL’yi düþürdüðü ayrýca insan vücuduna zararlý toksinleri engelleyen antioksidan miktarýný artýrdýðý da gözler önüne serildi.
“ANTEP FISTIÐININ ÝNSAN SAÐLIÐINA ÇOK BÜYÜK FAYDASI VAR”
Çalýþmayý gerçekleþtiren ekip üyelerinden GAZÜ Týp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Cahit Baðcý, Prof. Dr. Ýbrahim Sarý, Prof. Dr. Özcan Erel, Doç. Dr. Vedat Davutoðlu, Dr. Yasemin Baltacý ve Dr. Hakim Çelik ile birlikte yapýklarý çalýþmada, Antep fýstýðýnýn faydalarýný bilimsel olarak bir kere daha ortaya koyduklarýný söyledi.
Antep fýstýðýnýn yüksek doymamýþ yað oraný dikkate alýnarak belirli bir oranda tüketildiðinde hem metabolizmayý olumlu etkilediði hem de kolesterolü düþürücü etkisi olduðunu saptadýklarýný anlatan Baðcý, “Ayrýca Antep fýstýðýnýn saðlýklý genç erkeklerde kan glikoz deðerleri ile oksidatif durumlarýnda da olumlu geliþmeler gördük. Antep fýstýðýnýn insan saðlýðý için çok büyük faydasý var. Her gün belirli oranda tüketilmesini öneriyoruz” diye konuþtu.
Kaynak: http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/461798.asp