<p align="justify" .<p align="justify" ALERJÝ Kayýsý: Ýçindeki betakarotene adlý madde hücrelere saldýran molekülleri kontrol altýna alarak,kanseri önler.Bir kayýsý ne kadar parlaksa,içindeki betakarotene oraný o kadar yüksektir.Ýçerdiði kalsiyum ve magnezyum,gýrtlak yanmalarýný engeller.Kuru kayýsýya eklenen sülfür dioksit,astým gibi alerjilere iyi gelir.ARAÇ TUTMASI.<p align="justify" Zencefil: Sindirime yardýmcý olur.Mide bulantýsýný giderir. Enerjinizi artýrýr.Otomobilde uzun süre gitmenin yol açtýðý bulantý ve rahatsýzlýklarý azaltýr.ARTÝRÝT.<p align="justify" Enginar: Enginarýn en büyük özelliði toksinleri temizleme yeteneðidir.Artirit ve romatizmasý olan hastalara özellikle tavsiye ediliyor. Cynarine adlý madde,karaciðer ve safra kesesinin rahatsýzlanmasýný engelliyor.ASTIM.<p align="justify" Soðan : Sarýmsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder. Kükürt bileþimleri atardamarlarýn zarar görmesini önler. Soðan; kemik erimesine de iyi geliyor.ADET SANCISI.<p align="justify" Muz : Ýçerdiði yüksek oranda B6 vitamini sayesinde kadýnlarýn adet dönemi sancýlarýný büyük oranda azaltýr.Doðal bir aðrý kesici gibidir..<p align="justify" Tarçýn: Koli basilinin üremesini önler.Limon çayýna balla birlikte eklenerek içildiðinde hem boðaz aðrýlarýna hem de adet dönemi sancýlarýna iyi gelir.BAÐIRSAK.<p align="justify" Elma : Protein, vitamin ve doðal kimyasallar sayesinde sindirime yardýmcý olur. Sindirimi kolaylaþtýrýr.Baðýrsak sorunlarý çeken kiþiler için dengeleyici ve normalleþtirici besin olarak nitelenirler.BAÞ AÐRISI .<p align="justify" Nane : Nane çayý baþ aðrýlarýný dindirmek için birebirdir. Ýçerdiði mentol ve mentol doðal yaðlarý sayesinde mideyi rahatlatma etkisine de sahiptir..<p align="justify" Biberiye :Kimyasal içerikleri sayesinde doðal bir aðrý kesici görevi görür..<p align="justify" Çikolata: Doðal antidepresan özelliði vardýr. Çikolata magnezyum ve demir içerir. Sinirleri gevþetici özelliði sayesinde baþ aðrýsýný dindirir.CÝLT SORUNLARI.<p align="justify" Papatya: Bitkisel yað ve kimyasallar içerir.Çay olarak içildiðinde sindirime yardýmcý olur, karýn aðrýlarýný dindirir.Sýcak bir banyonun ardýndan hazýrlanacak papatya çayý torbalarý, egzamanýn neden olduðu kaþýntý ve yanmalarý alýr..<p align="justify" Acý pul biber: Portakaldan 3 kat daha fazla oranda C vitamini içerir. Capsantin adlý kimyasal madde zona hastalýðýnýn neden olduðu aðrýlarý dindirmek için yapýlan kremlerde kullanýlýr..<p align="justify" Portakal suyu: Bir bardak portakal suyu günlük C vitamini ihtiyacýnýzýn tamamýný karþýlar.Ýçindeki potasyum vücudun su dengesini korur;cildin kurumasýný, kýrýþýklýklarýn meydana gelmesi önler..<p align="justify" Portakal yaðý: Susam yaðýyla karýþtýrýlarak da iyi bir cilt yaðý elde edilir. Selüloitli bölgelere portakal yaðýyla masaj yapýlmasý tavsiye edilir.ÇÖLYAK HASTALIÐI.<p align="justify" Kestane: Önemli bir enerji kaynaðýdýr.Kolayca sindirilebilir. Çölyak hastalarý için buðday içermeyen un kaynaðý olabilir.E ve B6 vitaminleri içerir. DEPRESYON.<p align="justify" Avokado:Sindirimi çok rahat olan bu meyveyi özellikle yeni doðmuþ bebeklerin ilk mamasý olarak tavsiye ederiz.Ýçerdiði E vitamini kalbe iyi gelir, yüksek potasyum da dinç tutar ve insaný depresyona sokan uyuþukluluk ve rahatlýðý üzerinden atar. Vücudun kolesterol oranýný ayarlar.Teninizin sürekli hücre yenilemesine neden olur..<p align="justify" (Zayýflamak isteyenler Yað oraný yüksek olan avokadoyu yememenizi öneririz.).<p align="justify" Çikolata:Sütlü çikolatalarý tercih edin.Çünkü içerdiði kakao yaðý,magnezyum, E vitamini beynin kendisini yenilemesine ve psikolojik rahatlýk saðlamasýna yardýmcý olur.Migreni olanlar çikolatadan uzak durmalýdýr.Ýstiridye :Ýçindeki demir,sperm sayýsýný ve insanýn seks gücünü artýrýr. A, B12 ve C vitaminleri içerir.Beyin için en faydalý yiyecek olan istiridye, enerji verir..<p align="justify" (Dikkat: Kolesterol oraný birçok balýðýn iki katýdýr.)<p align="justify" Patates: Bir patates,bir kiþinin bir gün içinde almasý gereken C vitaminini içerir. Beyindeki serotonin adlý kimyasal maddenin kendisini yenilemesini saðlar.DÝÞ.<p align="justify" Ekmek: Þekerli yiyecek yenildiðinde içindeki asitler diþlere her 20 dakikada bir saldýrýr. Ekmek,diþleri korur.Gün boyunca 6 ila 11 dilim ekmek yiyin..<p align="justify" Meyve: (Her çeþit) Günde 2 ila 4 öðün meyve tüketin..<p align="justify" Sebze: (Her çeþit) Günde 3 ila 5 öðün tüketin..<p align="justify" Yoðurt veya beyaz peynir:Eðer yemek arasý atýþtýrýrken diþ saðlýðýnýzý düþünüyorsanýz, kalsiyum deposu olan bu iki yiyeceði tercih edin..<p align="justify" Muz : Yüksek miktarda karbonhidrat içerir.Zengin bir potasyum kaynaðýdýr. Bu mineral,kalbin düzenli çalýþmasýný ve tansiyonun düzenli olmasýný saðlar.DÝYABET.<p align="justify" Kuru fasulye: Lif açýsýndan zengin bir besindir.Bu da diyabet riskini büyük oranda azaltýr.Ýçerdiði karbonhidratlarý vücudun þekere dönüþtürmesi uzun sürer..<p align="justify" Mercimek :B vitamini,demir,kalsiyum,potasyum,fosfor ve magnezyum içerir. Çözünebilir lif içermesi sayesinde kandaki kolesterol oranýný düþürür. Diyabet ve kalp hastalarý için iyi bir besindir.FELÇ.<p align="justify" Turunçgiller:C vitamini zengini turunçgiller içerdikleri flavonoid adlý antioksidanlar sayesinde atardamarlarýn,kalbin zarar görmesini önlüyor. Portakal içerdiði folik asit,kalp dostu potasyum ve kalsiyum sayesinde saðlýklý alyuvar hücrelerinin çoðalmasýna neden oluyor..<p align="justify" Hamsi : Kolesterolü düþüren ve kan pýhtýlaþmasýný önleyen Omega-3 bol bol var.GÖZ.<p align="justify" Mýsýr: Zeaksantin adlý bir bitkisel bileþim içerir.Bu madde yaþa baðlý olarak geliþen görme bozukluklarýný azaltýr..<p align="justify" Ispanak: Antioksidan özelliði taþýyan A vitaminine dönüþen betakaroten içerir. Saðlýklý gözler için gereklidir.Katarakt ve diðer göz tabakalarýnýn bozulmasýna karþý lutein maddesi de içerir. Piþirdikten sonra hemen tüketin;Beklediðinde yararlý maddeler toksik maddelere dönüþebilir.GRÝP.<p align="justify" SatsumaKüçük portakal) Ýçerdiði folik asit ve C vitamini sayesinde öksürüðü ve kanlý tükürükleri keser. Ayrýca kan pýhtýlaþmasýna karþý en etkin doðal yiyecek olduðu için ileri yaþlarda felç ya da kalp krizi riskini de azaltýr..<p align="justify" Tarçýn: Yemeklere girmiþ olabilecek E-coli bakterisinin vücutta yayýlmasýný engeller. Mideyi düzene sokar. Kusmayý engeller.Hatta bal ya da limon suyuyla birlikte alýndýðýnda boðazdaki yanmalarý keser.Hardal: Ýçindeki singrin maddesi,midenin gaz çýkarmasýna yardýmcý olur.Sindirim sistemini düzenler,mide aðrýlarýný giderir.1/2 çay kaþýðý alýnmalýdýr..<p align="justify" GUT (DAMLA HASTALIÐI).<p align="justify" Hamsi : Omega-3 yaðý açýsýndan çok zengindir.Kolesterol seviyesini düþürür. Kanýn pýhtýlaþmasýný önleyerek damar týkanýklýðý, kalp krizi ve felç geçirme riskini düþürür.Haftada en az 1 kez yemek gerekir. Kalp hastalarý için bu miktar haftada 3-4 porsiyon olmalýdýr.HAMÝLELÝK.<p align="justify" Enginar:Bol miktarda folik asit ve potasyum içerir.Düþük yað oraný,sindirimi kolaylaþtýrýcý etkisi,antioksidan özellikleri sayesinde anne adayý ve bebeðin saðlýðýna önemli faydalarý vardýr..<p align="justify" Böðürtlen: E vitamini içerir.Vücuttaki zararlý atýklarýn temizlenmesini saðlar. C vitamini boldur.Cenini korur.HEMOROÝD (BASUR).<p align="justify" Hindistan cevizi:Ýçerdiði myristin adlý madde kusmayý engeller, basur için birebirdir. (Dikkat! Fazlasý basur için tehlikelidir.).<p align="justify" ÝDRAR VE BÖBREK.<p align="justify" Pancar: Böbrekleri çalýþtýrýr.Önemli bir potasyum kaynaðýdýr. Vücuttaki tuz oranýný dengeler. Bu sayede böbrekler ve idrar yollarýnýn çalýþmasýný destekler..<p align="justify" Kavun : Orta boy bir kavunun yarýsý,günlük C vitamini ihtiyacýný tamamen karþýlar. A vitamini ve betakaroten içerir. Bunlar vücudu temizleyici etkiye sahiptir. Böbrekleri rahatlatýr.Yüksek miktarda su ve düþük miktarda kalori içerir.ÝDRAR YOLLARI.<p align="justify" Nane : Ýdrar söktürücü özelliðe sahiptir.Ýçerdiði mentol,midenin normal iþlevini görmesine neden olur.Vücuda giren grip mikrobunakarþý savaþtýðý gibi,ileri yaþlarda ülsere yakalanma riskini de azaltýr.Sabahlarý mide bulantýsýný keser. Nane çayý,baþ aðrýsý,stres gibi hastalýklarýn yaný sýra mide yanmasýna da bire birdir. Nane çayýný aç karnýna deðil,tok karnýna içiniz..<p align="justify" Elma : Ýçindeki C vitamini ve pektin oldukça faydalýdýr. Kolesterolü düþürür,sindirim sistemini düzenler ve idrar ve hacet yollarýndaki sorunlarý giderir..<p align="justify" Kepekli ekmek: B3 vitamini, demir, potasyum ve folik asit içerir.Çok fazlasý idrar yollarýna zarar verirken, günde 2 dilim yemek iyi gelir.KALP.<p align="justify" Bezelye: Haftada 10 porsiyon domatesli bezelye yemeði yiyen bir erkeðin, yemeyene oranla prostat kanserine yakalanma riski yüzde 35 daha az. B vitamini ve protein deposu olan bezelye,kalp için de çok önemli..<p align="justify" Kepekli Ekmek: Kalp hastalýklarýyla baðýrsak kanseri için faydalýdýr. Günde 12 gramdan fazlasý kiþiye göre zararlý olabilir..<p align="justify" Kiraz: 100 gramýnda 40 kalori bulunuyor.Ýçerdiði ellegic asit, vücudu kansere karþý korurken,kiraz kalp damarlarýndaki normal bir kan dolaþýmýný saðlar. Çok kiraz yenmesi, gut hastalýðýna yakalanma riskini de düþürür. Günde 20 kiraz yemek 1 aspirin yerine geçiyor..<p align="justify" Çikolata:E vitamini,magnezyum ve demir;Kalp hastalýklarýna yakalanma riskini düþürür. Günde en fazla 1 çikolata yiyin..<p align="justify" Elma: Günde 5 adet yiyin..<p align="justify" Mýsýr Gevreði: Günde 1 tabak yeterli..<p align="justify" Salatalýk: Diyet yapanlarýn en büyük yardýmcýsý olan salatalýk,kolesterolü düþürür. Kalbi güçlendirir.Salatayý soymadan yiyin,Çünkü kalbi kuvvetlendiren madde, kabuðu ile derisi arasýnda bulunuyor..<p align="justify" Yumurta:Tüm yiyecekler içinde en kaliteli proteini içerir.En önemli özelliði,kolesterol oranýný düzenleyen lesitin maddesi içermesi. Tavada az yaðda piþirilmiþ yumurtayý tavsiye ederiz..<p align="justify" Sarýmsak :Mutfaðýnýzdan eksik etmeyin.En az 1000 doðal tedavide kullanan sarýmsak,sindirim sisteminden,kansere,kan dolaþýmýndan kalp hastalýklarýna kadar her þeye yaralýAncak hamileler dikkat olmalý.Aþýrý sarýmsak da kalp yanmalarý ve çarpýntýlarýna yol açar.Günde bir diþ yeter..<p align="justify" Humus: E vitamini zengini humus, kanda kolesterol oranýný da ayarlar.Kavun: Bir kavunun yarýsý insan vücudunun günlük C vitamininin ihtiyacýnýn tamamýný, A vitaminin de yüzde 15’ini karþýlar. Kavun, kalp ve böbrek hastalarýnýn diyetlerinde sýkça kullanýlan bir meyvedir..<p align="justify" Süt: Tam bir kalsiyum,protein,folik asit,A,E ve D vitaminleriyle fosfor deposu. Çocuk,genç ve hamilelerin günde en az yarým litre süt içmesi gerekiyor..<p align="justify" Þeftali: Bir þeftali,günlük C vitamini ihtiyacýnýzýn yarýsýný karþýlar. Sindirimi kolay olan meyvanýn koyu renklilerini tercih edin.Çünkü kabuðuna renk veren betakarotene maddesi,kalp ve kansere karþý faydalýdýr..<p align="justify" Pirinç: E ve B12 ve B vitaminleri ve potasyum içerir.Özellikle kolon ve baðýrsak kanserlerine karþý faydalýdýr.Kolesterolü düþürdüðünden kalbe iyi gelir..<p align="justify" Tuz: Vücuttaki kan dolaþýmýný ve sinir sistemini düzenler.Mide kanseri,kemik erimesi, kalp sorunlarýna bire birdir.Ýngiliz Saðlýk Bakanlýðý, halkýna günde 9 gram tuzun kafi olduðunu,aþýrýsýnýn vücuda zarar vereceðini açýkladý..<p align="justify" Çay: Günde 2 bardak içilen çayla,4 elma,5 soðan,7 portakal yemiþ gibi kalp dostu antioksidan madde almýþ olursunuz .Ýngilizler,özellikle çocuklarýn haftada en az 6 bardak sütlü çay içmesini öneriyor..<p align="justify" Ton Balýðý: Kolesterol ve tansiyonu düzenler.Anemi hastalýðýna karþý D ve B12 vitamini içerir.Birçok kansere karþý vücudu içerdiði nikotinik asitle korur. Bir konserve ton balýðý vücudun D vitamini ihtiyacýnýn tamamýný karþýlýyor..<p align="justify" Hindi Eti: 125 gramý, vücudun günlük folik asit ihtiyacýný karþýlar. Folik asit,kan hücrelerinin yenilenmesine yardýmcý olur. .<p align="justify" Karpuz: Bir dilimiyle günlük C vitamini ihtiyacýnýzýn %80’nini karþýlarsýnýz. Ýçerdiði potasyum,kan dolaþýmýný saðlar..<p align="justify" .<p align="justify" KANSERKayýsý: Antioksidan olan betakaroten açýsýndan zengindir.Hücrelere ve dokulara zarar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldýrarak kansere karþý koruyucu etkisi vardýr.Lifli olduðu için baðýrsaklarý koruyucudur..<p align="justify" Tahýllar: Arpa,mýsýr,buðday,yulaf gibi tahýllar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum içerir.Kanserojen maddelerin vücuttan atýlmasý sürecini hýzlandýrýr.Tahýl aðýrlýklý bir beslenme rejimi, baðýrsak kanseri riskini yarý yarýya azaltýyor..<p align="justify" Fasulye:Fasulye,C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastalýðý ve kanseri önleyen antioksidanlar açýsýndan zengindir. Ayrýca B vitamini seks hormonlarýný kuvvetlendirir..<p align="justify" Pancar: Demir ve folik asit açýsýndan zengin olan pancar eski çaðladan beri kan hastalýklarýnýn tedavisinde kullanýlmaktadýr. Amerikalý uzmanlar pancar suyunun sarýlýk tedavisinde de etkili olduðunu belirtiyor..<p align="justify" Lahana: Kanserli hücrelerin çoðalmasýný önleyen karoten maddesi içerir..<p align="justify" Havuç: Tam 40 araþtýrma havuç tüketimi arttýkça kanser riskinin azaldýðýný ortaya koymuþtur.Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açýsýndan zengin oluþudur..<p align="justify" Nohut: Yað düzeyi düþük ve kolesterol içermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum,bakýr,manganez, betakaroten ve folik asit açýsýndan zengindir. Göðüs kanserine karþý korur..<p align="justify" Ýncir: Potasyum,demir ve kalsiyum içerir.Sindirim sistemine yardýmcý olur. Eski çaðlarda kanserli hücrelerin tedavisinde kullanýlan incir, modern týp tarafýndan da kansere karþý koruyucu olarak öneriliyor..<p align="justify" Sarýmsak: Baðýþýklýk sistemini güçlendirdiði ve kansere, yüksek kolesterole,kalp ve dolaþým sistemi hastalýklarýna karþý koruyucu etkisi vardýr..<p align="justify" Fýndýk: Kalp krizine karþý koruyucu olan E vitamini açýsýndan zengin bir besindir. Her gün yenilen bir avuç fýndýk kansere ve kýrýþýklýklara karþý koruyucudur..<p align="justify" Mercimek: B vitamini,demir,kalsiyum,magnezyum,fosfor ve potasyum içerir. Lifli özelliði kandaki kolesterol oranýný düþürür. Þeker ve kalp hastalarý için yararlýdýr..<p align="justify" Zeytinyaðý: Ýçindeki omega yað asitleri,kandaki kolesterol düzeyini dengede tutar. Antioksidan özelliði olan E vitamini açýsýndan da zengindir.Bu sayede kalp krizi,felç,kanser ve erken yaþlanmaya karþý beyni koruyucu etkiye sahiptir..<p align="justify" Soðan: Baðýþýklýk sistemini güçlendirir.Ýçerdiði allicin ve sülfür; mide ve baðýrsak kanserine karþý koruyucu etkiye sahiptir. Son araþtýrmalar kemik erimesine karþý,peynir ve sütten daha etkili olduðunu göstermiþtir..<p align="justify" Þeftali: Teki bile insanýn C vitamini ihtiyacýnýn %50,sini karþýlayabilir.Sindirimi kolaydýr.Kansere ve kalp krizine karþý koruyucu olan betakaroten açýsýndan da zengindir.Bir tanesinde 33 kalori vardýr..<p align="justify" Pirinç: Pirinç mükemmel bir enerji kaynaðýdýr.E ve B vitaminleri açýsýndan zengindir. Baðýrsak kanserine karþý koruyucu olan pirinç,kolesterolü düþürerek kalp krizi riskini de azaltýr. .<p align="justify" Çilek: Kolesterol düzeyini düþürür ve sindirim sistemini düzenler. Ellegic asit adý verilen kansersavan bir maddeyi de içerir..<p align="justify" Domates: Likopen açýsýndan zengin ender bitkilerden biridir. Likopen,pankreas gibi çeþitli kanser hastalýklarýný önleme konusunda hayati önemdedir. C vitamini açýsýndan zengindir ve baðýþýklýk sistemini kuvvetlendirir. Lifli bir besin olmasý da baðýrsak kanseri riskini azaltýr.KANSIZLIK.<p align="justify" Hurma: Hurmalarýn birçoðu yüksek oranda demir içerir. Besin deðeri yüksek ve önemli bir enerji kaynaðýdýrlar. Doðal müshil etkisine sahiptir. Daha yüksek oranda su ve daha düþük kalori içerir.KARACÝÐER.<p align="justify" Enginar: Cynarine adlý madde en sert yiyecekleri dahi sindirimine yardýmcý olur.Karaciðer hastalarýnýn yaný sýra romatizma, artirit ve gut hastalýðýna yakalananlarla,hamilelere þiddetle tavsiye edilir..<p align="justify" Meyan kökü: Dünya üzerinde birçok kabile yüzyýllardýr ülser, artirit, bronþit ve karaciðer rahatsýzlýklarýna karþý "doðal ilaç" olarak kullanýr..<p align="justify" Adrenalini yükseltir,insanýn strese girmesini engeller, kan basýncýný düþürür. .<p align="justify" Zerdeçal: Karaciðer rahatsýzlýklarýnýn yaný sýra sindirime de yardýmcý olur.KARIN AÐRISI.<p align="justify" Papatya çayý: Baðýrsak yollarýndaki gazý çýkartýr, sindirim sistemini düzenler, dengeler, mide aðrýsýný keser.KEMÝK ERÝMESÝ.<p align="justify" Kayýsý:Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir..<p align="justify" Süt : Kalsiyum,protein,B2-A-E-D vitaminleri,folik asit,fosfor ve demir kaynaðýdýr. Kalsiyum,D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve diþleri güçlendirmek için çalýþýr.Bunlarýn eksikliði kemikleri eritir.KÝLO KAYBI.<p align="justify" Çikolatalý puding: Bu sayede vücuttaki kan istediði protein ve mineralleri alýr. Kilo kaybý yaþayanlarýn günde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesi gerekiyor..<p align="justify" Peynir: 100 gramýnda 78 kalori bulunuyor..<p align="justify" Yumurta: Günde 2 yumurta kadýnlarýn günlük protein ihtiyacýnýn 4’te 1’ini, erkeðin ise 5’te birini karþýlar.A,D,E ve B vitaminleri içeren yumurtadaki selenyum maddesi,bebeklerde sindirim sorunlarýný çözer, yetiþkinleri de kansere karþý korur..<p align="justify" Dondurma :Günde 2 top vanilyalý dondurma yemek,insan vücudunun günlük protein ihtiyacýnýn yüzde 20’sini karþýlar..<p align="justify" Salam : B vitamini,demir,sodyum ve potasyum deposudur.TANSÝYON.<p align="justify" Rezene: Ýçerdiði potasyum sayesinde tansiyonu düzenler.Kan hücreleri için gerekli olan folik asidi de bol miktarda bulundurur. Rezene çayý sindirim için iyidir..<p align="justify" Tahýl: Kan damarlarýný gevþeten ve rahatlatan bir tür fotosentez kimyasal maddesi içeriyor.Bu sayede kanýn damarlardan daha rahat geçmesini saðlýyor. Tahýl yemek sebzelere oranla vücutta daha fazla kalori yakýlmasýný saðlar. Kalorinin azalmasý tansiyonu düzenler..<p align="justify" Un : Yapýldýðý tahýlýn besin deðerlerini içerir.B ve E vitamini,demir ve magnezyum açýsýndan oldukça zengindir..<p align="justify" Karaciðer: Saðlýklý bir baðýþýklýk sistemi,cilt ve keskin gözler için gerekli olan A vitamini açýsýndan zengindir.Küçük bir porsiyonu günlük A vitamini ve demir ile aylýk B12 vitamini ihtiyacýný giderir.LAKTOZ DAYANIKSIZLIÐI.<p align="justify" Badem: Yüksek oranda kalsiyum, magnezyum,potasyum,fosfor,E vitamini,B2 vitamini, antioksidan içerir.Bu nedenle laktoz (süt þekeri) dayanýksýzlýðý bulunan ve günlük gýdalar yiyemeyen kiþiler için badem ideal bir besin kaynaðýdýr.MENOPOZ.<p align="justify" Nohut : Sebze hormonu "fitoöstrojen" içerir.Bunlar östrojenin vücuttaki etkilerini dengeler ve menopozun yarattýðý etkilere karþý korur.Protein bakýmýndan en zengin sebzelerdendir.Kola : Kafein vücudun yorgunluðunu alýr ve konsantrasyonu saðlar..<p align="justify" Üzüm : Ýçerdiði "elajik" asit sayesinde kemik erimesine karþý korur. Kandaki östrojen seviyesini yükseltir ve menopoz aðrýlarýný en aza indirir..<p align="justify" Kuru erik: Sadece iki-üç adet yemek dahi vücudun ihtiyacý olan antioksidanlarý karþýlar. Ýdrar yollarý kaslarýný rahatlatýr ve kolon kanserine karþý korur.Demir,A vitamini, B6 vitamini ve potasyum içerir.Ýçerdiði yüksek orandaki bor minerali sayesinde menopoz döneminde östrojen seviyesini dengede tutar..<p align="justify" Tatlý patates: Adrenal salgýlayan bezleri güçlendirerek vücuda enerji saðlar.Fosfor, magnezyum,kalsiyum,C vitamini,potasyum ve folik asit içerir.MÝDENÝZ RAHATSIZSA.<p align="justify" Tarçýn: Mide yanmalarýný ve kusma hissini alýr..<p align="justify" Hindistan cevizi: Sütlü içeceklere eklendiði zaman mideyi gevþetici ve gazýný alýcý bir etki yaratýr.Mide bulantýlarýný önler..<p align="justify" Lahana :Mayalanma sýrasýnda laktik asit üretir.Bu da sindirim sistemindeki zararlý bakterileri öldürerek sindirime yardýmcý olur.ROMATÝZMA.<p align="justify" Enginar:Vücuttaki zehiri atmasý nedeniyle Romatizma,gut hastalýðý ve eklem yanmasýna karþý birebirdir.Folik asit ve potasyum kemikleri güçlendirir..<p align="justify" Domates:C vitamini boldur..<p align="justify" Tahýl : Ýçerdiði doðal kimyasallar,romatizmanýn yol açtýðý eklem yanmalarý ve romatizma aðrýlarýný hafifletir..<p align="justify" Kekik : Timol adý verilen bir tür doðal yað,vücuttaki diðer yaðlarýn parçalanmasýný saðlar.Kekik yaðý banyoda sürüldüðü zaman romatizma aðrýlarýný azaltýr..<p align="justify" Zencefil: Uyarýcý etkileri kan damarlarýný geniþletip kan dolaþýmýný artýrarak romatizma aðrýlarý ve yanmalarý yok eder.SÝNDÝRÝM SORUNLARI.<p align="justify" Arpa : Ýçerdiði kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini vücuda direnç kazandýrýr.Ayrýca ABD’deki bir araþtýrma, 6 ay boyunca her gün arpa ürünü þeylerin yenmesinin kolesterol oranýný yüzde 15 düþürdüðünü kanýtladý..<p align="justify" Yoðurt: Günde 150 gram yoðurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacýný karþýlar.Meyveli yoðurtlara 3 çay kaþýðý þeker eklendiði için þeker oranlarý daha yüksektir. Yoðurttaki potasyum,kan basýncý ve kalp atýþlarýný düzenler. Midenin yiyecekleri düzenli olarak öðütmesini saðlar.SÝSTÝT.<p align="justify" Kuþkonmaz:Folik asit,C ve E vitaminleri içerir.Yenilen besinlerin vücuttaki zehirli kalýntýlarýný atmayý saðlar.Karaciðer ve böbreklerin çalýþmasýný kolaylaþtýrýr,destekler.Bu nedenle doktorlar, sistit hastalarýnýn mutlaka kuþkonmaz yemeleri gerektiðini söylüyor.STRES.<p align="justify" Meyan kökü:Antivirüs etkisi vardýr.Karaciðeri korur. Adrenalin salgýlanmasýný dengeler. Stresle baþa çýkabilmek için gerekli olan kortizol hormonunu salgýlatýr.TÝROÝD.<p align="justify" Midye: Omega-3 yaðý açýsýndan zengin bir besin kaynaðýdýr. Ýçerdiði selenyum minerali tiroit bezlerinin normal iþleyiþi için gereklidir.ÜLSER.<p align="justify" Lahana: Ülseri olan kiþiler için tonik, yani mideyi temizleyici etki yaratýr.Yüksek oranda C vitamini içerir.Kýrmýzý lahana vücutta antioksidan özelliðe sahip A vitamini içerir.Kanseri önleyici etkiye sahiptir.Çið olarak salatalara katýlmasý tavsiye edilir.Biber : Yeþil biberde; A,C,B1,B2 ve E vitaminleri bulunuyor. Biber,mide salgýsýný artýrdýðý için,gastrit ve ülseri olanlara da tavsiye ediliyor. Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir.VÜCUT SU TUTMUÞSA.<p align="justify" Kuþ üzümü:100 gramý günlük C vitamini ihtiyacýnýn tam 3 katýný karþýlar.Antibakteriyel ve yanmayý önleyici etkileri vardýr. Zengin potasyum ve düþük tuz içeriði, dehidratasyonu olanlar için önemli bir doðal ilaçtýr..<p align="justify" Kabak: 100 gram kabak günlük folik asit ihtiyacýnýn 4’te birini karþýlar. Yüksek orandaki potasyum sývý-tuz dengesini saðlar.Tahýl: Ýdrar yollarýný açýcý,çalýþtýrýcý ve rahatlatýcý etkileri sayesinde dehidratasyonu rahatsýzlýðý bulunanlarýn yemeleri gerekir.Mideyi rahatlatýcý özelliði vardýr.ÞÝFALI BÝTKÝLER.<p align="justify" ADAÇAYI: Mide ve baðýrsak gazlarýný giderir.Mide bulantýsýný keser.Hazým sisteminin düzenli çalýþmasýný saðlar.Göðsü yumuþatýr. Astým hastalarý için yararlýdýr.Bu uyarýcý bitki kan dolaþýmýný hýzlandýrýr.Hücre yenilenmesini ve cildin elastikiyetinin artmasýný saðlar. Bu bitkiyle sivilcelerinizden de kurtulabilirsiniz.AHLAT: (yaban armudu) : Gülgillerden; kendi kendine yetiþen ve üzerine armut aþýlanan bir aðaçtýr.Yemiþi iyice olgunlaþtýktan sonra yenir.Faydasý : Meyveleri, ishal keser.Zehirli hayvan sokmalarýnda da filizleri dövülüp, konur.AHUDUDU: : Gülgillerden; böðürtlen gibi çalý halinde, dikenli bir bitkidir. Kümeler halindedir.Kendiliðinden yetiþir.Meyvesi duta benzer.Sarýmtýrak kýrmýzý portakal renginde,sulu ve güzel kokuludur. Meyvesi toplanýp,kurutulur.Reçel, þurup ve likör yapýlýr.Meyve olarak da yenir.Faydasý : Kaný temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atýlmasýný saðlar. Terletir ve idrar söktürür,kabýzlýðý giderir,vücuda dinçlik verir, romatizma,mafsal kireçlenmesi,nikris,boðaz,bademcik ve göz iltihaplarýnda kullanýlýr.Kansýzlýk ve veremde çok iyi bir gýdadýr. Ateþ’i düþürür.Üre ve þeker hastalarýna da faydalýdýr. Mide ülseri olanlarýn kullanmamalarý gerekir.<p align="justify" ALOE VERA (Sarýsabýr): Eski yunanlýlarýnda güzelleþmek için kullandýklarý bir bitki.Yýpranmýþ ciltleri onarmak ve nemlendirmek için son derece yararlý. Akne sýcaktan kaynaklanan kaþýntýlara karþý cildi koruyor.Yýpranmýþ saçlarý onarýyor ve nemlendiriyor.ARMUT:Sulu ve tatlý bir meyvedir.Rengi sarý ile yeþil arasýnda deðiþir.Ýçinde A,B1,B2,B3,B6,ve C vitaminleri bulunur.Bu meyve yemeklerden önce yenmelidir.Armut kandaki üre asidi ve üre tuzlarýný dýþarý attýðýndan,böbreklerin düzenli çalýþmasýna yardýmcý olur.<p align="justify" Faydasý : Nezle’yi geçirir,hazmý kolaylaþtýrýp çarpýntýyý önler, sinirleri yatýþtýrarak beyni çalýþtýrýr.Kabýzlýðý önleyerek idrar söktürür, böbrek kum ve taþlarýnýn dökülmesine yardým eder, tansiyonu düþürür,kaný temizler,hamilelerin kusmalarýný önler. Mafsal kireçlenmesi,nikris ve romatizma tedavisinde faydalýdýr.AT KESTANESÝ: Atkestanegiller familyasýndan;süs olarak yetiþtirilen iri bir gölge aðacýdýr.Nisan-Temmuz aylarýnda çiçek açar. Meyveleri kestaneye benzer.Ýçinde niþasta,saponin ve yað vardýr.Faydasý : Kabuklarýndan yapýlan ilaçlar ateþi düþürür.Vücuda kuvvet verir.Tohumlarý ise romatizma ve mafsal aðrýlarýný giderir. Varis flebit ve basur memelerinin tedavisinde ve deri çatlaklarýný gidermekte kullanýlýr.AVOKADO: Çok kalorili olmasýna raðmen içerdiði Glutathion süper bir hücre koruyucusudur,çünkü en iyi antioksidant týr. Antioksidant lar hücrelerin yaþlanmasýný yavaþlatýrlar ve kanseri önlerler. Tüm meyveler arasýnda protein bakýmýndan en zengin olanýdýr.Bol miktarda E vitamini de içerir.Bu vitamin kalp ve deriyi koruyarak dolaþýmý düzene sokar.Ayrýca potasyum ve B6 vitamini de içerir.Kadýnlar açýsýndan çok gereklidir.AYVA: Vitamini bol bir meyvedir.Her bölgede yetiþir,limon ve ekmek ayvasý olarak iki çeþidi vardýr.Altýn sarýsý renkli ve hoþ kokulu bir meyve olan ayva A ve B Vitaminleri yönünden çok zengin olan bu meyvenin bileþiminde tanin ve kireçli tuzlar bulunur.Faydasý : Ýshal ve dizanteriyi keser,mide ve baðýrsaklarý güçlendirir, kaný temizler,karaciðeri çalýþtýrýr,safra akýþýný saðlayarak çarpýntýyý giderir.Kadýnlardaki beyaz akýntýyý keser. Bronþit,müzmin öksürük ve verem tedavisinde kullanýlýr.Merhem olarak kullanýlýrsa el ayak ve meme ucu çatlaklarýný,egzamaya,yüz ve boyun kýrýþýklýðýný giderir.Yapraklarýndan yapýlan çay gerginliðe iyi gelir.Tohumlarý soðuk algýnlýðý ve boðaz aðrýsýnda kullanýlýr.BAL: Bal, kansýzlar için kan deposudur. Bal ilik bir beze sürülüp boðaza sarýlýrsa boðaz ve gýrtlak aðrýlarý kesilir.Sinirleri bozulanlarý ve uykusuzlarý sakinleþtirir. Süt ile bol sulandýrýlýp içilirse þeritleri öldürür.Bir miktar sirke ile karýþtýrýlýp aðýz çalkalanýrsa, aðýzda koku kalmaz.BAKLA: Ýdrar yollarýný temizler. Böbrek aðrýlarýný dindirir. Böbrek iltihaplarýný giderir.Böbrek kum ve taþlarýnýn düþürülmesine yardýmcý olur.BÝBERÝYE:Eski zamanlarda gençliði geri getiren bitki olarak adlandýrýlan biberiye,sivilcelere iyi geliyor.Cildin esnekliðini ve sýklýðýný artýrýyor. Bir litre suya, biberiye ve kekik yaðýndan iki kaþýk ekleyin.Bu karýþýmý cildinizi temizlemek ve yumuþatmak için kullanýn.BÖÐÜRTLEN: (tilkiüzümü) :Gülgillerden bahçe çitlerinde, ol kenarlarýnda kendiliðinden yetiþen, dikenli bir çalýdýr.Yemiþi ahududuya benzer, fakat ondan küçüktür.Önceleri kýrmýzý iken sonralarý kararýr.Yapraklarý;çiçekleri açmadan toplanýp,kurutulur.Faydasý : Ýdrar söktürür,ayaklardaki þiþlikleri indirir.Yüksek tansiyonu düþürür. Gözlerdeki zafiyeti giderir.Mesane taþlarýnýn düþmesine yardýmcý olur.Aðýz,dil,diþ eti ve bademcik iltihaplarýný giderir.Kadýnlarda görülen beyaz akýntýyý keser. Haricen kullanýldýðý takdirde aðrýlarý dindirir, yanýklarý iyileþtirir.Kökü kaynatýlýp,suyu içilecek olursa kandaki þeker miktarýný düþürür.CEVÝZ AÐACI: Uzun ömürlü; gövdesi kalýn, kerestesi ve meyvesi deðerli ulu bir aðaçtýr. Yemiþi niþastalý ve yaðlýdýr. Hekimlikte; yapraklarý,meyvesinin üzerindeki yeþil kabuklarý ve yaðý kullanýlýr. Bir çok çeþidi vardýr.Faydasý : Yapraklarý ve kabuklarý ile hazýrlanan ilaçlar kaný temizler,kansýzlýðý giderir. Ýshal ve dizanteriyi keser.Verem ve þeker hastalýðýnda hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Kadýnlarda görülen beyaz akýntýyý keser.El ve ayak donuklarýnda, deri çatlaklarýnda faydalýdýr. Saç ve elleri boyamakta da kullanýlýr. Çok kuvvetli bir besin olduðundan fazla yememek gerekir.Cevizyaðý,raþitizm ve sýracada faydalýdýr. Kabýzlýðý giderir.Baðýrsak solucanlarýný düþürür.Derinin yanmasýný önler.ÇAKAL ERÝÐÝ: Bir çeþit eriktir.Aðacý bodurdur.Çiçekleri beyazdýr ve yapraklarýndan önce çýkar.Meyvesi yuvarlak ve yeþil ve tadý buruktur. Çiçekleri; Mart ve Nisan aylarýnda toplanýp,kurutulur.Faydasý : Ýshali keser, mide ve baðýrsaklarýn düzenli çalýþmasýný saðlar. Ateþli hastalarýn kalbini kuvvetlendirir.Terletir ve vücutta biriken zehirli maddelerin atýlmasýný saðlar.Boðaz ve bademcik iltihaplarýný giderir.Anne sütünü artýrýr.ÇAMAÐACI: Birçok çeþidi olan bir aðaçtýr.Kozalaklarý ilk yýl kapalýdýr.Ýkinci yýl açýlýp,kurur ve aðacýn dibine düþer. Ýlaç yapýmýnda; tomurcuðu,palamutu,kozalaðý, filizleri ve çýrasý kullanýlýr.Faydasý : Balgam söktürür. Müzmin öksürüðü keser. Kolay doðum yapmayý saðlar.ÇAM FISTIÐI: Bronþit, verem,akciðer hastalýklarýnýn çabuk iyileþmesine yardýmcý olur. Ruhi çöküntüyü giderir. Kalp hastalýklarýnda da faydalýdýr.ÇAY: Binlerce yýllýk bir bitki olan çayýn yapraklarý güzelleþmek içinde kullanýlýyor.Yaðlý bir cildiniz varsa, çaydan bir tonik olarak faydalanabilirsiniz.Gözleriniz þiþse iki soðuk çay poþetini göz kapaklarýnýzýn üstünde bekletin.Saçlarýnýzýn eskisinden daha parlak görünmesini istiyorsanýz, þampuandan sonra çayla durulayýn.Farký göreceksiniz.ÇÝLEK: Gülgillerden saplarý sürüngen,çiçekleri beyaz bir bitkidir.Yemiþi pembe renkli olup,kokuludur.Faydasý : Vücudu kuvvetlendirir.Hasta olmayý önler.Ýdrar söktürür ve karýnda biriken suyu boþaltýr.Böbrek ve mesane hastalýklarýnýn iyileþmesine yardýmcý olur. Mide ve baðýrsak tembelliðini giderir.Sinirleri kuvvetlendirir.Yüksek tansiyonu ve kolesterolü düþürür. Baðýrsak kurtlarýný döker.Safra ifrazatýný arttýrýr ve safra taþlarýnýn dökülmesine yardýmcý olur. Karaciðer kifayetsizliðini ve þiþliðini giderir.Ateþi düþürür.Diþ etlerini güçlendiriyor, diþlerdeki tartarý önlüyor, aðýz kokularýný ve boðaz aðrýlarýný gideriyor. Cilde tazelik ve güzellik verir.Damar sertliði, mafsal iltihabý,romatizma,ve nýkriste de faydalýdýr.Þeker hastalarý da yiyebilir. Midesi zayýf olanlar suyunu içmelidir.ÇÖREKOTU: Ýþtah açar.Vücuda kuvvet ve dinçlik verir.Hazmý kolaylaþtýrýr. Mide ve baðýrsak gazlarýný söker.Koklanacak olursa baþ aðrýsýný keser.DOMATES: Patlýcangillerden bir çeþit bitkidir.Ürünü için yetiþtirilir. ataný Meksika ve Peru’dur.Yabani türünün meyveleri yuvarlak ve kiraz kadar küçüktür. Domatesin içeriðinde lycopin denilen bir madde bulunur.B,C vitamileri bakýmýndan zengindir. Gövde ve yapraklarýnda solanin denilen zehirli bir alkoloid bulunur.Faydasý : Bol idrar söktürür. Vücutta biriken zehirli maddelerin atýlmasýný ve kanýn durulmasýný saðlar, damar sertliðini giderir. Romatizma ve nikriste faydalýdýr. Safra ve böbrek taþlarýnýn düþürülmesine yardýmcý olur. Üremiyi düþürür. Hazmý kolaylaþtýrýr. Kabýzlýðý giderir. Mide ve baðýrsaklarýn düzenli bir þekilde çalýþmasýný saðlar. Cilde tazelik ve pembelik verir.Ýsiliði ve mayasýlý giderir. Nasýrlarýn sökülmesine yardýmcý olur. Çýbanlarýn olgunlaþmasýný saðlar. Arý sokmasýnda ve yanýklarýn tedavisinde faydalanýlýr. Kansere karþý korur.Midesi zayýf olanlar,böbrek ve mesanelerinde iltihap olanlar,suyunu içmelidirler.DUT: Beyaz dut yapraklarý idrar söktürür.Vücutta biriken suyu boþaltýr. Aç karnýna yenen beyaz dut baðýrsak solucanlarýný söktürür.EBEGÜMECÝ: Göðsü yumuþatýr.Öksürük keser.Mide bulantýsý ve kusmalarý önler.Ateþi düþürüp vücuda rahatlýk verir.Boðaz ve bademcik iltihaplarýný giderir.Diþeti hastalýklarýný tedavi eder.Bu bitkinin yapraklarý tahriþ olan cildi dýþ etkenlere karþý korur.Cildi nemlendirir ve yumuþatýr.Ebegümeciyle kan dolaþýmýný hýzlandýrabilir, bað dokusunun elastikiyetini artýrabilirsiniz.Ayrýca göz altýndaki kýrýþýklara ve þiþliklere de iyi gelir.ENGÝNAR: Kandaki üre ve kolesterolü düþürür.Ýdrar söktürür. Kandaki þeker miktarýný ayarlar.Damar sertliði ve kalp hastalýklarýný önler.Böbrekteki kumlarýn dökülmesine yardýmcý olur.Prostat, meme ve rahim aðzý kanserine karþý iyi gelir. Enginarýn içinde bulunan Silymarin maddesinin,hücrelerin hasar görmesini engellediðine iþaret eden araþtýrmacýlar,ayrýca Silymarin maddesinin, prostat, meme ve rahim aðzý kanserini önleme konusunda da etkili olduðunu belirtti.Enginarýn içinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduðu,bu sebzeyi bol miktarda tüketenlerin, bulunduklarý yaþýn daha altýnda gösterdikleri belirtildi.EKÞÝ ELMA: (yabani elma) : Gülgillerden;ormanlarda yetiþen bir aðacýn meyvesidir. Meyveleri küçük ve çok ekþidir. Çiçekleri, açýk pembedir.Faydasý : Mide ve baðýrsaklardaki gazý boþaltýr. Buralardaki iltihaplarý giderir.ELMA: Günde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar.Ýki elma yerseniz, kalp ve dolaþým sorunlarýna karþý korunmuþ olursunuz. Kolesterolü yok eder ve kabýzlýðý önler. Sindirimi kolaylaþtýrýr. Kokusu rahatlatýr ve kan basýncýný düþürür.Artrit, romatizma ve gut hastalýklarýna karþý da yararlýdýr.FASULYE: Baklagillerden; barbunya, çalý, ayþekadýn, horoz gibi birçok çeþitleri olan bir bitki ve bunun sebze olarak kullanýlan yeþil ürünü ve kuru tohumlarýdýr.Faydasý : Taze fasulye,bedeni ve zihni yorgunluklarý giderir. Vücudun kuvvetlenmesini saðlar.Pankreas bezi’nin gereði gibi çalýþmasýna yardýmcý olur.Þeker hastalýðýný önler ve kandaki þeker miktarýný düþürür.Ýdrar tutukluðunu giderir.Albümini düþürür. Böbreklerdeki kum ve taþlarýn dökülmesine yardýmcý olur.Karaciðer yetersizliðini tedavi eder.Kalbi ve böbrekleri kuvvetlendirir ve kalp çarpýntýlarýný giderir.Zehirlenmelerden sonra yenilecek olursa; çabuk iyileþmeyi saðlar.Fasulye piþirilirken, piþirme suyunu 2-3 kere deðiþtirmek gerekir.FESLEÐEN: Sakinleþtirici ve yatýþtýrýcý özelliði vardýr.Enerji verir ve cildi rahatlatýr. Fesleðenli saç losyonlarýyla saç derisine masaj yaparak, onlarýn kökünü güçlendirebilirsiniz.Fesleðen yaðýyla selüloitlerinizden de kurtulmanýz mümkün.FINDIK: Palamutgillerden; kuzey yarýmküresinin ýlýk yerlerinde ve yurdumuzun en çok Karadeniz Bölgesinde yetiþen ufak bir aðaçtýr.Meyvesi (Fýndýk), sert bir kabuk içindedir. Ýçeriðinde niþasta ve yað vardýr.Faydasý : Bedeni ve zihni yorgunluðu giderir.Vücuda kuvvet verir.Nekahet devresinin çabuk geçmesini saðlar.Hamilelere de faydalýdýr.Dövülmüþ yenirse öksürüðü keser. Varise faydalýdýr. Fýndýk yaðý,böbrek aðrýlarýný giderir.Kum ve taþlarýn düþürülmesinde yardýmcý olur.Baðýrsak solucanlarýný düþürür. Sarada da faydalýdýr. Mideleri hasta olanlar,damar sertliði ve yüksek tansiyondan þikayet edenler,çok az yemelidirler.<p align="justify" GREYFURT: C vitamini bakýmýndan çok zengindir.Yarým greyfurt günlük C vitamini ihtiyacýnýn yüzde altmýþýný saðlar. Kolesterol oranýný düþüren pektin maddesi bulunur. Kansere karþý koruyucu özellik taþýr.Ýþtah açar.HAVUÇ: Havuç Unbelliferae familyasýndan iki yýllýk bir bitkidir. Bilimsel adý Daucuz carota olan sebze önemli miktarlarda B1 ve B2 vitaminlerini de içerir. Havuçta bol miktarda þeker de bulunur.Faydasý :Havuç suyunun mide ve baðýrsak rahatsýzlýklarýna iyi geldiði bildirilmiþtir.HELVACI KABAÐI: (kestanekabaðý) : Kabakgillerden tatlýsý yapýlan bir çeþit kabaktýr.Yapraklarý uzun ve büyüktür. Ev ilaçlarýnda çekirdekleri kullanýlýr.Faydasý : Baðýrsak kurtlarýnýn düþürülmesinde yardýmcý olur.IHLAMUR: Ihlamurgiller familyasýndan; kerestesi güzel, bir gölge aðacý ve bunun kurutularak çay gibi haþlanýp içilen güzel kokulu çiçeðidir.Temmuz ve aðustos aylarýnda toplanýp, kurutulur. Birçok çeþidi vardýr.Faydasý :Sinirleri kuvvetlendirir,sinir bozukluðunu giderir. Uyku verir.Kan dolaþýmýnýn normal olmasýný saðlar. Kansýzlýðý giderir.Kalp kifayetsizliðinde faydalýdýr.Damar kireçlenmesini önler. Böbrekleri ve mesaneyi temizler, idrar söktürür, kum döker,taþ oluþmasýný önler,ter söktürür.Grip ve soðuk algýnlýðýnýn þikayetlerini giderirGöðsü ve bronþlarý yumuþatýr. Mide ifrazatýný artýrýr.Balla karýþtýrýlýp içilirse,mide ülserine faydalýdýr. Kabýzlýðý ve baðýrsak spazmýný giderir.Boyun ve yüze güzellik verir.Burkulma ve ezilmelerde aðrýyý keser. Saç dökülmesini önler.ISIRGAN OTU: Isýrgangillerden ilkbaharda yetiþen,her tarafý sert tüylerle kaplý bir büyük ottur.Tüylerinin içeriðinde formik asit vardýr.Sürüldüðü yeri kaþýndýrýr ve yakar.Tohumlarý da kullanýlýr.Faydasý : Dýþtan tatbik edildiði zaman,iç organlarda biriken kaný çeker. Romatizma ve mafsal aðrýlarýný dindirir.Burun kanamasýný keser.Egzamanýn þikayetlerini giderir.Aybaþý kanamalarýnýn düzenli olmasýný saðlar.Böbrek kumlarýný döker. Balgam söktürür.Haricen tatbik edildiði zaman,dalak hastalýklarýna ve çýbanlara da faydalýdýr.ISPANAK: Kalp hastalýklarýna,felce,yüksek tansiyona, yaþlýlýðýn getirdiði göz hastalýklarýna, kansere,hatta piþik rahatsýzlýklara karþý da etkili bir sebze.Göz hastalýklarýna ve derideki lekelenmelere karþý etkili.Ispanak içerdiði iki kimyasal madde sayesinde görme bozukluklarýna karþý etkili. Haftada 6 kez ýspanak yiyenlerin % 86 oranýnda yaþýn ilerlemesiyle birlikte ortaya çýkan derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarýnýn olmayacaðýný gösteriyor. Ayrýca yaþla birlikte ortaya çýkan göz hastalýklarýna karþý da etkili.Bir porsiyon ýspanak,günlük demir ihtiyacýmýzýn onda birini karþýlýyor.ÝNCÝR: Baðýrsaklarý yumuþatýr.Kabýzlýðý giderir.Bronþit,öksürük ve boðaz aðrýlarýnda faydalýdýr.Enerji verir.KARA LAHANA: Turpgiller familyasýndan iri ve kalýn yapraklý bir bitkidir. En çok yetiþtirileni baþ lahanadýr.Yurdumuzun bütün bölgelerinde yetiþir. Baþlýca çeþitleri: Kemer lahanasý, Batman lahanasý, köse lahanasý, Brüksel lahanasý ve kara lahana. Lahana C vitamini bakýmýndan zengindir. Yapýsýnda kükürt bulunur. Çið olarak yemek veya sýkarak suyunu içmek daha faydalýdýr.Faydasý : Kansýzlýðý giderir,idrar söktürür. Vücutta biriken zehirli maddelerin atýlmasýný saðlar. Mide ve baðýrsak yaralarýný yumuþatýr. Kabýzlýðý giderir.Kandaki þeker miktarýný düþürür.Vücudu hastalýklara ve kansere karþý korur.Göðüs ucu çatlaklarýný giderir. Sarýlýk ve safra kesesi hastalýklarý için iyidir. Astýmda faydalýdýr. Romatizma, siyatik, lumbago ve Apsede yararlýdýr. Ses kýsýklýðýný giderir, iþtah açar.BGuatr olanlar yememelidir.<p align="justify" KEKÝK: Etlere,köftelere vb. hoþ bir tad veren güzel kokulu ottur. Kekik çayý, soðuk algýnlýðýna, boðaz aðrýsýna çok iyi gelir. kekikte bulunan «timol» tabii antibiyotiktir. Kekik çayý emzikli anneler için de çok faydalýdýr..<p align="justify" Faydasý :Bir avuç kekiði 3 bardak kaynar suya atýp,15 dak.demlendirin.Süzün ve için. KESTANE: Kayýngiller familyasýndan; kýþýn yapraklarýný döken, 25 - 30 metre boyunda bir aðaçtýr.Yapraklarý geniþ ve meyveleri iridir.Faydasý : Kabuklarýnýn suda kaynatýlmasý ile hazýrlanan ilaç; teþ düþürür ve sinirleri yatýþtýrýr.Meyvesi, kaslarý kuvvetlendirir.Kan dolaþýmýný düzenler.Bedeni ve zihni yorgunluðu giderir. Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler. Karaciðer yorgunluðu ve þiþliðini geçirir. Kansýzlýðý giderir.Mideyi kuvvetlendirir. Damar sertliði ve yüksek tansiyondan þikayet edenlerle,þeker hastalarý yememelidir.<p align="justify" KIRMIZIBÝBER: Bulaþýcý hastalýklara karþý etkili.Vücudun özellikle bulaþýcý hastalýklara karþý olan direncini artýrýyor. Portakaldan daha fazla miktarda C vitamini içeren bu sebze,ayný zamanda içerdiði beta karoten ile baðýþýklýk sistemimizi güçlendiriyor. Kýrmýzý biber mide suyu ve tükürük oluþumunu artýrýr, sindirimi kolaylaþtýrýr, romatizma,mafsal ve diþ aðrýlarýný azaltýr, kramplarý giderir,kolera ve azaltýr ve kanser tedavisinde kullanýlýr. Terlemeyi artýrýr, gut hastalýklarý baþta olmak üzere bir çok hastalýða iyi gelir.Kanser riskini azaltýr, öksürük ve boðaz aðrýlarýný gidermede (gargara olarak) kullanýlýr,sinir hastalýklarý için doðal yatýþtýrýcýdýr,vücuttaki aþýrý yað ve kolesterol birikiminin önlenmesini saðlar.Anti bakteriyel etkisi ile hastalýklarýn önlenmesinde de etkili olan kýrmýzý biber ülkemizde aðýrlýklý olarak Kahramanmaraþ, Gaziantep ve Þanlýurfa olmak üzere Güney ve Güneydoðu illerinde fazlaca tüketilir.KÝRAZ: Gülgiller familyasýndan; anayurdu Asya olan, düz kabuklu bir çeþit aðaç veya aðaçcýktýr. Genellikle yapraklanmadan önce çiçek açar. Meyvesi, etli ve tek çekirdeklidir. Ev ilaçlarýnda saplarý, meyvesi, kabuðu ve çiçekleri kullanýlýr.Faydasý : Aspirin yerine kiraz. Kiraz yemek aðrýlarýn dindirilmesinde aspirinden çok daha etkili oluyor.20 kirazda 12-25 miligram arasýnda antosiyanin bulunduðu ve bu maddenin aðrý kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduðu görüldü. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattýðýna da tanýk olundu. Günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla özdeþ etki yaratýyor.Ýdrar söktürür. Böbreklerde biriken zararlý maddelerin atýlmasýna yardýmcý olur. Kabýzlýðý giderir.Kanýn temizlenmesine yardým eder. Nikris,romatizma,damar sertliði ve mafsal kireçlenmesinde faydalýdýr. Karaciðer þiþliðine iyi gelir.Safra akýþýný normale döndürür. Sivilceleri önler.Susuzluðu giderir.Kabuklarý ishali keser. Ateþi düþürür.Çiçekleri göðsü yumuþatýr ve öksürüðü giderir.KUÞBURNU: Vitamin deposu,Kuþburnu insanlarýn bu zamana kadar tanýdýklarý en güçlü vitamin deposu olarak gösteriliyor.Faydasý : Ýhtiva ettiði bol miktarda C vitamini dolayýsýyla vücut direncini yükseltiyor.Romatizmalýlar için en önemli gýdadýr. Kaný inceltip toksinlerini çözer.Kan devir daimini hýzlandýrýr. Pankreasý ikaz ederek daha fazla insulin salgýlanmasýna sebep olarak, þeker hastalýðýnda etkilidir. Kuþburnu kansere sebep olan toksik maddeleri vücutta temizlediði için bu hastalýða sebep olacak geliþmeleri engeller.MAYDANOZ: Maydanozgiller familyasýndan;yapraklarý güzel kokulu ve parçalý,kazýk köklü, 30 - 100 cm boyunda,iki yýllýk otsu bir bitkidir. Çiçekleri þemsiye halindedir.Tohumlarý ufak ve esmerdir.Meyvelerinin içeriðinde uçucu bir yað ile apiin adlý bir glikozit vardýr. Kökünde,biraz uçucu yað,müsilaj ve apiin vardýr. Yapraklarý,kökü ve meyvesi kullanýlýr.Faydasý : Ýdrar söktürür.Ýþtah açar.Ýltihaplý yaralarýn iyileþmesini saðlar. Aybaþý sancýlarýný keser. Sürmenajda faydalýdýr. Yüksek tansiyonu düþürür.Kalbin yorulmasýný önler. Kansýzlýðý giderir.Kansere karþý korur.Karaciðer þiþliðini giderir. Safra akýþýný kolaylaþtýrýr.Vücuttaki zehirli maddelerin atýlmasýný kolaylaþtýrýr.Vücutta biriken suyu boþaltýr.Böbrek taþlarýnýn düþürülmesine yardýmcý olur. Romatizmada faydalýdýr. Mide ve baðýrsaklarda gaz birikmesini önler. Baðýrsak solucanlarýnýn düþürülmesine yardýmcý olur. Aybaþý kanamalarýnýn düzenli olmasýný saðlar. Anne sütünü azaltýr ve böylelikle memelerin þiþmesini önler. Cinsel istekleri artýrýr. Görme gücünü artýrýr. Böbrek iltihabý olanlar maydanoz yememelidir.MISIR: Buðdaygiller familyasýndan;180 - 200 cm boyunda, dik ve yüksek gövdeli,geniþ þerit yapraklý,bir yýllýk bir bitkidir. Kökü kalýn ve saçaklýdýr.Yapraklarý þerit gibi, uzun, paralel damarlý, sert ve sivri uçlu, sapsýz, kenarlarý,dalgalýdýr. Ýki çeþit çiçeði vardýr. Erkek çiçekler gövdenin ucunda salkým baþak þeklinde, diþi çiçekler ise yapraklarýn koltuðunda koçan halindedir. Diþi çiçeklerin stiluslarý uzundur ve kýnlarýnýn tepesinden dýþarý doðru sarkarlar. Bunlar mýsýr püskülü denilen kýsmý meydana getirirler.Meyvesi,koçaný üzerinde sýkýþýk þekilde dizilidir. Rengi açýk veya koyu sarý; esmer veya kýrmýzýmtýrak renklidir. Mýsýr püskülünün içeriðinde glikoz,maltoz gibi þekerler, sabit yað, steroller,reçine ve çok miktarda potasyum tuzlarý vardýr. Ýdrar söktürücü,idrar yollarýný temizleyici ve hararet verici olarak kullanýlýr..<p align="justify" Mýsýrözü yaðý.<p align="justify" Vitamin ve mineral miktarlarý yüksek olan bu hammaddelerden yapýlan þalgam suyunun insan saðlýðý için þüphesiz pek çok faydalarý vardýr.
– Ýþtahý açar,
– Laktik asit içerir, sindirimi kolaylaþtýrýr.
– B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatýþtýrýr.
– Mide ve karaciðere faydalýdýr,
– Kalsiyum, potasyum ve demir içerir,kemik ve diþleri kuvvetlendirir.
– Afrodizyak özelliði vardýr.
– 100 gramýnda 20 kalori olan þalgam,A–B–C vitamini içerir. Kalp, damar ve göz saðlýðý için faydalýdýr.
– Vücuttaki toksinleri atmak, kolesterolden uzaklaþmak, stresten kurtulmak için bolca yenip, suyu içilir.
– Ýdrar söktürücü, romatizma, nikris aðrýlarýna, mafsal þiþliklerine, böbrek kumu ve taþýnýn düþmesine, apse, dolama, kan çýbaný, donma, ergenlik sivilceleri, egzama, göðsü yumuþatýcý, akciðer ve bronþlarý temizler, boðaz iltihabýna, pekliðe, þeker hastalarýna verilir.
– Toksinleri atmaya yarayan, sütasidi ,f osfor, kalsiyum, potasyum, stresi önleyip sinirleri yatýþtýr..<p align="justify" Þeker ve vitamin yönünden çok zengin olan þalgam arsenik, kalsiyum ve madeni tuzlar içerir.Kansýzlýk için ideal bir ilaç olup, yapraklarý da kökü gibi kalsiyum demir,bakýr ve iyot içerir..<p align="justify" – Vücutta þiþliklerin üstüne konduðu gibi, el ve ayaðý donanlara haþlanýp lapasý sürülür..<p align="justify" – Haþlanan suyu ile saçlar yýkandýðýnda beyazlaþmayý önler..<p align="justify" – Kökünün haþlanýp içilmesi sindirim güçlüðünü giderir. Nikris hastalýðýna iyi gelir..<p align="justify" – Akciðer ve bronþlarý temizleyen þalgam, pekliði giderdiði gibi bazý cilt hastalýklarýnda da merhem gibi kullanýlýr.
– Yaþlýlarýn ayak üþümelerini gidermek için; kalýn, etlice soyulmuþ, 2 þalgam kabuðu, 1 çay bardaðý ýsýrgan otu ile 1 litre suda haþlanýp haftada 2 gün ayaklar bu suyla yýkanýr.TERE: Yapýsýndaki madeni tuzlar ve vitaminler sayesinde, kani mikroplardan temizler,bedenimizin hastalýklara karþý direncini artýrýr,idrarý söktürür,böbrekteki taþlarý eritir,ya da bunlarýn düþmesini kolaylaþtýrýr.Ýþtah açar,dokulardaki madeni tuzlarýn eksiðini tamamlar,kan yapar.Kandaki seker oranýný düþürdüðü için özellikle seker hastalarý için bol bol tere yemelidir.Güç vericidir, dermansýzlýk ve halsizliðe karþý bire bir ilaçtýr. Ayrýca, havanda dövüp cildin ya da yaranýn üstüne sarýldýðýnda, cilt hastalýklarýný, bað dokusu yangýnlarýný ve kýzýl yara denen þirpençeyi iyileþtirir.TURP: Gerçek bir þifâ kaynaðýdýr.Teneffüs yollarý için yararlýdýr. Bilhassa siyah turp böbreklere çok faydalýdýr. Turpun, tümörlerin ve kistlerin çözülmesinde etkili olduðu ileri sürülüyor. Kýrmýzý Adana turpu da yanlýþ beslenme ve hareketsizlikten dolayý vücutta meydana gelen kireçlenmeyi önlüyor.Faydasý :Bir kilo siyah turp rendeden geçirilir,biraz tuz atýp suyu tülbentle sýkýlýp çýkarýlýr.Aç karnýna yarim fincan içilirse, böbrek taþlarýný eritir.Bir hafta süreyle devam edilirse, çok faydasý görülür.ÜZÜM: Üzüm asmasýnýn glikozca zengin olan meyvesidir.Faydasý : Bedeni ve zihni gücü artýrýr. Kan yapar. Vücutta biriken zararlý maddelerin dýþarý atýlmasýný saðlar. Yüksek tansiyonu düþürür. Mide ülseri, gastrit, karaciðer hastalýklarý, dalak hastalýklarý, romatizma ve mafsal iltihabýnda faydalýdýr. Kabýzlýðý giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Kaný temizler. Þiþmanlýkta faydalýdýr. Hamilelerin mide bulantýsýný önler. Cilt güzelliðini saðlar. Nekahat devresinin kolayca atlatýlmasýna yardýmcý olur.Böbreklerdeki kum ve taþlarýn düþürülmesine yardýmcý olur.Besleyicidir.YERELMASI: Þeker hastalarý için faydalýdýr. Vücudun direncini arttýrýr. Kabýzlýðý giderir.ZEYTÝN: Zeytinyaðý,safrayý artýrýr.Karaciðeri çalýþtýrýr.Karaciðer aðrýlarýný keser. Sarýlýkta faydalýdýr.Yaprak ve kabuklarý yüksek tansiyonu düþürür.Kandaki þeker miktarýný düþürür.Baðýrsak solucanlarýnýn düþürülmesine yardýmcý olur.KESTANE: Kayýngiller familyasýndan;kýþýn yapraklarýný döken ,25 - 30 metre boyunda bir aðaçtýr.Yapraklarý geniþ ve meyveleri iridir.Faydasý : Kabuklarýnýn suda kaynatýlmasý ile hazýrlanan ilaç; teþ düþürür ve sinirleri yatýþtýrýr.Meyvesi,kaslarý kuvvetlendirir. Kan dolaþýmýný düzenler.Bedeni ve zihni yorgunluðu giderir. Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler.Karaciðer yorgunluðu ve þiþliðini geçirir. Kansýzlýðý giderir.Mideyi kuvvetlendirir. Damar sertliði ve yüksek tansiyondan þikayet edenlerle, þeker hastalarý yememelidir.<p align="justify" BÖÐÜRTLEN: (tilkiüzümü) :Gülgillerden bahçe çitlerinde, ol kenarlarýnda kendiliðinden yetiþen,dikenli bir çalýdýr. Yemiþi ahududuya benzer,fakat ondan küçüktür.Önceleri kýrmýzý iken sonralarý kararýr.Yapraklarý;çiçekleri açmadan toplanýp,kurutulur.Faydasý : Ýdrar söktürür,ayaklardaki þiþlikleri indirir.Yüksek tansiyonu düþürür.Gözlerdeki zafiyeti giderir. Mesane taþlarýnýn düþmesine yardýmcý olur. Aðýz,dil,diþ eti ve bademcik iltihaplarýný giderir. Kadýnlarda görülen beyaz akýntýyý keser.Haricen kullanýldýðý takdirde aðrýlarý dindirir, yanýklarý iyileþtirir.Kökü kaynatýlýp, suyu içilecek olursa kandaki þeker miktarýný düþürür.AHUDUDU: Gülgillerden; böðürtlen gibi çalý halinde, dikenli bir bitkidir.Kümeler halindedir.Kendiliðinden yetiþir. Meyvesi duta benzer. Sarýmtýrak kýrmýzý portakal renginde, sulu ve güzel kokuludur. Meyvesi toplanýp, kurutulur. Reçel, þurup ve likör yapýlýr. Meyve olarak da yenir.Faydasý : Kaný temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atýlmasýný saðlar. Terletir ve idrar söktürür, kabýzlýðý giderir, vücuda dinçlik verir, romatizma, mafsal kireçlenmesi, nikris, boðaz, bademcik ve göz iltihaplarýnda kullanýlýr. Kansýzlýk ve veremde çok iyi bir gýdadýr.Ateþ’i düþürür. Üre ve þeker hastalarýna da faydalýdýr.Mide ülseri olanlarýn kullanmamalarý gerekir.<p align="justify" ÇÝLEK: (kocayemiþ) :Gülgillerden saplarý sürüngen,çiçekleri beyaz bir bitkidir.Yemiþi pembe renkli olup,kokuludur.Faydasý : Vücudu kuvvetlendirir.Hasta olmayý önler. Ýdrar söktürür ve karýnda biriken suyu boþaltýr.Böbrek ve mesane hastalýklarýnýn iyileþmesine yardýmcý olur.Mide ve baðýrsak tembelliðini giderir.Sinirleri kuvvetlendirir.Yüksek tansiyonu düþürür. Baðýrsak kurtlarýný döker.Safra ifrazatýný arttýrýr ve safra taþlarýnýn dökülmesine yardýmcý olur. Karaciðer kifayetsizliðini ve þiþliðini giderir.Ateþi düþürür. Diþdibi taþlarýný eritir.Cilde tazelik ve güzellik verir.Damar sertliði,mafsal iltihabý,romatizma,ve nikriste de faydalýdýr. Þeker hastalarý da yiyebilir.Midesi zayýf olanlar suyunu içmelidir.ÇAKAL ERÝÐÝ: Bir çeþit eriktir.Aðacý bodurdur.Çiçekleri beyazdýr ve yapraklarýndan önce çýkar.Meyvesi yuvarlak ve yeþil ve tadý buruktur.Çiçekleri; Mart ve Nisan aylarýnda toplanýp, kurutulur.Faydasý : Ýshali keser,mide ve baðýrsaklarýn düzenli çalýþmasýný saðlar.Ateþli hastalarýn kalbini kuvvetlendirir.Terletir ve vücutta biriken zehirli maddelerin atýlmasýný saðlar.Boðaz ve bademcik iltihaplarýný giderir. Anne sütünü artýrýr..<p align="justify" FINDIK: Palamutgillerden; kuzey yarýmküresinin ýlýk yerlerinde ve yurdumuzun en çok Karadeniz Bölgesinde yetiþen ufak bir aðaçtýr.Meyvesi (Fýndýk),sert bir kabuk içindedir. Ýçeriðinde niþasta ve yað vardýr.Faydasý : Bedeni ve zihni yorgunluðu giderir.Vücuda kuvvet verir. Nekahat devresinin çabuk geçmesini saðlar. Hamilelere de faydalýdýr. Dövülmüþ yenirse öksürüðü keser.Varise faydalýdýr. Fýndýkyaðý, böbrek aðrýlarýný giderir. Kum ve taþlarýn düþürülmesinde yardýmcý olur. Baðýrsak solucanlarýný düþürür. Sarada da faydalýdýr. Mideleri hasta olanlar,damar sertliði ve yüksek tansiyondan þikayet edenler, çok az yemelidirler.<p align="justify" HAVUÇ: Havuç Unbelliferae familyasýndan iki yýllýk bir bitkidir. Bilimsel adý Daucuz carota olan sebze önemli miktarlarda B1 ve B2 vitaminlerini de içerir.Havuçta bol miktarda þeker de bulunur. Havuç suyunun mide ve baðýrsak rahatsýzlýklarýna iyi geldiði bildirilmiþtir.V Ý T A M Ý N L E R<p align="justify" A VÝTAMÝNÝ
Nerede Bulunur: Süt, tereyaðý, beyaz peynir, ciðer,balýk, yumurta,yeþil sebze, havuç.
Neye Yarar: Gözlere, cilde, büyümeye ve geliþmeye yarar.
Eksikse ne Olur: Kuru ve Pürüzlü Cilt,gece körlüðü ve körlük.D VÝTAMÝNÝ
Nerede bulunur: Süt, tereyaðý, peynir, yumurta sarýsý, karaciðer, balýk yaðý, balýk.
Neye yarar: Kemiklerdeki kalsiyum ve fosforu saðlar.
Eksikse ne olur: Raþitizm (kemiklerin eðriliði), kemik erimesi (osteoporoz) ve kemikkýrýlmasý.E VÝTAMÝNÝ
Nerede Bulunur: Bitkisel yaðlar,yeþil yapraklý sebzeler,buðday tohumu.
Neye yarar: Hücrelerin korunmasýna yarar. Antioksittir, vücut dokularýný korur.
Eksik ise ne olur: Pek çok hastalýða davet eder. Vücudun baðýþlýk sistemi çöker.K VÝTAMÝNÝ.<p align="justify" Nerede Bulunur: Yeþil yapraklý sebzelerde,özellikle ýspanak ve lahanada bulunur.
Neye yarar: Kanýn pýhtýlaþtýrmaya yarar.Hemofili hastalarýnýn bol bol ýspanak ve lahana yemesi gerekir.
Eksik ise ne olur: Pýhtýlaþma sorunlarý sýkça yaþanýr.C VÝTAMÝNÝ
Nerede bulunur: Yeþil sebze,narenciye (limon,portakal, greyfurt), çilek, domates, kivi, lahana, biber, kavun.
Neye yarar: Hücrelerin korunmasýnda,demirin absorbe edilmesinde,grip ve nezleden korunmaya yarar.
Eksikse ne olur: Mikroplu hastalýklarýn yaygýnlaþmasý.B-1 VÝTAMÝNÝ
Nerede bulunur: Bira mayasýnda,tahýl,et,un,patates.
Neye yarar: Sinir dokusunun korunmasýnda.
Eksik ise ne olur: Halsizlik, iþtahsýzlýk.
B-2 VÝTAMÝNÝ
Nerede bulunur: Süt,yumurta,balýk,et,tahýl,karaciðer.
Neye yarar: Dokularý ve görme duyusunu korur.
Eksik ise ne olur: Cilt yarasý,aðlama hissi.PP VÝTAMÝNÝ
Nerede bulunur: Çeþitli etler, balýklar,karaciðer ve baklagiller.
Neye yarar: Metabolizmanýn yenilenmesine yarar.
Eksik ise ne olur: Cüzzam,depresyon, iþtahsýzlýk, zayýflýk.
B5 VÝTAMÝNÝ
Nerede bulunur: Yumurta sarýsý,yeþil sebze, karaciðer, bira mayasý ve kuru sebze.
Neye yarar: Organlarýn ve dokularýn hücrelerini besler.
Eksik ise ne olur: Baðýrsak rahatsýzlýklarý, baþ aðrýsý.B6 VÝTAMÝNÝ
Nerede bulunur: Tahýllar, yumurta,sebze, patates, balýk ve et.
Neye yarar: Hücreleri, deri yüzeyini, sinir dokularýný korur.
Eksik ise ne olur: Kusma, kraplar, anemi, sinir rahatsýzlýklarý.
B-12 VÝTAMÝNÝ
Nerede bulunur: Ciðer, balýk, et ve süt.
Neye yarar: Alyuvar oluþmasýna.
Eksik ise ne olur: Anemi, sinir hastalýklarý.H VÝTAMÝNÝ
Nerede bulunur: Ciðer, et, yumurta, süt, yerfýstýðý ve çikolata.
Neye yarar: Hücreler için gerekli.
Eksik ise ne olur: Bulantý ve iþtahsýzlýk.FOLÝKASÝT
Nerede bulunur: Ciðer, sebze ve patates.
Neye yarar: Alyuvar oluþmasýna.
Eksik ise ne olur: Alyuvar azlýðý (anemi), sinir rahatsýzlýklarý......,mýsýr tanelerinden çýkarýlýr.Ýçeriðinde yað asitleri, A vitamini,az miktarda steroller ve bol miktarda niþasta vardýr. Mýsýrözü yaðý damarsertliðini önler.Faydasý : Daha ziyade mýsýr püskülü ve mýsýrözü yaðý kullanýlýr. Mýsýr iyi bir besindir.Ancak hazmý biraz güçtür.Guatr olanlarýn yememesi tavsiye edilir.MUZ: Folik asit,potasyum ve B6 vitamini bakýmýndan son derece zengin bir meyvedir. Potasyum kramplarý önler.Adet sancýlarýný gidermeye birebirdir.ÖKSEOTU: Kalbin atýþlarýný arttýrýr.Damar kireçlenmelerinde faydalýdýr.Sara ve akciðer kanamalarýnda kullanýlýr.PAPATYA: Her derde deva bir bitki.Tahriþ olmuþ, temizliðe ve ferahlamaya ihtiyacý olan ciltler için ideal. Kurutulmuþ papatyalardan hazýrlanmýþ bir losyonla gözlerinize yapacaðýnýz kompres þiþkinliðini alýyor.PATATES: Patlýcangiller familyasýndan; yer altýndaki yer altýndaki yumrularý yenen otsu bir bitkidir.Yeþil kýsýmlarýnda, renksiz filizlerinde ve yeþilimsi yumrularýnda Solanin denilen bir madde vardýr.Ýçeriðinde bol miktarda niþasta, B ve C vitaminleri bulunur.Faydasý : Þeker hastalarýna faydalýdýr.Susuzluðu giderir.Mide ve Onikiparmak ülserinde yararlýdýr.Karaciðer þiþliðini giderir.Safra akýþýný kolaylaþtýrýr. Baðýrsak solucanlarýnýn düþürülmesine yardýmcý olur.Damar sertliðine faydalýdýr. Sert bir þey yutulduðunda yabancý maddenin zarar vermeden çýkmasýný saðlar.El ve ayak çatlaklarýnda faydalýdýr.Kandaki þeker seviyesini düþürür,kaný temizler. Kansere karþý korur.PATLICAN: Ülkemizde çok tüketilir.Anavataný Hindistan’dýr, Çekirdeksiz ve yumuþak olaný iyiidir. Zeytinyaðlý yapýlarak közlenip kabuklarýnýn soyularak yenmesi daha faydalýdýr.Patlýcan,A vitamini, fosfor ve kendine has bazý esanslara sahiptir.Faydasý : Pankreas,karaciðer ve böbrekleri Kuvvetlendirir. Bol idrar söktürür, kansýzlýðý giderir,vücuttaki fazla suyu dýþarý boþaltýr ve kilo verdirir. Patlýcan salatasý þeker hastalarýnýn þeker seviyesini ayarlamakta etkilidir. Böbrek yanmasý ve aðrýsýný keser.Kalp çarpýntýsýný giderir ve sinirleri yatýþtýrýr.PIRASA: Ýdrar söktürür.Mide rahatsýzlýðýna iyi gelir.Kabýzlýðý giderir. Basur memeleri için faydalýdýr. Böbreklerdeki kum ve taþlarýn düþürülmesine yardýmcý olur.SALATALIK: Salatalýðý zaten birçok kadýn cilt bakýmý için kullanýyor. Hassas ciltlerde meydana gelen kaþýntýyý,pullanmayý ve gerginliði ortadan kaldýrýyor.Cilde yoðun bir þekilde nem vererek, günlük nem ihtiyacýný karþýlýyor. Salatalýðýn kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler,kabýzlýðý önler, böbrek ve kalp hastalýklarýnda vücutta biriken suyun atýlmasýna yardýmcýdýr. Kalp hastalýklarý ve enfeksiyonlara karþý etkili. Kükürt içeriyor ve bu madde vücudun enfeksiyonlara karþý dayanýklýlýðýný artýrdýðý gibi, kolesterolü de düþürüyor.SARMISAK: Zambakgiller familyasýndan; bütün kýsýmlarý keskin kokulu, 30-100 cm yüksekliðinde, otsu bir bitkidir.Toprak altýnda iri bir soðaný vardýr. Çiçekleri beyazýmsý pembedir. Yapraklarý uzun, yassý, paralel damarlý ve sivri uçlu olup, gövdeyi sarmýþtýr. Soðaný özel kokulu uçucu bir yað, þekerler, A, B, C, P vitaminleri içerir.Yaðýnda alliin denilen bir madde vardýr.Faydasý : Yüksek tansiyonu düþürür.Ýþtah açar. Solunum ve hazým sistemindeki mikroplarý öldürür. Grip, tifo ve difteri gibi salgýn hastalýklar sýrasýnda faydalýdýr. Hazmý kolaylaþtýrýr. Kabýzlýðý giderir. Baðýrsak solucanlarýnýn düþürülmesine yardýmcý olur.Kaný temizler. Kalp adalelerini kuvvetlendirir. Böbreklerin normal çalýþmasýný saðlar.Karýnda ve bacaklarda toplanan suyun boþalmasýnda yardýmcý olur.Romatizma ve mafsal iltihaplarýnda faydalýdýr. Damar sertliðini önler.Ateþi düþürür. Arpacýk ve basur memelerinde faydalýdýr. Zehirlenmelerde kullanýlýr.Ýdrar tutukluðunu giderir.Zehirli hayvan sokmasýnda da faydalýdýr. Saçlarýn uzamasýna da yardýmcý olur.SOÐAN: Zambakgiller familyasýndan; yumrumsu ve yeþil yapraklarý kullanýlan keskin kokulu,acý bir otsu bitkidir. Bileþiminde uçucu ve sabit yað,þekerler,fermentler ve amino asitler vardýr.Faydasý : Ýdrar söktürür.Vücutta biriken zararlý maddeleri ve suyu atar.Romatizma, mafsal iltihabý, idrar tutukluðu, damar sertliðinde faydalýdýr.Böbreklerdeki kum ve taþlarýn dökülmesine yardýmcý olur.Zayýflamayý saðlar.Böbrek aðrýsýný dindirir.Zihin yorgunluðunu dindirir.Baygýnlýðý geçirir.Prostat bezinin hastalanmasýný önler. Ýktidarsýzlýkta faydalýdýr. Cinsel gücü artýrýr. Egzama ve diðer cilt hastalýklarýnda faydalýdýr.Öksürük söktürür, bronþlarý temizler,astým nöbeti,akciðer hastalýklarý,grip ve soðuk algýnlýðýnda faydalýdýr.Kandaki þeker seviyesini düþürür. Þeker hastalarýnda faydalýdýr.Kolera ve veremde baðýrsak solucanlarýnýn düþürülmesine yardýmcý olur. Ýhtiyarlamayý geciktirir.Kalbi kuvvetlendirir.Koroner damarlarý geniþletir. Cerahatlerin boþalmasýna yardýmcý olur.Dolama ve arpacýkta da faydalýdýr.Kýrmýzý soðan nikotini çözüyor,insan bünyesinde, özellikle sigara içenlerde biriken nikotinin çözülmesinde etkilidir.Kýrmýzý soðan kanda yükselmiþ olan lipit miktarýný düþürür.Safrayý incelterek,karaciðerin rahat çalýþmasýný saðlar.ÞALGAM: Þalgam Curiciferae familyasýndan Brassica cinsine ait bir bitkidir. Kökü ve yapraklarý için ekilir. Bileþiminde kalsiyum ve demir gibi madensel maddeler ile A,C ve B grubu vitaminleri bulunur.Þalgam suyu yapýmýnda maya olarak genellikle ekþi hamur kullanýlýr.Þalgam suyu kýrmýzý renkli, bulanýk, ekþi lezzetli ve fermantasyon ürünü bir içecektir.Þalgam Suyunun Faydalarý:......HANGÝ HASTALIÐA HANGÝ BÝTKÝ KULLANILMALI