GENÇLÝK ÝKSÝRÝ
Balýkesir' in Sýndýrgý ilçesinde 90 yaþlarýnda, Azmi isminde çok dinç ve genç görünümlü bir dede yaþarmýþ.
Çevresinde bulunan herkes ona çok özenir ve sorarlarmýþ:
"Bu gençliðin sýrrý nedir?" diye. Bu soru soruldukça ihtiyar delikanlý güler geçermiþ.
Sorular sýklaþýp , soranlar çoðalýnca cevap vermek vacip olmuþ sanki.
Düþünmüþ Azmi dede, bu sýrrýmý kolayca herkese nasýl anlatýrým diye.
Sonra tüm meraklýlarý evine yemeðe davet etmeye karar vermiþ.
"Bu davette size sýrrýmý açýklayacaðým" demiþ. Herkes merakla davete gelmiþ. Yemekler yenilmiþ, içilmiþ, sohbetler edilmiþ vakit iyice gecikmiþ.
Ama gençlik sýrrý ile ilgili tek kelam edilmemiþ.
Herkes konu ne zaman açýlacak diye merek ederken Azmi dede hanýmýna seslenmiþ:
-"Hatun, þu kilerden bir karpuz getirir misin bize?"
Hanýmý yaþlý haliyle hemen doðrulmuþ kilere giderek bir karpuz getirmiþ. Azmi amca karpuza þöyle eliyle bir vurmuþ týk týk diye sonra da:
" Bu olmamýþ haným, güzel çýkmayacak, baþka getirir misin?" demiþ.
Hanýmý karpuzu götürmüþ baþka bir tane getirmiþ.
Azmi amca onu da bir yoklamýþ yine beðenmemiþ.
" Haným sana yine zahmet olacak ama bu da olmamýþ baþka bir tane getirir misin? " demiþ.
Bu böylece üç dört sefer daha tekrarlamýþ.
Dedemiz nihayet beþincide karpuzu beðenmiþ ve karpuz kesilmiþ, misafirlere ikram edilmiþ.
Herkes karpuzunu afiyetle yerken Azmi dede sormuþ: "Eeee arkadaþlar iþte benim gençliðimin sýrrý burada anladýnýz mý?"
Herkes birbirinin yüzüne bakmýþ, kimse bir þey anlamamýþ:" Hayýr Azmi dede bu sýrrý biz anlayamadýk" demiþler.
Azmi dede gülmüþ: "Efendiler" demiþ, "o gördüðünüz karpuz kilerde bir taneydi, tekti.
Ben hanýma git de baþka getir dedikçe o kilere gidip geliyor ayný karpuzu getiriyordu.
Bir kere bile "aman be adam , defalarca þu tek karpuzu ne taþýttýrýyorsun bana " demedi. Beni sizin önünüzde mahcup duruma düþürmedi.
Ýþte ben bütün gençliðimi bu hanýmýma borçluyum.
Biz birbirimizi baþkalarýnýn önünde zor duruma hiç düþürmeyiz.
Aramýzdaki hiçbir sýkýntýyý dýþarýya yansýtmayýz.
Hep birbirimize destek olur, dert ortaðý olur, yardým ederiz.
Birbirimizle ilgili olan problemleri yine birbirimize anlatýrýz.
Ýyi kötü her olayý da birlikte paylaþýrýz.' demiþ.
Ne mutlu sorunlarýný kendi aralarýnda çözebilenlere! ..