Meslek Liselerinde Verilen Eðitim ÖSS ’ye Hazýrlýyor mu?
Meslek Liselerinde Verilen Eðitim ÖSS ’ye Hazýrlýyor mu?
Ali Kýlýç Hocam Sizin Yorumlarýnýzý Bekliyorum..
Bu bölümü kalkýndýrmak için sizin yazýlarýnýza ihtiyaçýmýz var eee mod olmak kolay deðil......
Hazýrlasa da, meslek liselilerin üniversiteye girmesine izin vermiyorlar ki.
ilk önce kendimize þu soruyu sormamýz gerekiyor? neden mes lis gitmek istiyorum.
bunun cevabý ayný zamanda problemin çözümünüde gösteriyor çünkü..
iþte bazý cevaplar ve fikirlerim.
1-mühendis olmak istiyorum derseniz .biliyorsunuz ki YÖK ün katsayý olayýndan dolayý bu imkansý<z gibi deðil mi.
2-subay olmak istiyorum derseniz .subay olmak için Kara ,hava,deniz...harp okullarýný kazanmak ve de lise FEN KOLU olmak þart var dolayýsýyla bu yolda kapalý.
3-polis,uzm çvþ,astsubay vs.. olmak isyiyorsanýz.bunun için eml mezunu alýyorlar.ama baþvuran çok olduðu için öss sýnavýnda çok iyi puan almanýz gerekiyor.hem tembel(yani ÖSS ye çalýþmýyor iseniz) hem de astsubay,polis vs zor oluyor çalýþkanlar kazanýyor tabiki.
4-elk öðrt,elt öðrt, tesviye öðrt,bilg öðrt olmak istiyorsanýz sayýsal türünden yani matematik,geometri,fizik,k,imya,biyoloji gibi drsleriniz iyi olmalý öss de bunlarý çok miyi yapmalýsýnýz.þu an bizim okul muzunu öðrencilerimizden teknik öðretmenliði kazanan en az 20 tane öðrenci vardýr.
.
yukardaki þartlarý gözönüne alýnýz sonra kendinize hangisi uyuyorsa ona göre hareket ediniz.
eðer hiçbirisi tutmuyor ise tek çýkar yol o meslekte kendinizi yetiþtirmek(derste ve iþyerlerinde çalýþýp,öðrenerek)tir..
ama ben ders çalýþmak istemiyorum,zaten benim kafam çalýþmaz,zaten benim matematiðim kötüdür,hiç drs çalýþmaz mesleðimizle hiç ilgilenmezsek ozaman liseyi bitirince boþta kalacaðýmýz kesindir..
.
.
Hocam yazýnýz ve ilginiz için saðolun ancakkk siz bir meslek lisesi hocasýsýnýz bu kelimeler meslek liselerine öðrenci gelmesini önleyecek nitelikte.. Ülkemiz meslek liselerine verilecek önemle kalkýnacaktýr yani genel liselerden çýkan öðrenciler iþsiz kaldýklarýnda ellerinde hiç bir iþi olmayarak kalýyor.Ama meslek liselerinde buna nazaran bir þanslarý oluyor.. .
Ve ayrýca Ben meslek lisesi mezunuyum kazandýðým bölümün puaný nerde ise týpa yakýn yani demem o ki eðer okulda verilen rehberlik dersi iyi olsa ve öðrenciler iyi güdülendirilseler Eminim ki kazanan öðrenci sayýsýnda bir artýþ olacaktýr. Bizim okulun rehberlik sistemi açýk bizim zamanýmýzda þaban hoca idi ve bunu söylemekten utanýyorum ben onu bir kere bile bize rehberlik dersi vermediðini çok iyi biliyorum ben her dönem baþkanlýk nerde ise sýnýf baþkanlýðý yaptým ama bir kere de gelip siz baþaracaksýnýz demedi.. Neyse bunu geçelim.. .
Þimdi meslek liselerinde de matemati fizik kimya biyoloji Türkçe temel dersleri yine ders saati olarak veriliyor az olsa da veriliyor. Ama hocalarýn öðrencileri zaten bunlar kazanamaz üsten anlatýp geçeyim mantýðý yüzüne ben çoðu defa hocaya kýzýp iyi anlatýlmasý istemedimdersten atýldýðým oldu. Benim isteðim sadece iyi bir eðitimdi.
Þimdi Hocam Fazla Söze gerek yok size bir örnek vermek istiyorum. .
Böyle yapýlsa nasýl olurdu.?.
Hepimiz taþýn altýna elimizi koymalýyýz bu böyle gelmiþ böyle gitmez.....
.
Meslek liseliler psikolog kapýlarýnda
Meslek liseleri, katsayý engelinden dolayý umutsuzluða düþen öðrencilerine üniversiteyi sevdirmek için her yolu deniyor.
http://www.ogretmenler.com/img/haber/manset/mesleklisesi.jpg[/IMG] Ýzmir’deki Çiðli 75. Yýl Endüstri Meslek Lisesi de bilgisayarlý, tepegözlü ve akýllý tahtalý sýnýflarýnda, "nasýlsa kazanamayacaðým" diyen öðrencilerini rehber öðretmenler ve psikologlar aracýlýðýyla üniversiteye hazýrlýyor.
Okul Aile Birliði’nin gayretleriyle sistemin maddi külfetini karþýlayan yöneticiler, kýsa sürede bu çalýþmanýn meyvesini almýþ. Okullarýný tercih eden öðrenci sayýsýný 300’den 630’a çýkaran idareciler, üniversite sýnavlarýndan da umutlu. Okul yönetimi, üniversite sýnavýnda sýkýntý yaþayan öðrencilerin moralini düzeltmek için psikolojik yardým saðlýyor. Okulda görevli iki rehberlik danýþmanýnýn yaný sýra dýþarýdan da özel bir rehberlik servisinden yardým alýnýyor. Genel olarak meslek liseli öðrencilerde, üniversiteyi kazanma noktasýnda umutsuzluðun yüksek olduðunu söyleyen 75. Yýl Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Saadettin Dumlu, "Öðrencilerimizde ciddi bir sýkýntý vardý. Özellikle temel derslere önem vermiyorlardý. Uygulamalarýmýz derslere ilgiyi tekrar artýrdý. Eskiden öðrenciler dersi ancak yüzde 10 seviyesinde dinliyordu. Bu þimdi yüzde 50’ye çýktý." dedi. Þu anda baþta fizik, kimya, biyoloji, edebiyat olmak üzere dersleri teknik donanýmlý sýnýflarda gören öðrenciler, "Nasýlsa üniversitede dört yýllýk bir bölümü kazanamayacaðým." düþüncesinden kurtulmuþ, hedeflerine üniversiteyi de koymuþ. Öðrencilerin derslere ilgilerinden memnun olan öðretmenler de daha istekli anlatmaya baþlamýþ.
90 öðretmenin bulunduðu 35 þubeli okulda her sýnýf için teknolojik yenilemenin maliyeti ise 6-7 bin YTL civarýnda. Okul yönetimi, bu zamana kadar yedi sýnýfýn teknolojik altyapýsýný kendi imkanlarýyla hazýrlamýþ. Diðer sýnýflarsa hayýrseverlerin yardýmýný bekliyor. Okulun diðer bir çalýþmasý ise laboratuvar derslik uygulamasý. Uygulamayla öðretmenler, kendilerine ait sýnýflarda öðrencilere ders veriyor. Öðrencilerin ders ders gezdiði bu sýnýflarda gerekli bütün malzemeler sabit olarak bulunuyor. Bütün bunlarýn meyvesini alan okulda, bugüne kadar öðrenim gören bin 300 öðrenciden sadece biri hakkýnda disiplin soruþturmasý açýlmýþ.
Öðrenciler de sene baþýndan beri yapýlan deðiþiklikleri memnuniyetle karþýlýyor. Bu uygulamalarla bir nevi üniversite ortamýna hazýrlandýklarýný söyleyen Esra Yener, "Her dersin ayrý sýnýfý olmasý ve teknik altyapýnýn bulunmasý derslere ilgimizi artýrdý. Malzeme olarak ilgimizi çeken zengin bir ortamda ders yapýyoruz." diyor. Konularý somut olarak öðrenmenin kendilerini derse daha çok baðladýðýný anlatan Emre Balta da, "Üniversite bizim için engel; ama böylelikle daha çok konu öðreniyoruz." þeklinde konuþuyor.
Gelecek kaygýlarý çok yüksek
Okulun, öðrencilerin sorunlarýný yakýndan takip eden biyolog psikolojik danýþmanlýk yetkilisi Hülya Korkut, öðrencilerin gelecekle ilgili kaygýlarýnýn çok yüksek olduðunu söyledi. Okul yönetiminin kendilerine baþvurmalarýndaki temel nedenlerden birinin öðrencilerle iletiþimde problem yaþamalarý olduðunu dile getiren Korkut, "Öðrencilerin gelecekle ilgili kaygýlarýný ortadan kaldýrmak için çeþitli çalýþmalar yapýyoruz. Onlara her þeyin üniversiteye endeksli olmadýðýný belirtiyoruz. Öðrencilere, geleceðe daha huzurlu bakmalarýný ve kendilerine güvenmelerini telkin ediyoruz." þeklinde konuþuyor. Okullardaki þiddetin önüne geçebilmek ve öðrencilerle iletiþimi artýrmak için ’daha saðlýklý neler yapýlabilir’in cevabýný aradýklarýný anlatan psikolog Korkut, "Öðrencilere eðitim çalýþmalarý ve grup terapileriyle yardýmcý olacaðýz. Bu süreç yaklaþýk 3 ay devam edecek." þeklinde konuþuyor. Üniversite konusunda öðrencileri umutsuzluða düþmemeleri için motive ettiklerini de aktaran Korkut þöyle konuþuyor: "Bununla beraber onlara üniversitenin dýþýnda meslekleriyle ilgili alanlarýn faydalarýný hatýrlatarak. Her þeyin üniversite okumak olmadýðýný dile getiriyoruz." Danýþmanlýk þirketi ayrýca öðrencilerin ailelerine yönelik çalýþmalar da yapacak. Korkut, bu konuda þunlarý söylüyor: "Eðitimde her þey ailede baþlýyor, ailede bitiyor. Ergenlerle iletiþim kurmak aile içinde problem oluyor. Biz bunu ortadan kaldýrmayý hedefliyoruz.".
Eðitim bir toplumun geleceðinin inþasýdýr. Biz gençlerimiziigünün koþullarýna uygun ,teknolojik geliþmeleri yakýndan takip eden bir egitim vermek zorundayýz.Meslek lisesi ülkemizin kalkýnmasýnýn motorudur. geliþmiþ ülkelerde mesek lisesi %70 lise eðitimi %30 civarýndadýr. biz de bu seviyeyi yakalamamýz lazým. öðrencilerimiz katsayý engeli yüzünden malasef meslek liselerini tercih etmiyorlar. meslek lisesi mezunlarýnda branþlarýnda mühendisligi tercih ettiklerinde ek puan verilse bu okulara talep artar ve bu da baþarýyý getirir..
.
gokhan abý býrak ossye hazýrlýyormu yeterlý olarak matematýk ve fýzýk dersý verýlýyormu ký ossye hazýrlasýn?
Slm Memet Abi Ben Esin In Yigeni Halil Sonunda Actim
Msj Ini Bekliom