Hadi Þimdi de bilmediðiniz yerden et alýn ve bilmediðiniz yerden yemek yiyin bakalým..
Gaziosmanpaþa Hacýmaþlý köyü domuz çiftliðinin sularý ve katý atýklarý 300 metre mesafedeki Sazlýdere Barajý’na akýyor. Baraj on milyon kiþinin su ihtiyacýný karþýlýyor. Çiftlikte 5 bin domuz var. Türkiye’deki domuz çiftliklerinde yýllýk 3 milyon kg. civarýnda et üretiliyor. Bu rakam neredeyse kýrmýzý et üretiminin yarýsý.Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarýna ve marketlere "kýyma" þeklinde satýlýyor. Salam, sosis de piyasaya sürme yöntemlerinin en sýk kullanýlaný. Neden domuz? Peki ama dinen yasak olmasýna, Türk yemek kültürüne aykýrý bulunmasýna raðmen neden domuz cazip bir konu?
Çünkü domuz yetiþtiriciliði kârlý bir iþ.Domuz üretken bir hayvan. Cinslerine ve yaþýna göre yýlda bir, iki, bazen de üç kez ve her batýnda 15-20’ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor.Bir domuz yýlda iki kez doðum yapsa, her batýndan 10 yavru yaþasa, 20 sene yaþayan bir domuzun 400 yavrusu oluyor. Ve dahasý yeni doðmuþ bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar çýkabiliyor. Normal þartlarda evcil bir domuzun yüzde 30’u yað olarak ayrýlabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50’yi bulabiliyor.Yani 150 kg’lýk bir domuzdan 75 kiloluk yað elde edilebiliyor. Bu da dana yada koyuna göre tercih edilmesinde önemli bir etken..
Beslenmesi kolay,cam dýþýnda her þeyi -leþ dahil- yiyebiliyor.Her domuz da ortalama 80-100 kiloya ulaþtýðý zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten yýlda yaklaþýk 1 milyon kg. et çýkýyor. Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satýldýðý meçhul.Diðer çiftlikler de göz önüne alýndýðýnda Türkiye’de yaklaþýk 3 milyon kg. domuz etinin piyasaya deðiþik yollarla sürüldüðü ortaya çýkýyor..
Türkiye’deki toplam kýrmýzý et tüketiminin de 6 milyon kg. olduðu göz önüne alýnýrsa tablonun vahameti daha da netleþiyor. Kilosu 1 ile 3.5 milyon lira arasýnda satýlan bu domuz etlerinin aðýrlýklý olarak kýyma, sucuk, salam ve sosis olarak satýldýðý dile getiriliyor.
Çiftlik çalýþanlarýndan Ýsmail Türk’ün verdiði bilgiye göre kesilen etler toplu olarak büyük otellere, yemek fabrikalarýna kýyma ve sosis gibi ürünler olarak satýlýyor..
ADAM RESMEN MILLETE ÝÞ ÖÐRETiYOR. BU YAZIYI OKUYANIN AKLINDA DOMUZ ÇÝFTLÝÐÝ YOKSA DA OKUDUKTAN SONRA KESÝN KURAR.ADAM RESMEN FÝZÝBÝLiTE YAPMIÞ! .
Bu ve benzeri çiftliklerden resmi olarak beþ firma domuz satýn alýyor:.
Çerkezo,Polonez,Nuta,Namet ve Þütte....
1- Çerkezo aldýðý ürünleri Salam Sosis olarak piyasaya sürerken ayný zamanda Teþvikiye’deki Þarküterisinden de nihai tüketiciye ulaþýyor. (ki bu firmanýn birde TADET adý altýnda otellere ürün sattýðý bir markasý daha bulunuyor...) Ayný zamanda butik maðazalarda ve ulusal zincir maðazalarda satýlan BONUS markalý ürünlerin üreticisi de ÇERKEZO....
2- Ayazaða’daki Çerkezo’nun hemen yanýnda üretim yapan ÞÜTTE firmasý da salam, sosis ve jambonlarýný markasýyla satýyor. Ancak bilinen bu firmalar ürünleri çeþitli zamanlarda farklý isimlerde piyasaya sürüyor. Daha önce Þütte olarak piyasaya sürülen domuz mamulleri son dönemde PIGGY adýyla satýlýyor. Üstelik ünlü Amerikan fast food zincirlerinden Little Caesar’s Pizza tam 10 yýlý aþkýn süreden beri et mamüllerini ÞÜTTE firmasýndan temin edip bizlere bir güzel yediriyor..
3- Polonez 5 yýl öncesine kadar resmi olarak domuz ürünleri imal edip Migroslarda açýk açýk ürünlerini satarken, son yýllarda %100 dana etinden ürünler imal ettiðini iddia ediyor.Peki ya bunlarý göz göre göre maðazalarýnda sattýran satýnalma müdürleri aldýklarý rüþvetin yanýsýra bu milletin vebalini aldýklarýný da biliyorlar mý sizce? Polonezin ciddi anlamda piyasaya yayýlmasýndaki en büyük faktör MIGROS’tur.O dönem Migrosun et mamülleri satýnalmasýnda olan -Þu an oyuncak reyonunda satýnalmacýlýk yapan- Coþkun bey’in büyük paralar karþýlýðýnda Polonezle iþbirliði içerisinde olduðunu ve bizzat domuzlarý bizlere yediren kiþi olduðunu biliyor muydunuz?.
Peki ya Migrosta çalýþan tüm tezgahtarlarýn eksiksiz olarak her ay sonunda POLONEZ in sahibi MUSTAFA AKKAÞ beyden (veya satýþ müdürü sýfatý ile çalýþan ALÝ ÖZYAVAÞ’tan) maaþlarýný ve primlerini(bizlere sattýklarý et mamülleri üzerinden) aldýklarýný biliyor muydunuz?.
Peki METRO GROS MARKETLER’in (Þu anki deðil bir önceki) satýnalmacýlýðýný yapan kiþinin Þu an BAÐDAT CADDESÝNDE bulunan Polonez-Barbekü restoranlarýnýn sahibi olduðunu biliyor muydunuz?
Peki Ýzmir’in kalesi olarak görülen KIPA marketlerin satýnalmacýlýðýný yapan bayanýn Polonezin resmi hissedarý olduðunu biliyormuydunuz?
Peki dünyanýn dört yanýna uçarken bize yemek hizmeti veren USAÞ-GATEGOURMET firmasýnýn satýnalmacýlýðýný yapan CEMIL bey’in ÇATALCADA bulunan yazlýk villasýnýn POLONEZIN sahibi ile yan yana olduðunu biliyor musunuz?
PEKI AMERIKAN FAST FOOD ZÝNCÝRÝ DOMÝNO’S PÝZZA ve ALMAN EKOLÜ DR.OETKER PÝZZALARININ ÝÇERÝSÝNDE POLONEZ ET MAMÜLLERÝNÝN KULLANILDIÐINI BÝLÝYOR MUYDUNUZ?
PEKÝ GÝMA MARKALI VE DIASA’LARDA SATILAN OPÝ MARKALI ÜRÜNLERÝ POLONEZÝN ÜRETTÝÐÝNÝ VE BUNUN KARÞILIÐINDA NE KADAR PARA YEDÝRDÝÐÝNÝ BÝLÝYOR MUSUNUZ?
PEKÝ SORARIM SÝZE: TÜRKÝYE’DE DOMUZ ETÝ YEMEYEN ÝNSAN KALMIÞMIDIR SÝZCE?.
4- NUTA öncelikle 7 TEPE markasý ile tanýnmakla beraber Güneydeki herþey dahil tatil köylerinin bir numaralý tedarikçisi, e tabi yabancý turistlerin yanýnda yerli turistlerde güme gidiyor. Bu firmalar özellikle büyük alýþveriþ merkezlerinde ayrý bir stand açýyorlar. Ancak küçük Þarküterilerde karýþýk olarak duruyor ve birçok tüketici farkýna varmadan domuz ürünlerini satýn alabiliyor. .
Üstelik iþin ilginç tarafý bu firma Þimdi de firma tanýtým cd si hazýrlamýþ Carrefour gibi büyük hipermarketlerde ne kadar hijyenik üretim yaptýðýný anlatýyor.AMA 7 TEPE SOSÝS haftasonlarý marketlerde KDV dahil 2.900.000 TL ye satýlýyor. Çünkü maalesef bu adamlar sosislerin içerisinde hayvan küspesi gibi lafýný bile etmek istemediðimiz katkýlar kullanýyorlar.Domuz hammaddeli salam ve sosislerin kesiminin yapýlýp piyasa sürüldüðü bir baþka yer de NUTA nýn üretimini yapan kiþinin iþlettiði Dolapdere’deki imalathane.(IDEAL markalý salam sosis imalatçýsý).
5- NAMET ünlü EMINÖNÜ HASIRCILAR ÇARÞISININ içinde yýllardýr tanýnan NAMLI PASTIRMACI’nýn modern hali!!!Þu an modern üretim tesisleri BAYRAMPAÞA MEGACENTER (GIDA HALI)içinde derme çatma bir imalathaneden öteye geçemeyecek konumda olan ve üretim kapasiteleri aylýk -günün 24 saati çalýþtýklarýný düþünürseniz- 70 tonu geçemeyecek olan bu imalathanede NAMET ayda 270 ton et mamülü üretiyor ve satýyor. Bu aradaki 200 tonluk kapasite açýðýný ise ISTANBUL DIÞINDA ne idüðü belirsiz imalathanelerde, merdiven altý firmalarda üretim yaptýrýp üzerine ’%100 NAMET KALITESI’ bastýktan sonra (üretim yeri olarak BAYRAMPAÞA daki adreslerini gösteriyorlar) bizlere afiyetle yediriyorlar. Carrefour ve diðer tüm zincir maðazalarda POLONEZin uyguladýðý benzer taktikleri uygulayan NAMET bugün kapasitesinin 3 kat üzerinde üretim yaparak gururla ülkemizi temsil ediyor. PEKI CEM YILMAZ’IN DEDIÐI GIBI JAN JANLI AMBALAJA SAHIP NAMLI PASTIRMALARININ SAHIPLERI OLAN ENGÝN VE ESEN MEPA KARDEÞLERÝN AYNI ZAMANDA ÇORLUDAKÝ DOMUZ ÇÝFTLÝKLERÝNÝN YARISINA SAHÝP OLDUÐUNU BÝLÝYOR MUYDUNUZ?.
2000 SENESINDE PATLAK VERMÝÞ OLAN KAÇAK BUFFALO ETLERÝNÝNDE BU ÝKÝ ÝNSAN TARAFINDAN GETÝRÝLDÝÐÝNÝ, HATTA BAYRAMPAÞADAKÝ ÝMALATHANELERÝNÝN GAZETECÝLERLE VE KAMERALARLA BASILDIÐINI, ENGÝN BEYÝN SHOW TV’YE KENDÝ ELLERÝYLE O DÖNEMÝN 1 TRÝLYON LÝRASINI HEDÝYE ETTÝÐÝNÝ, DAHA SONRA DA MÝLLÝYET,HÜRRÝYET VE SABAH GAZETELERÝNDE VERDÝKLERÝ ÝLANLARLA BU OLAYLARI YALANLADIKLARINI BÝLÝYOR MUYDUNUZ? NAMLI PASTIRMACININ HEM ÝMALAT MÜDÜRLÜÐÜNÜ YAPAN HEMDE SAHÝP OLDUÐU % 5 HISSE ÝLE KENDÝNÝ BU ÞÝRKETE ORTAK OLARAK GÖREN MUZAFFER ADINDAKÝ ÞAHISIN KARDEÞÝ ÝLE BÝLÝKTE BAÐCILARDA BÝR ÝMALATHANE DAHA AÇTIÐINI, BURADA AT VE EÞEK ETÝNDEN YAPILAN PASTIRMALARI DÝLÝMLEYÝP PAKETLEDÝKTEN SONRA ZÝNCÝR MARKETLERE SATTIKLARINI, HATTA VE HATTA 2004 YILI BAÞLARINDA UÐUR DÜNDAR TARAFINDAN BASILDIKLARINI BÝLÝYOR MUYDUNUZ?.
Sonuç: Domuz konusunda herkes topu baþkasýna atýyor. Bu noktada tüketicinin yapmasý gereken Þeyi Çevre Saðlýk Müdürlüðü Gýda ve Çevre Kontrol Þubesi Müdürü Ýrfan Yýlmaz özetliyor; Piyasadaki etleri denetlemek mümkün olmuyor."
Kýsacasý ne yediðinize dikkat edin.
(Hepimize AFÝYET OLSUN ),kaynak. HazihiSebili.tr.cx .