Akhenaton, halkýný tek tanrýcý inanca yönlendirmek isteyenama sonrasýnda halký tarafýndan devrilen firavundur. Onun baþarýsýzlýðýndan kýsa süre sonra ayný bölgeye Musa gelecek ve tek tanrýcýlýðý Yahudilik olarak köklü biçimde kuracaktýr..
Tarih boyunca firavunlardan hep tanrýlýk iddialarýnda bulunmuþ mýsýrlý krallar olarak bahsettik ama Akhenaton bunun tersine tek tanrý inancýný savunmuþ, mü’min olduðu iddia edilen bir firavundur. .
tüm firavunlardan bahsederken hep kafir dedik, ilah olduðunu iddia eden krallar dedik ama bunlarýn arasýnda Akhenaton’a hep haksýzlýk ettik. istedim ki Akhenaton’un ismi aklansýn.. Hani yusuf’u kardeþleri kuyuya attýklarýnda eve gelip babalarýna yusuf’u kurt yedi demiþlerdi ve tüm kurtlarý zan altýnda býrakacak bu yalanla birlikte kurtlarý mahzun býrakmýþlardý, dilleri olsaydý kurtlarýn; hayýr biz yapmadýk diyeceklerdibelkide ....
iþte Akhenaton’un durumuda yusufu yediði iddia edilen kurta ne kadar da benziyor. belkide yýllar sonra firavunlardan bahsedilirken ona da kafir denileceðini bilseydi elem duyardý ve ismini aklamak isterdi.. .
belki Akhenaton yok ama ben onun yerine bu iþi yapmak istedim. belki size tuhaf gelecek ama sanki biri beni aklasýn diyor çaðlar ötesinden....
Akhaneton kafir olmayan tek ilaha inanan bir firavundu....