Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB)'ndeki fabrikalarýn atýk sularý, binlerce dönüm arazinin kimyasal maddelerle kirlenmesine ve on binlerce ceviz aðacýnýn kurumasýna neden oldu.
Sanayi Atýksu Arýtma Tesisi'nin yetersizliði nedeniyle tarlalarýný suladýklarý dereye aðýr metaller içeren suyun karýþtýðý köylüler, haklarýný mahkemede arýyor. 300 kiþinin hak mücadelesine önderlik eden AK Partili Salkým Belediye Baþkaný Ahmet Sönmez, soruna acil çözüm bulunmasýný istedi. Sönmez, davanýn aleyhlerine sonuçlanmasý halinde Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi'ne müracaat edeceðini açýkladý.
OSB'deki fabrikalardan çýkan ve aðýr metaller içeren kirli su, Atýk Su Arýtma Tesisi'nin kapasitesinin yetersizliði nedeniyle yeterince temizlenemiyor. Kirli suyun deþarj edildiði Nizip Çayý'nýn geçtiði güzergahtaki, Dülük, Karahöyük, Atabek, Bedirköy, Su Boðazý, Kozluyazý, Tuðlu, Tokdemir, Boyluca, Adaklý, Salkým, Tatlýcak, Çanakçý, Kýratlý, Turlu, Kýzýlcakent, Akçakent, Maðaracýk, Narlýtepe ve Kaleköy, geçimini tarým ve hayvancýlýktan saðlýyor.
Tüm bu faaliyetler bu suyla yapýlýyor. Ancak köylülerin tarlalarýný suladýklarý çaya karýþan kirli su nedeniyle son birkaç yýldýr on binlerce ceviz aðacý kurudu. Suyun verdiði zararlar bununla da sýnýrlý deðil. Tarým Ýl Müdürlüðü, Gaziantep Valiliði ve Devlet Su Ýþleri'nin içmede ve sulamada kullanýlamaz raporu verdiði su, uyarýlara raðmen sulamada kullanýlmaya devam ediyor. Bu sudan içen hayvanlar kýsa sürede hastalanýp ölürken, suyla bir þekilde temas eden insanlarda da kaþýntý ve alerji baþ gösteriyor.
Atýk Su Arýtma Tesisi'ne yakýn köylerde ise aðýr koku nedeniyle vatandaþlar evlerinde duramadýklarýný, geceleri uyku uyuyamadýklarýný belirtiyor. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, atýk su arýtma tesisinin kapasitesinin artýrýlmasý amacýyla tevsi projesi baþlatmýþ durumda. Þu an 30 bin metreküp olan kapasite Mayýs ayýnda tamamlanacak 2. kýsým ile 90 bin metreküpe ulaþacak. Ancak köylüler, atýk su arýtma tesisinin maliyeti yüksek olduðu için çalýþtýrýlmadýðýný ve bu nedenle kendilerinin zarar görmeye devam ettiklerini öne sürüyor. Topraklarý aðýr metallerle kirlenen, ceviz bahçelerinin yaný sýra hayvanlarýný kaybeden ve köylerinin doðal dokusunu kaybeden köylüler daha fazla dayanamayarak mahkemeye gitti. AK Partili Salkým Belediye Baþkaný Ahmet Sönmez'in öncülüðünde 300 köylü OSB Müdürlüðü hakkýnda Nizip Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtý.
Köylülerin hukuk mücadelesi sürerken Baþkan Ahmet Sönmez, mahkemeden istedikleri kararýn çýkmamasý durumunda konuyu Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi'ne taþýyacaðýný dile getirdi. Yaklaþýk 14 yýldýr bu sorunla uðraþtýklarýný, bu sürede deðiþik kurumlardan alýnan raporlara ve onca mücadeleye raðmen ceviz aðaçlarý ile meyve ve sebze bahçelerinin sudan zarar görmeye devam ettiðini belirten Sönmez, "Gördüðünüz doðal güzelliklerimiz yok olup gidiyor. Vatandaþýmýz ne yapacaðýný bilmiyor. Yavaþ yavaþ her þeyini kaybeden ve ne yapacaðýný bilemeyen köylüler, (Yürüyüþ yapalým, vurup kýralým, sesimizi duyuralým) diyorlar. Yasal hakkýmýzý aramak ve zararýmýzýn tanzimi için mahkemeye baþvurduk. Mahkeme sürüyor. Bu iþ çözülmediði sürece daha vahim vakalar olacak. Belki derenin geçtiði köylerde kanser vakalarý çoðalacak. Raporlarda suyun tarýmda ve içmede kullanýlmamasý gerektiðine dikkat çekiliyor. Ancak köylünün bu suyu kullanmadan baþka çaresi yok. Belediye olarak 2 defa içme suyunun kaynaðýný deðiþtirmek zorunda kaldým. Atýk su karýþtýðý ve içilmez raporu verildi. Mahkemeden de bizi sevindiren bir haber çýkmaz ise Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi'ne gideceðim" diye konuþtu.
Köylülerden Mikdat Aslan, yaþadýklarý sorunlar nedeniyle köyünde artýk yaþamak istemediðini söyledi. Eliyle balýk tuttuðu, yüzdüðü derenin artýk 'ölüm' saçtýðýný belirten Aslan, "Elini batýrsan alerji olursun. Hayvanýný sulasan, akþama kalmaz geberir. Yetkililerimiz ya sorunumuza çözüm bulsunlar ya da bize toplu bir mezar hazýrlasýnlar" sözleriyle sýkýntýlarýný anlattý. Tüm cevizlerinin kuruduðunu üzülerek anlatan Nazým Kaya ise, sorunun 3- 5 kiþinin tepkisiyle çözülemeyeceðini, bunun için tüm köylülerin bir araya gelerek, bir eylemle seslerinin duyurulmasý gerektiðini anlattý. OSB'deki tevsi projesinin devam ettiðini söyleyen Gaziantep Çevre ve Orman Müdürü Yaþar Eser ise Atýk Su Arýtma Tesisi'nin kapasitesinin bu çalýþma sonucu 30 binden 90 bin metreküpe çýkacaðýný ve ikinci kýsmýn Mayýs ayýnda çalýþmaya baþlayacaðýný söyledi. Eser, ikinci kýsmýn devreye girmesiyle sanayi suyunun tamamen arýtýlacaðýný ve problemin çözüleceðini iddia etti. (CÝHAN)
Devami...