Çöpe atýlmasý yada lavaboya dökülmesi bir dakika bile sürmeyen kaðýtlar, yaðlar, piller ve plastik malzemeler tahmin bile edememeðimiz sürelerde doðaya karýþýyor. Örneðin çiðneyip attýðýmýz bir sakýz 2 yýl sonra doðada kaybolurken, bu süreç cam þiþelerde 400, plastik eþyalarda 5000 yýla kadar çýkabiliyor.
Bütün bu süreçte çevreye ve insan saðlýðýna verilen zarar ise her geçen gün katlanarak artýyor.
Artan nüfus ve çoðalan tüketim oraný konunun çözülmesini daha da zorlaþtýrýyor. Dünyada her beþ dakikada 2 milyon pet þiþe üretiliyor,30 saniyede 106 bin kutu içecek tüketiliyor ve her yýl 20 milyon ton lastik üretiliyor.
Ve bunlarýn hepsi sofralardan, arabaya, saç tokasýndan, ayakkabý tabanýna kadar hayatýmýzýn hemen her alanýnda yer alýyor. Tüm bunlarýn doðaya karýþmasýysa nesiller boyu sürüyor. Atýk yaðlar ise konunun bir baþka boyutu. Lavaboya dökülen 1 litre sývý yað suya karýþtýðýnda 1 milyon litre su kirleniyor.
Hiç düþünmeden çöpe attýðýmýz kaðýtlar hem ormanlarýn yok olmasýna neden oluyor, hem de dünyanýn oksijen kaynaklarýný yok ediyor. Ancak bilinçsiz tüketim devam ediyor. Sadece Ýstanbul'da her gün 3000 ton kaðýt çöpe gidiyor. Bu da yaklaþýk binlerce aðacýn kesilmesi anlamýna geliyor.
Peki bu tablo sonrasýnda tüketiciler ve üreticiler neler yapmalý? Eski zamanlarda atýklar daha çok yakýlarak yok edilirken bu yöntemin zararlarý toplumlarý artýk baþka çözümlere itiyor. Çünkü yakma sýrasýnda havaya karýþan kimyasallar çevre ve insan saðlýðýna ciddi zararlar verebiliyor.
Bu nedenle en saðlýklý ve uygun çözüm geri dönüþüm. Artýk birçok ürün tasarlanýrken nasýl geri dönüþebileceði göz önünde bulunduruluyor. Çünkü geri dönüþümün faydalarý saymakla bitmiyor. Özellikle atýklar arasýnda ciddi bir tehlike içeren yaðlar konusunda son yýllarda kapsamlý çalýþmalar yürütülüyor. Geri dönüþtürülerek biyodizel, arap sabunu ve hayvan yemi üretiminde kullanýlan atýk yaðlar için birçok ülkede geri dönüþüm kuruluþlarý faaliyet gösteriyor.
Kaðýt dönüþümünde ise tüm dünya artýk daha duyarlý... Atýlan bir kaðýdýn bile nelere mal olabileceði biliniyor. Ancak bu bilincin yayýlmasý ve sürekli uygulamalara gidilmesi gerekiyor.
Not: Kaynak gösterdiðimiz siteye üye olarak Türkiye için geri dönüþüme destek olabilirsiniz
Kaynak: http://www.geridonusum.org/