Demir eksikliðine dikkat!
Anemi kanda alyuvar ve hemoglobin miktarýnýn düþük olmasýdýr. Hemoglobin alyuvarlarda bulunur. Görevi oksijen taþýmaktýr. Hemoglobinin yapýsýnda demir bulunur. Eðer kiþide demir miktarý az ise hemoglobin yapýlamaz. Takiben alyuvarlar yapýlamaz. Ve sonuç anemi olarak karþýmýza çýkar. Tüm anemiler içinde en sýk görülenidemir eksikliði anemisidir. Demir ince barsaklardan emilir. Ter, dýþký, idrar ile kaybedilir. Vücudumuzda demir depolarý vardýr. Genellikle kadýnlarýn demir depolarý daha azdýr ve bu nedenle demir eksikliði anemisi kadýnlarda daha sýk görülür. Gereksinim bebeklik, hamilelik, aðýr hastalýk ve emzirme dönemlerinde artar. Bu dönemlerde demir desteði yapmak gerekir. Ayrýca 4 aya kadar sadece anne sütüyle beslenen bebeklere de demirle takviye edilmiþ mamalar verilmelidir.
Kanda demir eksikliðine sebep olabilecek durumlar üç grupta toplanýr: 1- Demirin barsaklardan az miktarda emilmesi 2- Demirin diyet ile az miktarda alýnma 3- Uzun süreli kanamalar ile demirin kaybedilmesi. (mide kanamasý, kanser hastalýklarý
Hastalýk uzun süre dikkat çekici bir belirti vermez. Anemi derinleþtikçe belirtilerin þiddeti artar. Týrnak altý, göz kapaðý içi, avuç içleri ve dudaklarda solgunluk, halsizlik, efora karþý dayanýksýzlýk, çabuk yorulma, ara ara gelen çarpýntý hissi, nefes almada güçlük ya da nefes açlýðý, soðuða dayanýksýzlýk, el ayaklarda üþüme, aðýz kenarlarýnda ve týrnaklarda çatlaklar, týrnaklarda biçimsizlik, toprak, buz, kireç taþý gibi maddeleri yemek isteði, dilde tahriþ….
Kýrmýzý et, karaciðer, et, balýk, tavuk, kuru üzüm, yumurta sarýsý, sebze, pirinç demir açýsýndan zengin olan gýdalardýr. Hepimizin bildiði üzere ýspanak demir deposudur ama bezelyede ýspanakta bulunandan daha çok demir bulunur. Temel Reis bizi bu konuda yanýltmýþtýr maalesef!.
Yemeklerde veya yemeðin hemen ardýndan süt, süt ürünleri ve çay demir emilimini azaltýr. C vitamini kaynaðý olan limon, portakal, mandalina gibi turunçgiller ise demir emilimini arttýrýr. .
Demir eksikliði anemisinin tanýsý için yapmanýz gereken sadece doktorunuzun isteyeceði birkaç test için laboratuara kan vermektir..<div Demir eksikliði anemisinin teþhisi kadar tedavisi de oldukça kolaydýr. Tedavidemir preparatlarýný ortalama 6-12 ay süreyle (kapsül, enjeksiyon, þurup&hellipkullanarak yapýlýr. Ancak tedavi sürecinde belli aralarla laboratuar ile kontrollerini de ihmal etmemek gerekir.