1) Çocukta motivasyonu saðlamak
Çocuðun niçin öðrenmesi gerektiðini anlatmalýyýz. Bilgininin insaný yücelttiðini, hayatýmýzý kolaylaþtýrdýðýný,maddi kazançlar saðlayacaðýný ona telkin edebiliriz. Kýsaca onda istek uyandýrmalýyýz.Bunu uygun bir yöntemle anlatmalýyýz.
2)Mutlaka bir hedef saptamalýyýz. .
Önce kýsa hedefler sonrada uzun süreli hedefler belirleyin.Fen Lisesini kazanacaðým.Ýyi bir fakülte kazanýp mesleðimde baþarýlý olacaðým gibi.Unutmayalým hedefi olmayan insan "mso-spacerun: yes" rotasý belirlenmemiþ gemi gibidir deniz aþýrý okyanuslara açýlan gemi dolanýr dolanýr rast gele bir yere varýr yada ortalarda kaybolur gider.Varacaðý yeri bilirse hep heyecanlýdýr .þu kadar zaman sonra þuraya varacaðým o halde gayretimi arttýrmalýyým,hedefime biran önce varmalýyým diyecekti.
3) Hedefine varmak için mutlaka çalýþmasý gerektiði belirtilmeli .Çalýþannormal zekalýlar
çalýþmayan iyi zekalýlardan daha baþarýlý olduðu vurgulanmalý,.ilk önce çalýþma kiþiye zor gele bilir . Aynen bir sporcu gibi çalýþtýkça çalýþma kapasitesinin artacaðý,anlama kapasitesi geliþeceði anlatýlmalýdýr.Bir sporcu çalýþtýkça kaslarý nasýl geliþirse okuyan insanýn da zaman içinde beyin kaslarýnýn geliþeceði anlatýlmalýdýr. Birinci örnek somut olduðu için ikinci örneðin inandýrýcýlýðýný arttýracaktýr..
4).Program yapmalýyýz.
Bir öðrencinin mutlaka planý olmasý gerekir. Yemek saati,ders çalýþma saati,oyun saati,televizyon saati vb. Bu plan yazýlý olacaðý gibi yazýlý olmaya da bilir; çünkü bazý kiþiler fazlaca kurallarý sevmezler esneklik faydalý olacaktýr..
5)Fiziki ortamý oluþturmak .
Çocuðun odasýný mümkün olduðu kadar beraber hazýrlamalý tek kendi isteðine býrakmamalýdýr. çocuðun kendi isteðine býrakýlýrsa dikkatini daðýtacak ortam oluþturabilir. mesela sevdiði sporcu vb.kiþilerin fotoðraflarýyla süslemesi odasýna tv koymasý gibi. Öðrenci yerli yersiz etrafa dalacak zamansýz tv. Seyredecektir..
6) Çalýþma disiplini verilmelidir.. .
Bir insanýn bir gün beþ altý saat ders çalýþýp, diðer gün bir iki saate düþürmesi iyi bir çalýþma disiplini deðildir.Bu þekil çalýþma yerine günde iki saat çalýþmasý daha verimli olacaktýr. Yani az bile olsa devamlý olan iþler daha faydalýdýr.Böyle bir çalýþma disiplini aþýlanmalýdýr.
7) Örnek seçiminde olumlu olmak gerekir..
Çalýþan ne yapmýþ? Okuyan nereye varmýþ? gibi olumsuz cümleler yerine, hayatta baþarýlý olmuþ insanlarý örnek göstermek gerekir. Bilginin her zaman para ettiði, insanlarýn her zaman için bilgiye muhtaç olduðu vurgulanarak, bilgi deðerli hale getirilmelidir.Daha doðru bir ifadeyle bilginin deðeri önemsetilmelidir..
8) Baþarmanýn öðrenme ile öðrenmenin mutlaka çalýþma ile olduðu anlatýlmalýdýr.. .
9)Dünyada çalýþarak baþarýlý olan insanlarýn sayýsýnýn çok, çalýþmadan baþarýlý olan insanlarýn az olduðu anlatýlmalýdýr.Çalýþma ve baþarý doðru orantýlýdýr.. .
10)Darlýk bahanesi yenilmelidir..
Baþarýlý insanlarýn her zaman bolluk içindeki insanlardan deðil, kýt imkânlarla da baþarýlý olan insanlarýn hayat hikayelerini okutunuz..
11) Öðrencinin baþarýsýnda ailenin önemi unutulmamalýdýr. Aileler rahatlarýný biraz kaçýrmalýdýr..