<table cellspacing="2" cellpadding="2" width="100%" border="0" <tbody <tr <td class="ccell" colspan="2" Karayollarý Trafik Kanunu’na Göre (2918) Saðlýk Bakanlýðýnýn Görevleri</td </tr <tr <td class="ccell" colspan="2" </td </tr <tr <td class="ccell" colspan="2"
MADDE 8-
b) Saðlýk Bakanlýðý :
1. Karayollarýnda meydana gelen trafik kazalarý ile ilgili ilk ve acil yardým hizmetlerini planlamak ve uygulamak,
2. Trafik kazalarýnda yaralananlarýn en kýsa zamanda saðlýk hizmetlerinden istifadelerini temin etmek üzere Ýçiþleri Bakanlýðý’nýn uygun görüþü de alýnarak karayollarý üzerinde ilk yardým istasyonlarý kurmak. Bu istasyonlara gerekli personeli, araç ve gereci saðlamak,
3. Her ilde trafik kazalarý için eðitilmiþ saðlýk personeli ile birlikte yeteri kadar ilk ve acil yardým ambulansý bulundurmak,
4. Bu kananla ve mevzuatla verilen trafikle ilgili görevleri yapmak..
Üniversitelere baðlý hastaneler ve diðer bütün resmi ve özel saðlýk kurum ve kuruluþlarý acil olarak kendilerine getirilen trafik kazasý geçirmiþ kiþilere Saðlýk Bakanlýðý tarifesini uygulamak suretiyle vermiþ olduklarý hizmetlerin bedelinin tamamýný yükümlü sigorta þirketlerinden tahsil ederler..
Saðlýk Bakanlýðý bu görevlerin yerine getirilmesi ile ilgili olarak verilen hizmetlerin bedellerini yükümlü sigorta þirketlerinden tahsil etmek için, Maliye Bakanlýðý’nýn görüþünü alarak, döner sermaye saymanlýðý kurar. Bu amaçla, döner sermaye saymanlýðý tarafýndan tahsil edilen gelirin tamamý bu kanun ile Saðlýk Bakanlýðý’na verilen görevlerin yerine getirilmesinde kullanýlýr..
Saðlýk Bakanlýðý tarafýndan yapýlan harcamalarýn tamamý Saðlýk Bakanlýðý Döner Sermaye Ýþletmesine 8 iþ günü içinde yükümlü sigorta þirketlerince ödenir. Saðlýk Bakanlýðý trafik hizmetleri döner sermaye iþletmesinin verdiði hizmetler için uygulanacaðý fiyat tarifesi Karayolu Trafik Güvenliði Kurulu’nun da uygun görüþü alýnarak Saðlýk Bakanlýðý’nca belirlenir. Sigorta þirketleri zorunlu mali sorumluluk sigortasý geçerli teminat limitleri ve þartlarý dahilinde ödemekle yükümlü bulunduklarý tutarý aþan kýsmý için Garanti Fonu’na baþ vurur. Buna iliþkin usul ve esaslar Saðlýk Bakanlýðý’nýn görüþü alýnarak Hazine Müsteþarlýðý’nýn baðlý bulunduðu bakanlýkça çýkarýlacak bir yönetmelikle düzenlenir..
(DÝÐER ÝLGÝLÝ MADDELER).
MADDE 89 -(Deðiþik : 17.10.1996 - 4199/32 md.)
Birden çok motorlu aracýn katýldýðý bir kazada iþletenlerden biri bedensel zarara uðrarsa, özel durumlar ve özellikle iþletme tehlikeleri baþka türlü paylaþtýrmayý haklý göstermedikçe, kazaya katýlan araçlarýn iþletenleri ve araç iþleticisinin baðlý olduðu teþebbüs sahipleri kendilerine düþen kusur oranýnda, zararý gidermekle yükümlüdürler..
Tedavi Giderlerinin Ödenmesi :.
MADDE 98 -
Motorlu araçlarýn sebep olduklarý kazalarda yaralanan kimselerin ilk yardým, muayene ve kontrol veya bu yaralanmadan ötürü ayakta, klinikte, hastane ve diðer yerlerdeki tedavi giderleri ile tedavinin gerektirdiði aracýn zorunlu mali sorumluluk sigortasýný yapan sigortacý baþ vurma tarihinden itibaren 8 iþ günü içinde ve zorunlu mali sorumluluk sigortasý kapsamýnda öder..
(Deðiþik : 25.06.1988 KHK- 330/6 md. Aynen kabul 31.10.1990 3672/5 md.) Birden çok aracýn karýþtýðý bir trafik kazasýnda zarar gören kiþiler araçlarýn sigortacýlarýndan her hangi birine veya 108. Maddede belirtilen durumlarda Garanti fonuna baþ vurarak zararýn giderilmesini isteyebilirler. Giderleri ödeyen sigortacý, Garanti Fonu ödediði miktarýn sorumluluk oranlarýna göre paylaþýlmasýný talep edebilir..
Zarara sebep olan aracýn bilinmemesi veya geçerli bir zorunlu mali sorumluluk sigortasýnýn bulunmamasý veya sigortacýnýn iflas etmesi veya çalýnan aracýn iþletenin sorumlu tutulmamasý hallerinde birinci fýkrada belirtilen giderler 108. Maddede ön görülen Garanti Fonu tarafýndan ödenir..
Garanti Fonu :.
MADDE 108 - (Deðiþik 17.10.1996 - 1199 / 36 md.)
Bu kanuna göre zorunlu mali sorumluluk sigortasýna tabi motorlu araçlarýn sebep olacaklarý zararlarýn aþaðýdaki durumlarda iþletenin sorumluluðuna iliþkin kurallar uyarýnca geçerli teminat tutarlarý dahilinde karþýlanmasý amacýyla Türkiye Sigorta ve Reasürans Þirketleri Birliði nezdinde bir Garanti Fonu oluþturulur..
Garanti Fonuna aþaðýdaki durumlarda baþ vurulur:.
a) Kazayý yapan motorlu aracýn tespit edilmemesi durumunda kiþiye gelen bedensel zararlar için,
b) Kazanýn meydana geldiði tarihte geçerli olan teminat tutarlarý dahilinde Zorunlu mali sorumluluk sigortasýný yaptýrmamýþ olan iþletenlerin neden olduðu bedensel zararlar için,
c) Zorunlu mali sorumluluk sigortasýný yapan sigortacýnýn iflasý halinde sigortacýnýn ödemekle yükümlü olduðu maddi ve bedensel zararlar için,
d) 8. Maddenin b bendi ile 107. Maddenin son fýkrasýnda (Çalýnmýþ araçlar için) ön görülen durumlar için..
Kazaya sebep olan aracýn iþleteninin sonradan bulunmasý halinde Garanti Fonu iþletene ve sigortacýsýna rücu edebilir. Diðer durumlarda da Garanti Fonunun sorumlulara baþ vurma ve sigortacýnýn iflas masasýna katýlma haklarý saklýdýr..</td </tr </tbody </table