SEVGÝLÝ DOSTLAR,,
Malumunuz,yirmi dokuz gün gibi bir Allaha kulluk ile beraber aç kalarak tuttuðumuz oruç ayý bitmek üzere haliyle nefisler çok baský altýna alýndý,mideler küçüldü,baðýrsaklarýn faliyetleri azaldý,bununla beraber bir çok hücremiz yenilenerek mevlamýzýnda bir ikramý olarakbazý hücrelerin yeni,lenmesi sebebi ile vucutlar baþta cildimiz olmak üzere bir takým yenilklert yaþadý.
Ýþte bu kadar vucud saðlýk sihhat bulmuþken ramazandan bayrama çýkýnca dikkat etmemiz gereken hususlar;
1-Yaðlý yiyecekler
2-Tatlýlar
3-Hamurlu yiyecekler
4-Hayvansal gýdalardan et
5-Tuzlu yiyecekler
6-Sakatat (ciðer,yürek gibi) kalori deðeri yüksek ve kollestrolü yükseltecek besinlerden uzak durmamýz gerekmektedir
Bununtam tersibol miktarda meyve aðýrlýklý beslenme ile sebze aðýrlýklý yemeklere yönelmemiz gerekmektedir.Aksi halde ramazan boyunca vucudumuza meydana gelen bu rahatlama ile hücre yenilenmesini ber taraf etmiþ oluruz.
Ramazan sonrasý saðlýklý kalabilmek için;
1-Az ve sýk yemekyememiz lazým
2-Bol yürüyüþ yapmamýz lazým
EÐER DENGELÝ BESLENMEMÝZE DÝKKAT ETMESEK VUCUTTA ÞUNLAR OLUÞMAKTA;
1-Kilo aldýkça beynin fonksiyonlarý zayýflar
2-Tatlý tüketimi arttýkça, bunun da aðýz ve diþ saðlýðý açýsýndan riski çok fazlalaþýr
3-Kan dolaþýmý hýzlandýkça tansiyon nabýz yükselir,buna baðlý kalp çarpýntýlarý artar ve ayrýca kollestol yükselmesi ile vucudun kimyasý bozulur
<div id="content" style="padding-right: 10px; padding-left: 10px; font-size: 13px; padding-bottom: 10px; color: #000000; line-height: 18px; padding-top: 0px; font-family: verdana, arial" KISA VE ÖZ OLARAKBÝR BESLENME UZMANININ GÖRÜÞLERÝNÝ AKSETTÝREYÝM
Ramazan ve sonrasýnda kutlanan bayram günlerinde saðlýk sorunlarý ile keyfini kaçýrmak istemeyenlerin bazý kurallara uymasý þart. Özellikle þeker, kalp, hipertansiyon, mide ve baðýrsak sistemi rahatsýzlýðý çeken kiþilerin herkesten fazla dikkatli olmasý gerekiyor.
http://www.internethaber.com/images/news/17370.jpg[/IMG] Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmaný Seçil Kenar, siz okurlarýmýz için bayram mönüsü hazýrladý.
Bayram Mönüsü
Sabah:Peynir, zeytin, 1 tatlý kaþýðý reçel, bal ya da pekmez
Yumurta (Engel olabilecek herhangi bir hastalýk yoksa haftada en az 3 kez) Domates-salatalýk-biber
Ara Meyve
Öðle 1 kase çorba, Etli sebze yemeði, 1 kase yoðurt/ayran
Salata, kepek ekmek
Ara Simit+ayran veya kepekli tost
Meyve veya sütlü tatlý, Bitki çayý
Akþam Izgara/fýrýnda ya da haþlama et/tavuk/balýk
Salata, 1 kase yoðurt, Kepek ekmek, kepekli makarna veya bulgur pilavý
PSÝKOLOJÝK AÇLIÐA DÝKKAT!
Ramazan ayý boyunca yapýlan hatalý ve dengesiz beslenme metabolizmanýn hýzýný yavaþlatýyor. Ýki öðün tüketimi sonucunda mide ve baðýrsak sistemi de bu düzene ayak uydurmaya baþlýyor. Ramazan ayýnýn sona ermesiyle birlikte psikolojik olarak aþýrý yemek yeme eðilimi gözleniyor. Saðlýk sorunu yaþamamak için eski beslenme alýþkanlýðan yavaþ dönülmesi gerekiyor.
Güne baþlarken hafif bir kahvaltý
Bayram sabahý güne hafif bir kahvaltý yapýlarak baþlanmalý.
Kahvaltýda; peynir, zeytin, domates, salatalýk, reçel, kepek ekmek, buðday gevreði, süt, meyve gibi hafif besinler yenmelidir.
Yemekler birden ve çok fazla miktarda deðil, gün içerisinde az miktarlarda öðünlere daðýtýlarak tüketilmelidir. Öðün düzeni 3 ana öðün, 3 ara öðün olacak þekilde ayarlanmalýdýr.
Ramazan süresince kiþilerde sývý alýmý düþer. Bu yüzden mutlaka bayram süresince ve sonrasýnda ayran, komposto gibi sývý içeriði yüksek gýdalar ile su içilerek günlük sývý ihtiyacýmýz olan 2-2.5 litreye ulaþmak gerekir.
Kilo artýþýna dikkat
Ramazan Bayramý boyunca þerbetli tatlýlar ve çikolata tüketimi artar. Bu tür besinler þeker, yað, un miktarlarý fazla ve glisemik indeksleri de yüksek olduðundan kan þekerlerini hýzla artýrýr; kalorileri de çok yüksektir. Ayrýca fazla miktarda çikolata ve tatlý tüketimi mide yanmasý, baðýrsak sistem bozukluklarýna sebep olarak birçok saðlýk problemine yol açar. Bu nedenle, tatlý tüketiminden mümkün olduðu kadar sakýnmak gerekir. Eðer tatlý tüketilmek isteniyorsa yine miktarlarýna dikkat edilerek sütlü tatlýlar ara öðün olarak tercih edilebilir.
Dikkat edilmesi gerekenler
• Yemekler 3 ana öðün, 3 ara öðün olmak üzere az az ama sýk sýk yenmeli. Ara öðün alternatifleri meyve, kepekli tost, kepekli bisküvi, peynir, meyveli yoðurt, normal yoðurt ya da ayran olabilir.
• Kýzartma ve kalorisi yüksek aðýr yemekler yerine hafif ýzgara, buðulama, haþlama tarzý yemekler seçilmeli.
• Tatlý tüketimine dikkat edilmeli. Tatlý tüketilmek isteniyorsa sütlü tatlýlar, günlük tüketilen miktarlarýna dikkat edilerek, ara öðün seçeneði olarak yenmelidir.
• Fazla miktarda çikolata ve tatlý tüketimi mide yanmasý, barsak bozukluklarýna yol açabileceði için miktarlarýna dikkat edilmelidir.
• Ramazan boyunca hareketin azalmasý, açlýk ve yeterli sývý tüketememek sonucunda kabýzlýk görülür. Kabýzlýðýn azaltýlmasý ve C vitamini gibi vitamin ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý açýsýndan meyve ve sebze tüketimi artýrýlmalý. Meyve ve sebze günde 6-7 porsiyon tüketilmeli, her öðünde salata yemeye özen gösterilmelidir.
• Günlük tüketilmesi gereken sývý miktarlarýna dikkat edilmeli. Günde 2-2.5 litre sývý alýnmalý.
• Düzenli egzersiz yapýlmalý.
• Þeker, kalp, hipertansiyon, mide ve baðýrsak sistemi hastalýklarý olan kiþiler saðlýklý beslenme ilkelerine herkesten fazla dikkat etmeli </div