Sevgili arkadaþlarým, iþlerden fýrsat buldukça bir þeyler yazmaya gayret ediyorum. Bu günde Fattým bacýyý yazdým biraz zaman aldý ama sonundada yazdýðýma deðdiðini umuyorum. Burada yazmýþ olduðum yazýdaki olaylar ve ismi geçen þahýslarýn gerçekle alakasý olmayýp, sadece ve sadece hayali olarak yazýlmýþ bir yazýdýr. Aslýnda bu yazýyý bölüm bölüm yazýp burada yayýnlayacaktým. Ama sonradan sýkýcý olmasýn diye bir sayfada yayýnladým. Burada geçen konular eskiden yaþanmýþ olaylarýn hayali versiyonudur. Baþlýk parasýnýn kalýn dendiði, talipli geldiðinde düyürcü dendiði o yýllarýn unutulmaya yüz tutmuþ dilinden yola çýkarak yazdým. Umarým okudukça keyif alýrsýnýz. Bakalým unuttuðumuz ne kadar kelimeler varmýþ hatýrlayalým dedim. Selam ve sevgilerimle.
Kumasý yüzünden Fattým bacýnýn baþýna gelenler
Fattým Bacý gene taðanýn annacýna kurulmuþ, konþusu Sürmeli Zekiye’gilin hayadýný gözliydi…
Derken epey þendiðin geldiðini gördü. Fattým bacýda kýzý süslü Hadduç’u çaðýrdý… Hadduç’dan ses gelmeyince ‘’Yaþýn kara gele Hadduç, gene kimin zibilini döküysün gene’’ diye baðýrdý. Hadduç mahsim de gene her dayýmhý kimin yüzüne gözüne birez boya sürme çalmýþdý. Anasýnýn beddaa verdiðini eþidir eþitmez boyalarý sürmeleri bi yana fýrlatýp aðzýný gözünü silerekten anasýnýn yanýna geldi. ‘’Buyur anam beni mi çaðýrýydýn’’ dedi. Fattým bacý da ‘’ kimi çýðýracam senden benden baþka bu evde kim var kine. Gözüm gene eyi farketmiy. Hele bak þu Sürmeli Zekiyegilin evlerinde Allah heyrine bi hallar var. Gelen geden noluy ola?
Heyir heyir kötü bi þey yok þükür. Sürmeli Zekiye kýzý Naciye’yi Kör Ali’nin oðlu Bakkal Hasan’a vereceklermiþ.’’ dedi. Fattým Bacý ‘’Yýrak olaa anam kýzým sen bunlarý nerelikden duyuysun ola! Zatý bu Bakkal Hasan evli delmidi ki? ’’ Hadduç ‘’bene bunun hepsini Kambýr Mýsdava’nýn kýzý sidikli Cemile didiydi ben de inanmadýydým. Ana dimekkine hepside sahmiþ. Ana sen bakkal Hasan evli diysin de taman haþe buradan avradý olacak Kuru Beþire’nin kaç seneden belli heç uþaðý olmiymiþ. Ýlk baþlarda bir iki tene uþak düþürdüm dise de kimse kendine inanmamýþ. Herifi olacak Bakkal Hasan da bunun üstüne bi tene kuma getirecekmiþ.’’ dedi.
Fattým Deyza ‘’Dimek el kadeni kýzý, eþek kadeni herife mi ilayýk görüyler. Vah yavrým Naciyem vah. Benim kimin senin de ne kara kaderin varmýþ. Dimek bi sohum uþaðý kuma üsdüne layýk görüyler. Kele anam bu nasýl konþuluk, bu nasýl hýsýmlýk. Ýnsan bi danýþýr. ‘’Kele Fattým bacý Naciye’yi kuma üstüne isdiyler amma sen daha eyi bilin. Sen kuma üsdüne evleniksin. Hem de üsdüne sonadan acer bir kuma gelik. Nasýl olur acep’’ diye. ‘’ Kýzý hemene kapýp da kaçan mý var ele del mi. Haksýz mýyým kýzým Hadduç’’ dedi.
Hadduç da ‘’Aman ana saa ne gereði var. Kimse saa danýþmýysa nedicen hös de otur’’ dedi.
Dirken Fattým bacýnýn geçmiþi bi hayel kimin gözünün urgundan geçmiye baþlamýþdý.
‘’Ah kýzým ah! Allah heç kimseyi kuma üsdüne getirtmesin, kuma üsdüne götürtmesin. Bu iþler heç göründö kimin del. Bu iþler yeen çetin iþler. Karþýndahý kara yazýlý anan ne çileler çekdi de ne günner gördü. Ne demiþ Atalarýmýz ‘’Ýçim beni yakýy dýþým eli yakýy’’ Ne güzel sölemiþ sölüyen aðzýna salýk.
Ýþde Hadduc’um ciyerim ben de bi zemanlar Naciye kimin genç irisi çýhýkdým. Sohakda hakke söyler oyun oynar gezerdim. Köyümüzün de en güzel kýzýymýþým. Ele dirlerdi. Hatta ohula bile bes bi ay getdim. Bubam Ýrbaam Çavuþ; kýzým göze gözükür oldu diye ohuldan da çýhardýydý. Bi gün þehirden bizim köye baa bakmýya düyürcüler gelmiþlerdi. Sona da herbiþey ardý ardýna sökün etdi. Yirmi günün içinde de etdi eylediler. Anamgil 450 Lira kalýný aldýlar. Anamýn etekleri zil çalýydý þehir yerindeki kýzlara da ayný parayý veriylermiþ deðerini bil kýzým diye hýs hýs gülüydü. O zaman aklým ermiydi ne biliym beki de anamýn da yüree yanýydý amma baa belli etmiydi.
Heç dimedilerkine bu dýrnak kader uþaa þehir yerine kuma üsdüne veriyk amma eyi mi olur kötümü olur diye de heç düþünen olmadýydý. Ammelbeter anam koltoma koltoma sohulup ‘’Kurban olam kýzým, þansýn yavuz çýkdý. Köy yerinden kurtuluysun, þehirde heç olmazsa köylüler kimin ekmek etme derdin olmaz. Ahýr mahýr pekleme derdin olmaz ‘’ didiydi. Anamýn o an ne ahýldan bana öyle dediini bilmedim. Zatý 13 yaþýndaydým uþakdým iþde… Þehre gezmiye gedicem belliydim. Ya iþde bele yavrým. Bu ananýn çilesi beyleliknen baþlamýþ oldu.
Neyse beni alladýlar pulladýlar ellerime saçlarýma kýnalarý yakdýlar bi de beþibir yerde dakdýlar o da ayretiymiþ sonadan örgendim. Bir kaç kat zubun aldýlar bi iki çüt kondura aldýlar beni Antebe getirdiler. Ben de sevincimden ölücem Antebi heç görmemiþim içim içime sýðmýy herkeþin yüzüne bahýp bahýp gülüymüþüm. Kaynanam olacak kadýn koluma bi çimdik atdý ki, gözümden ataþ çýkdý belledim. Yuhalýk etmeli delmiþim. Gelin dedin süzülürmüþ. Gülen gelini makbul saymazlarmýþ. Ben de ne biliym anam kaç kelle gelin oldum ki, uþak aklý iþde birezden unutup yeniþden gülüydüm. Çünkü çok seviniydim. Zatý o gülmelerim hayatýmýn son gülmeleri oldu. Þu yaþýma kader de gülmedim gülemedim…Dert adamý çabýk böyüdürmüþ… Eve geldik. Herifim olacaðýn ilk avradýný gösterdiler öp kýz bacýyýn elini bundan böyle bu evin içinde o ne dirse o olcak didiler. Kumam de ilk baþlarda kücük gelin diye beni yere yurda komazdý. Sona noldusa oldu. Benge durmamýya köylü eþþee demiye baþladý. Kücük oldugum için iþleri kendi kendime yapamýydým. Ýlle birinin sölemesini bekliydim. Sona kumam Ayten Bacý hasdelendi. Zatý iki sene sona da sizlere ömür geçindi. O öldükten sona kimi didi ki, ‘’Bacým kadýn netsin kuma koley mi marahýndan çatladý, kimi didi ki, rahmetli Ayten içerliydi kumada kendini yidi bitirdi’’ didilerdi. Benim de zatý uþam olmuydu… Evleneli tam beþ sene geçmiþdi ben de onsekizime girmiþdim. Onsekiz yaþýndan küçük olduum uçun o zamana kader resmi nikah da kýydýrmamýþlardý. Kaynanam ’’ Resmi nikah kýyma oolum, beki bunun da uþaa olmaz salarsýn bubasý evine’’ demiþdi.
Bi gün bakdýmkine bizim herif çirtim çirtim kýlavlanýy geyinip kuþanýp gediy… Daha yeni genç oldum için kýskanmayý da bilmiym. Aklýma kötü kötü þeylerde gelmiy. Bi gün karþý konþumuz baa ‘’ Kele Þaziye benden duymuþ gelme de taman anam herifin senin üsdüne bi tene kuma getiredekmiþ. Bunun için kaynanandan herifin iki günün birine geyinip kuþanýp kýz bakmýya gidiylermiþ zatý kýzý bulup her iþi de bitirmiþler böön de sabehde acer kuman gelir bekle sen.’’ Dedi kimin, Aman Hadduc’um Allah kimsenin baþýna vermesin ben orda carhadanak yere yýðýlmýþým. Burnuma kolonya kohuladýp ayýlttýlar amma yürem gürp gürp atýp nerdeyse kuþ olup dýþarý uçacak. Ben kumalýðýn ikisini de dattým. Hem küçük kuma oldum hemi de böyyük kuma oldum. Rahmetli kumam Ayteni o saat eyi anladým.
Diyken boban olacak kabirinde yatmýyasýca acer kumamý eve getirdi. A þeyle bi göresin gözünü bir an birbirinden ayýrmýylar. Göre ben böyük kumayým amma üsdüme gelen küçük kumam Miyese benden tam yeddi yaþ böyyükdü. Bakdýmkine ikisi de benden irahatsizler. Boban olacak herif dur ben seni anangile köye götürüym acý birez kafaný dinnersin didi. Acep ben mi kafa dinliyecem yoksam ondar cicim aylarýný ben olmadan daha mý eyi geçirmek isdiylerdi. Beni anamgilin yanýna götürdü. Uþam devþem olmadýðý için bi þey de diyemedim.’’ Sona gelir seni götürürüm ‘’didi. Aradan iki ay geçdi. Ben bu arada kusuyum, maadem bulanýy, baþým dönüy… Anam ‘’noluy kýzým neden bu kader marak ediyn’’ diy. Sona bi gün karným da berk sancýlanýnca anam beni ebeye götürdü. Allahýn iþine bak beþ seneden belli uþam olmiydi. Ebe demesin mi ’’ Kýzým sen iki aylýk yüklüsün, sevinek mi üzülek mi nedecemizi þaþýrdýk.’’ Bobam herifime köy otobosundan haber saldý. ‘’Acele gelmeliymiþsin avradýn berk haste’’ diye. Boban olacak boyu bosu devrilesice geldi.’’ Yeri hazýllan da seni tokdura eledim’’ dedi.
‘’Ben de lüzum yok þindi eyiyim. Zatý iki aylýk yüklümüþüm beyle þeyler normalmiþ…’’ deyince bobayýn yüzü bi tahef oldu. Sen Allahýn iþine bak Miyese de yüklü. Þaziye de ‘’didi amma eyi sevindi. Beni Antebe evimize getirdi eve gelmezden evvel ‘’göynün ne isdiyse saa yidirim avrat’’ didi. Eskiden biz utanýrdýk. Herifimizden bi þey mi isdiyebilirdik. ‘’Yok bi þey isdemiym’’didim o da bi da heç sormadý. Aradan günler aylar tez gelip geçti ikimizinde uþaa oldu. Benim kýzým oldu bubanýn suratý yer süpiriy. Ben ne istesem alan buban sen doðduktan sonra bana çemkirmeye baþladý. Kötü davranmaya baþladý neymiþ benden erkek uþak bekliymiþ. Ey hanan haraba kalada yurdun yuvan daðýla herif. Sanki uþak sipariþten geliy benim elimden oliy sanki. Evde yimee datlý biþirik acý yiyik bu adamýn kahri çekilmez oldu. Baban ise kumamam olan Miyese ile ilgileniy bene gýcýk veriy. Avrat aha ben çarþýya gidim canýn bir þey istiymi ne istiyse getirim dimeye baþladý. Bende elim börgümde onlara bakim. Neyse kýzým senin kýrkýn çýkarken kumamda doðurdu. Kara yere doðurasýca yaný yaný doðurasýca, onunda bir oðlu oldu. Kumam Miyesenin kihýný palta kesmiy, bedeni yýkýlasýca buban ona bir cumhuriyet altýný taktý. Katmer getirdi yide kuvvetlen avrat didi. Oðlanýn adýnýda kayýn bubamýn adýný Cuma koydular. Hay Cuma günü baþýna kara gelede yaný yaný gezesin. Ah yavrým buban aklýma geldikçe beddaanýn bini bir para bende, ben buna intizar etmimde kime intizar edim. Ben etmesem bile gemiklerim eder. Kumam 20 gün nefse yattý. Buna günlük süt geliy, kebaplar geliy, kendine bir bardak çay doldurmayan buban, kumam Miyeseye kendi eli ile ayraný ayraný dolduriy. Eee iþte etme bulma dünyasý sen sabýrlý olursan Allah sana gösterir derler ya ayni ele oldu. Kumamýn oðlu allah kimseye vermesin Kara Kýzamýða yakalandý. Yavrým yavrým çocuk ataþlarda yaniy uþaðý goktura götürmek aklarýna gelmiy ha bire bebek aspirini veriyler çocuk yattýðý yerde silkeleniy. Uþaðýn aðzýna cadi, afatý ýsliyler uþaða veriyler. Mahsim yandý yandý getti. Ben dayanamazdým uþaðý ben emzirirdim. Neymiþte uþaða ben maraklý süt vermiþimde bu çocuk bele yeenleþmiþ. Benim sütümde ele bir keremet olsa kýzým, bubanýn aþýna südümü saðar zehir ederdim. Mahsimin suçu günahý yok ben niye ele verem. Ayný südü sene verim sen tokkaç kimin oldunda o uþaðýmý zehirliyecek. Ahh kýzým ah, bu uymaca akýllý buban onun bunun sözüne baktý, nazar dediler, yel geçmiþ dediler, hocaya götürün kaat yazdýrýn dediler. Çocuðun döþünde kaattan tutturda þebe, mazýya, yüzerliðe kadar hatta gözü çýkasýca buban göz boncuðunun çeþitlisini getirdi. Bir parça uþak bu kadar çileye dayanamadý getti. Getti ama sanki benim ciyerim gitti. Valla kýzým ben o bir parça uþaða yandýðýmý, buban ölse belkide o kadar yanmazdým.
Kumam Miyese bana karþý çok eyi oldu biz ayni bacý kardaþ kimin olduk. O da anladý kimin eyi kimin kötü olduðunu, keþke o uþaða bir þey olacaðýna, bedenini yallý parçalýyasaca bubana olmalýydý.
Bubanda sanki 20 yaþýnda yiðit yitirmiþ kimin eve geliy ses hanek vermiy yimeni yiy zýbarýp yatiy. Bizde eve ha it geliy, ha gendi geliy yüz vermik. Biz bir kere kumamdan eyi olmuþtuk. Bir birimize þunu þurdan þuraya kaldýr dimik çok iyi geçiniydik. Taa ki buban arakýya baþlýyana kadar. Arakýyýda içmesinide bilmez, bir bardak içisin kendini bir þey beller baðýrýr çaðýrýrdý. Bir de bir türkü alýþmýþ “Vay dünya dünya yalansýn dünya” onu sölerdi. Hele bu türküyü sölediði zaman isterdimki, sürgü burunlu yumurta topuk kondurasýný aðzýna depeyim derdim.
Yaaaa kýzým bir de dövmeyi eli alýþtý eve serhoþ geldimi eline ekmek döndereceni alýr beni vur babam vur. Her tarafýmý kara mor yaktý. Bunun derdi bir gün deel iki gün del her gün her gün çekilecek dert deðil. Artýk dayanamadým dedene haber saldým. Habeþ ve Ahmet dayýn duymuþ geldiler, “biz bacýmýzý sohaa atmýþ delik nedir senin bu ettiðin bacýmýza, dedi. Aðalarým benim kimin babayitti, buban kimin dört tene iti altýna alýp dövecek kadarda gözüleri karaydý. Get allahýndan ýstýfýl ol elimizde kalacan mapýslarda senin kimi itin yüzünden çürüdüðüne deymez dediler ” beni tekrar köye getirdiler. Köyde saada baada aðamlar baktýlar. Senin bir dediðini iki etmediler. Sonadan duyduðuma görede kumam Miyesede bubana dayanamamýþ gardaþlarýna haber salmýþ. Onun gardaþlarýda çok akisler, çok zalýmlar bunu ellerine almýþlar eyi dövmüþ hým hýþ etmiþler. Vuranlarýn atasýna bubasýna rahmet, duydum nasýl sevindim. Hatta evde sevincimden senin elinden tutup dilans sekmiþtim. Bubanda evde tek baþýna kala kala içine ata ata ince hasteliðe tutulmuþ. Ýki avrattan tek baþýna orta yerde kaldý sonundada sokak iti kimin evde tek baþýna öldü. Öldüðünü konþular bir hafta sonra evden gelen kokudan anlamýþlar. Ýþte kýzým “alma mazlumun ahýný” diye boþuna dimemiþler. Bu herif ne küçük nede böyük sözü dinlerdi.
Baþýna olacaðý taa o zamandan belliydi. Kýzým benim çektiðimi allah ne sana göstersin, nede bu hakkiyemi okuyan vede dinliyen Nizipli kardaþlarýmýn ve bacýlarýmýn baþýna vermesin.
Amin aney amin. Aha buraya ben yazim. Bu konuþtuðumuzu Abdurrahman aðam erinmez bunu internette yayýnlar.
"Sahmi diysin kýzým yýrað ola aðamgilin habarý olursa beni tiftik tiftik ederler"....