<div class="news_title" Türkiye'deki Ermeniler ateþ püskürdü</div <div id="content" style="padding-right: 10px; padding-left: 10px; font-size: 13px; padding-bottom: 10px; color: #000000; line-height: 18px; padding-top: 0px; font-family: verdana, arial"
Fransa’nýn yarýn Meclis’te oylamaya sunacaðý sözde Ermeni soykýrýmýnýn inkarýný suç sayan yasa teklifinin ucu, Türkiye’de kaçak çalýþan Ermenistan vatandaþlarýna dokundu. AKP Düzce Milletvekili ve TBMM AB Uyum Komisyonu Baþkaný Yaþar Yakýþ’ýn, yasanýn geçmesi durumunda Türkiye’deki 70 bin kaçak Ermeni iþçinin ülkelerine gönderilmesini önermesi, buna CHP’nin de destek vermesi Ýstanbul Kumkapý’da geçim mücadelesi veren Ermeniler’i endiþelendirdi. Zira burasý kaçak iþçi olarak çalýþan Ermenistan vatandaþlarýnýn ikinci vataný gibi. Öyle ki ‘Ermenikapý’ olarak anýlmaya baþlamýþ. Peki Ermeni iþçiler ‘Ýnkar Yasasý’ hakkýnda neler düþünüyor? Ýþte bu sorunun yanýtý bulmak için Kumkapý’ya gittik...
HER GÜN 4 OTOBÜS ERMENÝ GELÝYOR
Kumkapý’daki hangi dükkana girseniz bir Ermeni iþçi buluyorsunuz. Bir otobüs firmasýnda çalýþan Anahit Bulayan, Ermenistan’dan her gün 4 otobüs dolusu Ermeni’nin geldiðini söylüyor ve isyan ediyor: “Bu kadar insan Ermenistan’dan kaçýyor. Çünkü iþ yok! Fransa’ya çok kýzýyorum. Ya Türkiye kovarsa, onlar mý kucak açacak bize?”
Fransa kendi iþine baksýn
ErmenÝstan’dan gelen kadýnlarýn çoðu ev temizliði ve çocuk bakýcýlýðý iþleriyle uðraþýyor. Ellerine ayda 200-300 dolar geçiyor. Erkekler ise kadýnlara oranla daha zor iþ buluyor; kimi ayakkabý ustacýlýðý yapýyor, kimi tamir atölyesinde iþçi, kimi de bir internet kafede çaycýlýk. Artýk ne iþ olursa... Onlar da ancak 400 dolar kazanýyor. Kumkapý’daki köhne bir ahþap binanýn tek odasýnda 3 kuþak bir arada yaþýyor. Hacik Emenitos ve karýsý; gelinleri Rus Luba ve Kýnar, torunlarý Hacik ve Dima... Odanýn kirasý 100 dolar! ‘Soykýrým meselesi’ deyince, yüzleri asýlýyor. Gelin Kýnar, “Fransa kendi iþine baksýn. Koçaryan da bizim gibi yasa tasarýsýna karþý. Dedi ki, ‘Biz Türkiye ile iliþkilerimizi güçlendirmek istiyoruz, siz bozuyorsunuz.’ Doðru. Artýk bitsin bu kavga. Biz Türkiye’de yeni bir gelecek kurmak istiyoruz.”
Ekmek nerede evimiz orada
4 yýl önce Ermenistan’ýn 500 nüfuslu Spitak Köyü’nden eþi Nona’yla birlikte Ýstanbul’a gelen Nelson Madoyan, henüz 26 yaþýnda. 3 yaþýndaki kýzý Maryam Ýstanbul doðumlu: “Burada çocuk sahibi olan çok Ermenistanlý aile var” sözleri, Türkiye doðumlu yeni bir Ermeni kuþaðýn ilk sinyallerini veriyor. Nelson tamirat atölyesinde çalýþýyor: “Ermenistan’dan yola çýktýðýmýzda hiç paramýz yoktu. Burada iþ buldum, çalýþmaya baþladým. Soykýrým falan umrumda deðil. Bu laflar karýn doyurmuyor. Benim derdim ekmek paramla. Türkçe’yi öðrendim, gitmek istemiyorum buradan. Gitsem ne yapacam ki Ermenistan’da?”
Kaynak:www.vatanim.com.tr.</div