Kuraklýða Türk tozuyla çözüm

Türk tozunun sulamada devrim niteliðinde bir buluþ olduðu iddia ediliyor. Patenti alýnan Türk tozu, sulamada yüzde 90 oranýnda su tasarrufu saðlýyor...


Tarým üzerine arge çalýþmalarý yapan Ecotech firmasý, yüzde 90 su tasarrufu saðlayan toz geliþtirip patentini aldý. Mersin Tarsus merkezli Ecotech Genel Müdürü Halil Öztoprak, Çukurova Üniversitesi uzmanlarýyla birlikte geliþtirdikleri tozla çölde bile tarým yapýlabileceðini söyledi.
Öztoprak'a göre ürünü geleceðin vazgeçilmezi olacak: "Yeryüzündeki içme sularýnýn yüzde 80'i tarýmda kullanýlýyor. Bunun yüzde 90'ý yeraltýna inip kayboluyor. Yüzde 3 kadarý buharlaþýp havaya karýþýyor. 100 litre suyun üç-beþ litresi bitkiye faydalý. Bizim yaptýðýmýz bu kaçýþý engellemek. Eskiden 100 litre su kullanýlýrsa, tozla 10 litre su kullanmak yeterli. Bunu da yüzde yüz doðal malzemeyle yaptýk. Ürünün muadili ABD'de de var ama kimyasal içeriðinden dolayý tercih edilmiyor üstelik pahalý."

'Saksýya 1 gram koy, bir ay tatile çýk'
Peki bir tür sünger görevi yapan selüloz esaslý bu toz nasýl kullanýlýyor? Öztoprak'a göre kullaným basit: "Bitki köküne 5-10 gram, aðaçlara 100, fidanlara 50 gram dökülüyor. Tarýmýn her alanýnda kulanýlýyor. Bin metrekare buðday tarlasý için üç beþ kilogram kullanmak yeterli. Dört yýl boyunca etkili. Ýthal ürünün fiyatý 40 avroyken bizim patentini aldýðmýz ürünün kilogramý 10 avro. Mersin Tarým Fuarý'nda ilk kez tanýtýma baþladýk. Büyük ilgi gördü. Türkmenistan'ýn baþkenti Aþkabat'ta çim yetiþtirdik. Bu yöntemle çölde de tarým yapýlýr ancak verimlilik daha az olur. Suudi Arabistan'da bir üniversite de kullanýlacak. Önümüzdeki ay Dubai'de tanýtýmýný yapacaðýz. kullananlarýn tepkisi çok olumlu. Örneðin salatalýklar çoþmuþ."
Ar-ge çalýþmalarý Çukurova Üniversitesi Ziraat Mühendisliði Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Cumali Karaman tarafýndan yürütülen çalýþmada, peyzaj ve ziraat mühendislerinin de destek alýnmýþ.
'Ecosorb' için 10 yýldýr çalýþtýðýný anlatan Karaman, ürünün tarlalarda da tatile giderken evlerdeki saksýlarda da kullanýlabileceðini anlattý:
"Ürünün temel prensibi bitkinin kök bölgesini nemli tutmak. Ayrýca tutulan suyun bitki tarafýndan alýnabilecek formda olmasý da önemli. Bu materyali bitkinin kök bölgesine konmuþ bir sünger olarak düþünebiliriz. Suyu bünyesine tutup þiþiyo. Bitki suyu kullandýkça bözülüyor ve bunu defalarca tekrarlýyor. Bu ürünün dünyada benzerleri, örneðin ABD'de de üç muadili var. Biz farklý olalarak bitkisel orjinli selülozdan üretiyoruz. Ürünün ömrü mikroorganizma faaliyetine baðlý olarak iki ila beþ yýl. Küresel ýsýnmada daha az su ile bitkisel üretim yapma olanaðý saðlamasý açýsýndan son derece önemli. Üç dört günde bir sulanan bahçe 10-15 günde bir sulanabilir. Her gün sulanan çimler sekiz - 15 günde bir sulanýyor. Evdeki saksýlara 1 gram koyarak tatile rahat çýkýlabilir. Bunu damla sulama yapýlan alanlarda da kullanarak daha az su tüketimini saðlarýz."
(Radikal)
http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=317638