Az önce galeride bir bilya arabasý görünce uzun zamandýr forumda açmayý düþündüðüm bir konuyu hatýrladým.
![]()
![]()
![]()
Küçüklüðümüzde sokakta oynardýk. Þimdiki gibi okuldan sonra internet kafeye, TV baþýna gitmezdik. Ýþimiz gücümüz akþam ezaný okunana, babamýz eve gelene kadar sokakta "tepinmekti". Annemizin balkondan atacaðý parayla ekmeðimizi alýp eve girerdik.
Sokakta çok farklý oyunlarýmýz vardý. Hepiniz vakýfsýnýz. Ben bu konu baþlýðýnda oyuncaklardan bahsetmek istiyorum.
1-Eskiden TRT'de cumartesi günleri William Tell diye bir dizi oynardý. Orada adamýn elinde ilginç bir yay vardý. T þeklindeki bir aparatýn iki ucuna ip gerilmiþti. Bu ipi T nin alt kýsmýndaki mandal benzeri parçaya tutturarak ateþ edilirdi. Biz de mahalledeki uþaklar olarak bir kýsa ve bir uzun tahta bulup iki ucuna yuvarlak pijama lastiði baðlamýþtýk (Eskiden çubuklu pijamalar çok yaygýn olduðu için her evde dikiþ makinasýnýn üstünde bir top mutlaka bulunurdu). T'nin alt kýsmýna da bir tane tahta mandal çakmýþtýk. Ýþte yayýmýz hazýrdý. Üstüne ince bir çita koyarak atýþ yapýyorduk.
2-Ýnþaat tellerini kývýrarak kendimize sapan yapardýk. Mermimiz ise V þeklinde kývýrdýðýmýz tel parçalarýydý.
3-Bruce Lee (bildiðimiz burucelle) filmlerinde gördüðümüz mançikayý, marangoz Faruk Abimizin getirdiði tahtalarý ve Sever Cam'dan aldýðýmýz halkalý vida ve 6 parça zinciri kullanarak kendimiz yapardýk.
4-Kör Ahmet'ten aldýðýmýz güllelerimiz vardý (Benimkiler hala duruyor). Bunlarýn içinde demir ve yoðurtçul (bazý mahallelerde sütçül) olanlar çok kýymetliydi. Cullup, duvara oynanan oyunlardý.
Bu oyunlar sokaklardaki boþ arsalarda oynanýrdý genelde. Her sokaðýn yakýnýnda bir boþ arazi olurdu. Ama apartman kültürünün yaygýnlaþmasýyla ve teknolojinin çocuklara sunduðu diðer olanaklarýn neticesinde bu türden oyunlar ve oyuncaklar unutulmaya yüz tuttu. Benim þöyle bir önerim var. Site olarak bu türden oyuncaklarý bir araya getirip bir sergi açalým. Ayrýca sokak oyunlarýyla ilgili bir konumuz var zaten. Nizip’te bir arazide bunlarý uygulamalý olarak çocuklara anlatalým. Ramazan’da nasýl ki Ýstanbul Eyüp’te karagöz oynatýlýyorsa biz de çocuklarýmýza bu kültürü tanýtarak yaþatýlmasýný saðlayalým. Teravihten sonra Nizip’te bu türden bir etkinlik olmasý sizce nasýl olur?