Gaziantep’in Nizip Ýlçesi yýllardýr Ýstanbul baþta olmak üzere yurdun dört bir yanýna tatlýcý,fýrýncý,kebapçý ve aþçý yetiþtiriyor.Genelde aþçýlarýyla ünlü Bolu’nun Mengen ilçesini birçok yönden geçmiþ durumdadýr.Ama ne yazýk ki Nizip adý Mengen kadar bilinmiyor.Bugün Fýrýncýlar Odasýnýn Ýstatistiklerine göre Özellikle lahmacun ustasý,pide fýrýncýsý gibi ustalýk ve maharet isteyen mesleklerde Nizip Ülke genelinin %33.4 nü oluþturmaktadýr.Yani Ülke genelinde her üç fýrýncýdan biri Nizipli demektir.Bu yönüyle Nizip tam bir Fýrýncý okulu konumundadýr.Yine tatlý sektörünün önemli bir bölümü de Nizipli ustalarýn elindedir.Özellikle katmer gibi Nizip’e has tatlýlarda Nizipli dýþýnda usta bulmak hemen hemen mümkün degildir.Halka tatlýsý,lokma tatlýsý ve tulumba tatlýsý artýk bir meslek olmaktan çýkmýþ marka haline gelmiþtir.Büyükþehirlerimizde köþe baþlarýnda bu tatlýcýlarý görmek mümkündür.Yine Kelle-paça gibi maharet ve ustalýk isteyen sabah yemekleri lezzet olarak bölgemiz ustalarýnýn tekelinde yer almaktadýr.Bütün bu yönleriyle Nizip özellikle yemek sektörü ve Lokanta kültürü açýsýndan ciddi bir potansiyele sahiptir.Ýþte Mengen gibi marka olabilmek ciddi bir örgütlenme ve tanýtýmla olur.Bugün ülkemizin en büyük kenti olan Ýstanbul’daki lokantalar özellikle (lahmacun ve dürümcü) %65 Gaziantep kökenli ustalarýn tekelindedir.Bu payda Nizip’in de önemli bir katkýsý bulunmaktadýr.Ýyi bir organize ve dayanýþma ile Nizipli lezzet ustalarýnýn kýsa zamanda kendilerinden söz ettirecegine inanýyorum.
![]()
Þef Nizipli Mehmet Usta
Lezzet Ustalarýnýn El Kitabý Yazarý