Ýnsan vücudunun birçok ihtiyacý var. Tabiî bu ihtiyaçlara cevap olacak pek çok gýda mevcut. Yeterli ve dengeli beslenme, bir anlamda bu ihtiyaçlarý gidermek demek. Ýhtiyaca cevap olan bu gýdalardan biri de yumurta.
Yumurtayý en sýk gördüðümüz yer, galiba kahvaltý soframýz. Özel ambalajýyla diðer gýdalardan hemen ayrýlýr. Özel ambalaj dediðimiz ise yumurtanýn kabuðu. Kabuðunu soyup, içine ulaþýyoruz. Neler mi var içeride?
Önce beyaz kýsmý, sonra da sarýsý geliyor. Yumurtanýn besin deðeriyle ilgili en dikkat çekici olan, protein içeriði. Denilebilir ki yumurtadaki protein, tüm besinler içerisinde en kaliteli olaný. Çünkü bu protein, vücudumuzun üretemediði, mutlaka besinlerle alýnmasý gereken maddeleri dengeli ve yeterli miktarda içeriyor. Vücudumuz da sindirilebilirliði yüksek olan bu proteinin tamamýna yakýnýný kullanýyor. Öyle ki yumurta, biz yedikten iki ya da üç saat sonra midemizi terk ediyor ve vücudumuza faydalý hâle geliyor. Dýþarý atýlan kýsmý ise çok az.
Yeterli ve dengeli beslenmede protein alýmýnýn önemi düþünüldüðünde; görülüyor ki yumurta, vücudun protein ihtiyacýný karþýlamada tek baþýna çok iþe yarýyor. Özellikle her yönden hýzlý bir büyüme ve geliþme döneminde olan çocuklarýn beslenmesinde, örnek bir protein kaynaðý durumunda.
Yumurtanýn içindeki bir civcivin, 21 gün boyunca dýþarýdan hiçbir gýda maddesi almadan bütün organlarý meydana geliyor. Ve bu süre içinde civciv, gýdasýnýn tamamýný yumurtanýn sarýsýndan ve akýndan alýyor. Bu da yumurtanýn, bir canlýnýn meydana gelmesi için gerekli bütün besin maddelerini, dengeli ve yeterli bir biçimde bulundurduðunun en güzel göstergesi.
Örnek protein içeriðinin yanýnda, içinde C vitamini hariç hemen hemen bütün vitaminler var. Yumurtanýn vitamin içeriði yönüyle en dikkat çekici olan ise sarý kýsmýndaki D vitamini. Bu vitamin aslýnda vücudun güneþ ýþýðý almasýyla deride üretiliyor. Ancak besinlerde de sýnýrlý miktarda bulunuyor. Yumurta da bu besinlerden biri. Bu da demektir ki yeterli miktarda yumurta tüketen ve güneþ ýþýnlarýndan yeterince faydalanan çocuklarda, D vitamini eksikliðine baðlý kemik bozukluklarý oluþmaz.
Yumurta, vitamin donanýmýnýn yanýnda mineraller açýsýndan da zengin. Kan yapýmý için gerekli olan demir ile büyüme, geliþme ve baðýþýklýk sisteminde rolü olan çinko minerali açýsýndan iyi bir kaynak.
Saðlýðýmýz için gerekli olan birçok protein, vitamin ve minerali içinde bulunduran yumurta, tüm bu maddeleri kaplayan kabuðu ile sanki özel olarak paketlenmiþ gibi. Öyle ki dýþarýdan müdahale edilemeyen ve katký maddesi eklenemeyen bir gýda.
niz-kayumurta