Barak odalarýnýn vazgeçilmez içeceði olan MIRRA (acý kahve) yüzyýllardýr Barak odalarýnda misafire yapýlan en güzel ikramlardan birisi olarak geleneklerimizde yer almýþtýr. Mýrra yemeklerden sonra muhakkak ikram edilir Barak odalarýnda... Misafire kocaman bir koç kesilmiþ olsa bile, mýrra ikram edilmediði taktirde, büyük bir eksiklik olarak kabul edilir ve oda sahibi kýnanýr. Her ne kadar Barak’lý olmasamda, Barak kültürünü iyi bilirim. Yýllarca Barak’lý kardeþlerimizle yakýn iliþkiler içerisinde olmam itibariyle, hem Barak kültürünü öðrenmiþ oldum, hemde bu arada böyle bir konu açmak zorunda hissettim kendimi. Elimden geldiði ölçüde zaman-zaman sizlere Barak kültürü hakkýnda bilgi vermeye çalýþacaðým. Hatýrlarsanýz iþe Barak odalarýyla baþlamýþtýk,bu konumuzda da yine bir Barak kültürü olan mýrra ile devam edip,hemen mýrranýn yapýlýþý hakkýnda bilgi verelim.
1.AÞAMA : Kendine has özel tavayla diri kahve,piþmiþ kahve rengini alana kadar kavrulur.
2.AÞAMA : Kavrulan kahve,acý payamdan yapýlmýþ Barak yöresine ait özel dibekte, un haline gelinceye kadar güzel bir þekilde dövülür. Dibekle dövme esnasýnda, ritim verilir ve Barak yöresine ait türküler, uzun havalar söylenir.
3.AÞAMA : Büyük ibrikler içerisinde bulunan kaynamýþ suyun içerisine, dibekte dövülüp, un haline getirilmiþ kahve boþaltýlýr ve güzelce kaynatýlýr. Saatler süren bu kaynamadan sonra,dinledirilir ve diðer bir baþka ibriðe boþaltýlýr. Süzme iþlemi yapýldýktan sonra,tekrar baþka bir ibriðe boþaltýlýr. Büyük ibriklerde beklemeye alýnan (mýrra)acý kahvemiz, küçük cezvelere konulup ýsýtýlýr ve servise hazýr hale getirilir.
4.AÞAMA: Dördüncü ve son aþama ise ikramdýr. Yalnýz ikram edilirken misafiri bekletmemek ve servisi daha hýzlý yapmak için çift fincan kullanýlýr. Bu fincanlar kulpsuz olup,özel mýrra fincanlarýdýr. Misafir mýrrasýný içtikten sonra asla fincaný yere koymaz ve evsahibýne uzatýr. Yere koyduðu taktirde, ya evin bir gencini evlendirmek, ya da fincanýn dolusu kadar altýn vermek zorundadýr.