Ekmeðin fiyatý makarnayý geçti..
Tüketici Haklarý Derneði Genel Baþkaný Turhan Çakar, ekmeðin makarnadan pahalý olmasýnýn tüketici aleyhine bir çeliþki olduðunu belirterek, "Bu fýrýncýlarýn insafýný aþacak bir olaydýr. Ekmek çok boyutlu bir konudur. Hükümetin bu olaya el atarak saðlýklý bir ekmek politikasý oluþturmasý gerekmektedir" dedi.
Tüketici Haklarý Derneði Genel Baþkaný Turhan Çakar, piyasada makarna fiyatlarýný araþtýrdýklarýný ve bir kilogram makarna fiyatýnýn deðiþik markalara göre 1.3 ile 1.5 YTL arasýnda olduðunu gördüklerini belirtti. Oysa ekmeðin kilogram fiyatýnýn 2 YTL olduðunu belirten Çakar, "Yani makarnadan bile çok pahalý. Tabi makarnanýn piþirilmesi için gerekli enerjiyi, yaðý, suyu da dikkate alýyoruz. Ama bunlarý dikkate aldýðýmýzda da yine makarnanýn ekmekten ucuz olduðunu görürüz. Bu tabi ki tüketici aleyhine bir
çeliþkidir. Ekmeðin ne kadar pahalý olduðunu gösteren bir uygulamadýr" diye konuþtu.
Kasým 2007'de ekmeðe yüzde 20 zam yapýldýðýný ve þimdi yeniden ekmek zammýnýn gündemde olduðunu kaydeden Çakar, þunlarý kaydetti:
"Gerekçe olarak da un fiyatlarýný gösteriyorlar. Un fiyatlarý ekmek maliyetleri içerisinde yüzde 30 oranýnda bir aðýrlýk oluþturuyor. Bu nedenle un fiyatlarý yeniden ekmeðe zam yapýlmasýný gerektirecek bir durum deðil. Zaten halkýmýzýn yüzde 20'si açlýk sýnýrýnýn altýnda, büyük çoðunluðu da yoksulluk sýnýrý altýna yaþýyor. Ekmek Türkiye'de çok temel bir besin maddesi. O nedenle un fiyatlarýnýn gerekçe gösterilerek ekmek fiyatlarýnýn artýrýlmasý zaten ekmeði bile alamayan insanlarý çok daha maðdur duruma
düþürecektir. Bu sadece fýrýncýlarýn uygulamalarýný, insafýný aþacak bir olaydýr. Ekmek çok boyutlu bir konudur. Burada ekmeðin kalitesi, ekmeðin arkasýndaki bazý gerçekler söz konusu, un tekelleri ve buðday tekellerinin uygulamalarý söz konusu. TMO'nun alým politikalarý da önemli. Ekmeðin fiyat ve kalite uygulamalarý konusunda Türkiye'de büyük bir sorun var. Yani ekmek, ekmek olmaktan çýktý. Ekmek balon gibi. Çok az bir ekmek çeþidi ekmek özelliði taþýyor."
Hükümetin bu olaya el atarak saðlýklý bir ekmek politikasý oluþturmasý gerektiðine iþaret eden Çakar, yeni çýkartýlacak Ekmek Teblið'ine göre halk tipi ekmeðin tüketicilerin düþük alým gücü de düþünülerek, en az 300 gram olmasý gerektiðini ayný zamanda da saðlýklý ve kaliteli olmasý gerektiðini söyledi. Çakar, "Aksi halde ekmeðin fiyatý ve kalitesini birilerinin insafýna býrakmak, tüketiciyi maðdur etmekten baþka sonuç doðurmayacaktýr. Hükümetin ve Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðý'nýn, sivil toplum
kuruluþlarý ve meslek örgütlerinin önerilerini alarak ekmek sorununu çözmesi gerektiðini kaydetti. Ekmek fiyatýnýn makarnadan fazla olmasýný deðerlendiren bir vatandaþ ise, ekmek fiyatý için 25 YKr'nin bile çok olduðunu savunarak, "Önceden çeyrek ekmekle doyuyorduk, þimdi bir ekmekle doyamýyoruz" þeklinde konuþtu.
Makarnanýn ekmekten ucuz olmasýnýn büyük bir tezat olduðunu belirten bir vatandaþ da, makarnanýn buðdayýnýn daha kaliteli olduðunu, buna raðmen ekmeðin pahalý olmasýnýn yanlýþ olduðunu söyleyerek, "Bu, fýrsatçýlýktýr yani" dedi. Türkiye'de insanlarýn yüzde 80'inin ekmekle doyduðunu belirten bir vatandaþ da, halkýn bu konuda uyanmasý gerektiðini belirtti.